Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 15 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Încã o tulpinã foarte patogenã al gripei aviare

• Taiwanul a anunþat cã a descoperit tulpina H7H3, care poate infecta oamenii, la fel ca H5N1 • în Vietnam existã indicii cã H5N1 ar putea sã se fi modificat genetic foarte periculos pentru oameni •

Taiwanul a anunþat luni cã a descoperit o tulpinã înalt patogenã a virusului gripei aviare, H7H3, în excrementele pãsãrilor migratoare, ºi cã efectueazã teste pentru a afla dacã virusul s-a rãspîndit la fermele de pãsãri aflate în apropiere. La fel ca tulpina ucigaºã H5N1 a virusului gripei aviare, care a provocat moartea a peste 60 de oameni în Asia, tulpina H5N3 poate infecta oameni, a declarat un oficial al Consiliului agriculturii din Taipei. „Sîntem preocupaþi cel mai mult în legãturã cu H5 ºi H7, deoarece aceste douã tulpini pot infecta oameni ºi pãsãri de curte. Efectuãm teste pe pãsãri de crescãtorie pe o razã de trei kilometri“, a declarat Huang Kwo-ching, director al Departamentului de inspecþie veterinarã al Consiliului agriculturii.
Proba de H7N3 a fost descoperitã într-o zonã mlãºtinoasã din oraºul Tainan, situat în sudul þãrii, a precizat Consiliul agriculturii într-un comunicat, adãugînd cã nu a fost gãsite pãsãri moarte în zona respectivã.
Este pentru a doua oarã cînd tulpina respectivã este detectatã în Taiwan. Primul caz de H7N3 a fost descoperit la periferia capitalei Taipei în luna aprilie, a precizat oficialul taiwanez.
H7N3, care se poate transmite la oameni, a fost detectat prima datã la curcani în Marea Britanie în 1963 ºi ultima datã a apãrut la pãsãri de curte în Canada, în aprilie ºi mai 2004, potrivit Organizaþiei Mondiale a Sãnãtãþii (OMS) ºi Organizaþiei Mondiale a Sãnãtãþii Animale (OMSA).
Conform OMS, viruºii H5 ºi H7 sînt singurele subtipuri de gripã aviarã care sînt implicate în izbucnirea unei maladii înalt patogene.

Un nou focar de gripã aviarã descoperit în centrul Chinei
China a anunþat luni apariþia unui nou focar de gripã aviarã de tip H5N1 într-o fermã din provincia Anhui, din centrul þãrii, cel de-a nouãlea focar descoperit în aceastã þarã în cursul ultimei luni. Circa 800 de pãsãri au murit din cauza acestei boli în oraºul Fanwei, în apropiere de Huainan, în estul provinciei, a precizat Ministerul Agriculturii.
Pãsãrile moarte au fost descoperite la data de 6 noiembrie, iar rezultatele testelor a confirmat luni cã este vorba despre virusul H5N1 al gripei aviare, a adãugat ministerul. În urma acestei descoperiri autoritãþile locale au ordonat sacrificarea tuturor pãsãrilor pe o razã de trei kilometri, fiind ucise 126.185 de pãsãri.
Alte circa 280.000 de pãsãri au fost vaccinate în regiune, a adãugat ministerul, ºi posturi de control au fost înfiinþate pentru a dezinfecta toate vehiculele care pãrãsesc regiunea.

Indicii privind mutaþii genetice ale virusului
Gripa aviarã se extinde rapid în Vietnam ºi afecteazã acum 10 din cele 64 de provincii ale þãrii, unde autoritãþile medicale au minimalizat luni informaþiile referitoare la posibile mutaþii ale virusului H5N1 într-o formã mai periculoasã.
ªapte provincii din nord, între care Hanoi, figureazã pe lista celor mai afectate regiuni de gripa aviarã în acest an, potrivit unui anunþ al Ministerului Agriculturii vietnamez. Peste 33.000 de pãsãri au fost ucise de maladie sau sacrificate ca mãsurã de precauþie de la începutul lunii octombrie pe cuprinsul þãrii, unde virusul H5N1 este endemic.
Recent, cercetãtorii vietnamezi au estimat cã virusul H5N1 dã semne de mutaþii genetice potenþial periculoase, subliniind totuºi cã nu a fost identificatã pînã în prezent nici o transmitere la om. Experþii se tem cã virusul ar putea deveni transmisibil în rîndul oamenilor ºi sã provoace astfel o pandemie mondialã. Vietnamul a anunþat sãptãmîna trecutã cã a identificat cea de-a 42-a victimã a virusului H5N1 de la sfîrºitul anului 2003, deþinînd astfel douã treimi din bilanþul provocat de maladie pe plan mondial.

Articol afisat de 1220 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective