Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Ce ne-au dat, un kilogram de carne“?

„Ce ne-au dat, un kilogram de carne“?

• aºa ºi-au motivat mulþi dascãli continuarea grevei • sindicaliºtii privesc cu neîncredere oferta Guvernului • protestul continuã în zona Piatra Neamþ, dascãlii considerînd cã revendicãri majore nu au fost rezolvate - o majorare salarialã consistentã, tichetele de masã, fondul de carte, descentralizarea învãþãmîntului ºi menþinerea titularizãrii •

Greva din învãþãmîntul pietrean va continua ºi astãzi, deºi în aproape o treime din ºcoli vor fi reluate cursurile. Conform situaþiilor preluate din ºcolile zonei Piatra Neamþ, 72% dintre greviºti continuã protestul, mai precis 1.319 cadre didactice. ÃŽn cadrul consultãrilor realizate în prima zi a sãptãmînii, aceºtia au optat pentru continuarea protestului, nemulþumiþi de oferta Guvernului. Ei reprezintã 55% din totalul personalului didactic încadrat în circa 50 de ºcoli din Piatra Neamþ ºi comunele învecinate. Mai mult de jumãtate din ºcolile în care se întrerupe greva provin din mediul rural, mai precis din Dãmuc, Gîrcina, Români, Costiºa, Mãrgineni, Cîndeºti, Bîrgãuani ºi Tupilaþi, în timp ce, în oraº, liceelor „Calistrat Hogaº“ ºi „Gheorghe Asachi“, li s-au mai alãturat Colegiul Tehnic Forestier, ºcolile 27, 11, Spiru Haret ºi ªcoala Mãrceni Bicaz.
ªedinþa comisiei paritare la care au fost convocaþi, ieri, liderii sindicali ºi directorii din ºcoli i-a nedumerit ºi nemulþumit pe cei prezenþi, mai ales cã nu aveau ce cãuta reprezentanþii patronatului la o acþiune iniþiatã de sindicaliºti. Liderii sindicali au rãmas nedumeriþi de faptul cã au avut puþin timp la dispoziþie pentru adunarea opþiunilor, iar profesorii care nu au putut fi contactaþi au fost trecuþi în rubrica „spãrgãtorilor de grevã“. ÃŽn deschidere, inspectorul ºcolar general Dorina Drexler le-a prezentat mesajul noului ministru al educaþiei, Mihai Hîrdãu, insistînd asupra faptului cã ºansele dascãlilor de a-ºi recupera banii pierduþi pe perioada grevei vor creºte cu atît mai mult cu cît aceºtia vor intra mai repede la ore. ÃŽn acelaºi timp, sindicaliºtii s-au arãtat rezervaþi, susþinînd cã nu au nici o garanþie cã acest lucru se va întîmpla atît timp cît nu existã nici un document oficial în acest sens.
„Cauza principalã pentru care mulþi colegi au renunþat la protest este tocmai lipsa banilor. Greva, cel puþin la nivelul zonei Piatra Neamþ, continuã, deoarece procentul legal al celor care nu intrã la ore a fost atins ºi depãºeºte 50%. Practic, din cei 1.850 de colegi cu care am început greva, au rãmas 1319, adicã 72%. Mai sînt cîteva ºcoli din mediul rural de unde nu au venit situaþiile cu opþiuni. Acum depindem ºi de ce vor decide colegii din þarã, iar acest lucru se va afla la ºedinþa programatã marþi la Bucureºti, la care sînt convocaþi toþi liderii din teritoriu“, a declarat profesor Constantin Baroi, vicepreºedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ.

„Dacã liderii noºtri sînt depãºiþi de situaþie, atunci sã plãtim o echipã de negociatori profesioniºti“
Un lucru este cert, apele au început sã se aleagã ºi în învãþãmînt, iar opþiunile profesorilor sã se radicalizeze. În timp ce una din tabere intenþioneazã sã meargã cu protestul pînã la capãt, cealaltã crede cã ºi aºa au pierdut prea mult, mai precis banii care le vor fi reþinuþi din salariu, fapt care le va afecta bugetul pentru sãrbãtori. În acelaºi timp, unii lideri sindicali ºi-au exprimat nemulþumirea atît faþã de oferta Guvernului, dar ºi faþã de prestaþia liderilor de la Bucureºti.
„Ce am cîºtigat, ne-au oferit niºte creºteri de tot rîsul, cam cît un kilogram de carne? Ca sã nu mai spun cã noi, cei din învãþãmîntul preuniversitar, ar trebui sã ne alegem alþi negociatori. Nu ºtiu cum, dar, de fiecare datã, noi pierdem ºi cei din învãþãmîntul universitar au de cîºtigat. Dacã liderii noºtri sînt depãºiþi de situaþie, atunci sã plãtim o echipã de negociatori profesioniºti pentru cã au rãmas, pur ºi simplu, neatinse subiecte importante, cum ar fi o majorare salarialã consistentã, dar ºi tichetele de masã, fondul de carte, descentralizarea învãþãmîntului ºi menþinerea titularizãrii ºi premiul de 2%. Nici mãcar nu avem certitudinea cã acest 1% din Produsul Intern Brut (PIB) va fi acordat efectiv ºi guvernanþii nu vor gãsi portiþe de scãpare pentru ca banii sã nu mai fie alocaþi. Spre exemplu, în cadrul proiectelor de finanþare, e necesarã ºi o contribuþie a beneficiarului, mai precis a primãriilor. Ori, dacã primãriile spun cã nu au bani, atunci nu se mai face nimic. Nu vreau sã-mi daþi numele ca sã nu am necazuri“, a declarat liderul sindical al unui important colegiu pietrean.
Dascãlilor li s-a promis doar o creºtere salarialã de 8%, în douã etape, de la 1 ianuarie ºi 1 octombrie 2006, dar ºi recuperarea pierderilor rezultate prin calculul greºit al salariilor în perioada 2002-2004. Greviºtii au solicitat ca Guvernul cã aloce 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru bugetul educaþiei pe 2006, sã elaboreze o lege a salarizãrii prin care salariile dascãlilor sã se dubleze pînã în 2007, sã fie menþinutã titularizarea în învãþãmînt, sã se acorde tichete de masã ºi un fond de carte de specialitate, în valoare de 200 euro.

Articol afisat de 1362 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective