Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

COMISAR ARESTAT

• Dumitru Scutaru, ºeful serviciului administrativ din cadrul Comisariatului pentru Societate Civilã Neamþ, ºi Mircea Chelaru, fiul fostului ºef al Statului Major al Armatei, au fost arestaþi • ei sînt acuzaþi de trafic de influenþã • soþiei lui Scutaru i s-a pus interdicþie de pãrãsire a þãrii • cei doi au promis unui poliþist pietrean cã îi vor facilita obþinerea unui serviciu mai bine plãtit • în acelaºi caz este cercetat ºeful Direcþiei Generale de Paºapoarte •

Magistraþii Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie au emis, în noaptea de luni spre marþi, 14 spre 15 noiembrie, mandate de arestare pe o perioadã de 29 de zile pe numele lui Dumitru Scutaru, din Piatra Neamþ, ºi al lui Mircea Nicolae Chelaru, fiul fostului ºef de Stat Major al Armatei, generalul Chelaru, sub acuzaþia de trafic de influenþã. De asemenea, magistraþii bucureºteni au decis ca pe numele Aureliei Scutaru, soþia pietreanului arestat, sã se emitã o interdicþie de pãrãsire a þãrii, urmînd ca aceasta sã fie cercetatã în stare de libertate. Dumitru Scutaru era angajat al Comisariatului pentru o Societate Civilã Neamþ, avînd funcþia de ºef al Serviciului Administrativ. El era proaspãt angajat al acestei structuri, devenind comisar la începutul anului 2005. Culmea ironiei, acest comisariat care funcþioneazã ca o organizaþie non-profit, are scopul de a proteja cetãþeanul de abuzurile autoritãþilor.
Potrivit unor surse judiciare, soþii Aurelia ºi Dumitru Scutaru ar fi primit bani de la un poliþist care dorea sã-ºi schimbe locul de muncã ºi l-au contactat pe Chelaru, iar acesta, la rîndul lui, urma sã contacteze în acest scop doi poliþiºti de rang înalt de la Inspectoratul de Evidenþã a Populaþiei ºi Serviciul Paºapoarte.
Fiul generalului, Mircea Nicolae Preda Chelaru, ar fi pretins ºi primit iniþial zece milioane de lei vechi ºi bunuri în valoare de 17 milioane de lei vechi, pentru a interveni pentru transfer. Ulterior, fiul generalului ar fi pretins alþi 4.000 de euro pentru intervenþie, moment în care au intervenit anchetatorii. Chelaru ºi Dumitru Scutaru au fost prinºi în flagrant delict de cãtre procurorii anticorupþie, în momentul în care au primit banii, au precizat sursele citate.

Este cercetat ºi ºeful Direcþiei Generale de Paºapoarte
ªi ºeful Direcþiei Generale de Paºapoarte, Lazãr Cîrjan, este cercetat de procurorii anticorupþie în dosarul de corupþie privindu-l pe fiul fostului ºef de Stat Major, Mircea Chelaru, acesta fiind al doilea astfel de caz la aceastã direcþie, dupã arestarea, în 2004, a comisarului ºef Nicolae Cãpãþînã. Surse judiciare au declarat agenþiei MEDIAFAX cã Lazãr Cîrjan, ºeful Direcþiei Generale de Paºapoarte (DGP), este poliþistul cu rang înalt pe lîngã care Chelaru urma sã intervinã pentru a obþine transferul unui agent de poliþie. Potrivit surselor citate, la mijlocul lunii octombrie, Chelaru a mers la chestorul Cîrjan, însoþit de agentul de poliþie. Motivul deplasãrii celor doi la DGP era ca ºeful Direcþiei sã-ºi dea acordul pentru ca poliþistul sã fie mutat de la Serviciul de Evidenþã a Populaþiei Piatra Neamþ la Serviciul Paºapoarte din acelaºi oraº. Potrivit avocaþilor, banii ar fi urmat sã ajungã la chestorul Lazãr Cîrjan, împotriva cãruia procurorii Departamentului Naþional Anticorupþie (DNA) au început urmãrirea penalã. În 2002, Cîrjan a fost eliberat din funcþia de ºef al Direcþiei Poliþiei Judiciare din Inspectoratul General al Poliþiei Române, din cauza unor nereguli în activitate. Ulterior, a fost numit director adjunct al Direcþiei Relaþii Publice din Ministerul Administraþiei ºi Internelor, dupã care a preluat funcþia de director general al Direcþiei Generale de Paºapoarte (DGP).
Ieri, Biroul de Presã al DNA a fost extrem de zgîrcit în afirmaþii referitoare la acest caz. „Nu pot sã vã spun nimic mai mult despre acest caz faþã de comunicatul precedent. Singura noutate ar fi cã magistraþii au decis arestarea preventivã a celor doi, iar Aureliei Scutaru i s-a pus în vedere sã nu pãrãseascã þara. Despre poliþistul care a fãcut denunþul nu vã pot spune absolut nimic întrucît el este considerat victimã ºi este firesc sã fie protejat“, a precizat Alina Tonigaru, purtãtor de cuvînt al DNA Bucureºti.

Colegii se delimiteazã de gestul comisarului pietrean
ªeful lui Scutaru, comisarul general al Comisariatului General pentru Societate Civilã, s-a arãtat consternat de acuzaþiile aduse subalternului sãu ºi a declarat cã deja a decis revocarea acestuia din funcþie ºi suspendarea sa pînã la stabilirea vinovãþiei sau nevinovãþiei sale. „Este o surprizã extrem de neplãcutã pentru noi ºi totodatã un semnal de alarmã. Pe de altã parte, fapta a comis-o în interes strict personal ºi nicidecum în calitate de comisar, aºa cã fiecare este rãspunzãtor pentru faptele sale. Noi am decis deocamdatã revocarea din funcþie a domnului Scutaru, precum ºi suspendarea sa pînã cînd justiþia se va pronunþa asupra cazului. Pînã atunci, fiecare are dreptul sã beneficieze de prezumþia de nevinovãþie, de altfel noi pentru asta militãm. Sperãm ca acest caz sã fie unul izolat ºi sã nu ne mai confruntãm cu astfel de situaþii niciodatã. Din pãcate asemenea cazuri ne prejudiciazã imaginea instituþiei, chiar dacã faptele nu au nici o legãturã cu instituþia“, a precizat comisar ºef Grigore Prodan, ºeful Comisariatului General pentru Societate Civilã din România.
Sorin Cazan, comisar ºef al Comisariatului pentru Societatea Civilã Roman, a declarat cã, dacã se va dovedi vinovãþia pietreanului Dumitru Scutaru, ar fi regretabilã implicarea instituþiei amintite într-un asemenea scandal. „Eu personal nu-l cunosc pe acest Dumitru Scutaru. ªtiu cã avea atribuþii zonale, dar nu i-am fost nici într-un fel subordonat ºi n-am intrat în contact cu el. Oricum este o chestie regretabilã ca un comisar sã tîrascã instituþia într-un asemenea scandal ºi probabil cã la nivelul comisariatului central se vor lua mãsuri disciplinare asupra sa“, a declarat Sorin Cazan.

Articol afisat de 1959 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective