Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cinci milioane de euro pentru chilii cu fason european

Cinci milioane de euro pentru chilii cu fason european

• dupã cîteva luni de blocaje, ca urmare a lipsei posibilitãþilor de cofinanþare, autoritãþile locale au gãsit împreunã cu reprezentanþii judeþului o soluþie • CJ Neamþ a garantat contractarea unui împrumut de 8,5 miliarde de lei, iar anul viitor va asigura 9 miliarde lei pentru finalizarea proiectului • alimentarea cu apã, reþeaua de canalizare ºi reabilitarea a 108 cãsuþe mãnãstireºti vor crea premisele transformãrii într-o veritabilã zonã turisticã •

Racordarea satului românesc la standardele europene de civilizaþie reprezintã, în România urmãtorilor ani, o direcþie prioritarã. În condiþiile actuale, atît în contextul veniturilor subþiri atrase la bugetele locale, cît ºi a mecanismului legislativ care, pînã acum, nu a fost dotat ºi cu pîrghiile necesare susþinerii cofinanþãrilor pentru proiectele selectate pentru atragerea fondurilor europene, nu a fost creat, încã, un cadru de absorbþie optim al sprijinului finanþatorilor. Neamþul se numãrã printre judeþele cu cel mai ridicat potenþial turistic, beneficiind atît de un cadru natural deosebit, cît ºi de numeroase monumente istorice ºi culturale. Salba mãnãstirilor din aceastã zonã - Neamþ, Agapia, Vãratec, Secu, Sihãstria ºi Secu - reprezintã veritabile puncte de atracþie atît pentru turiºtii din þarã, cît ºi din strãinãtate. Sporadic, pe lîngã acestea, ºi-au fãcut apariþia pensiunile agroturistice. Din pãcate însã, infrastructura slabã de drumuri, corelatã cu lipsa celei pentru utilitãþi, sînt un mare dezavantaj. Neamþul este, deocamdatã, o zonã de tranzit pentru turiºti, în drum spre alte zone de atracþie ale altor judeþe.
Premisele schimbãrii au pornit, la începutul acestui an, în zona Agapia, Primãria comunei reuºind sã intre în atenþia finanþatorilor europeni cu proiectul privind „Reabilitarea arealului turistic mãnãstirea Agapia“. Astãzi, aflat în vizitã în judeþul Neamþ, Jonathan Scheele, ºeful Delegaþiei Comisiei Europene în România, va poposi la Agapia pentru a vedea primele rezultate ale implementãrii proiectului.

Reabilitarea arealului turistic a intrat în ritmul normal
Startul oficial al implementãrii proiectului a fost dat pe 15 ianuarie, în acest an, dar, odatã cu începerea lucrãrilor, au apãrut impedimentele de ordin financiar. Motivul? Administraþia localã s-a trezit descoperitã în privinþa fondurilor, neavînd puterea sã susþinã cofinanþarea. În lunile care au urmat, au fost organizate nenumãrate întîlniri pe tema sumelor necesare pentru cofinanþarea proiectului, cu reprezentanþii Consiliului Judeþean, Prefecturii ºi Agenþiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est, dar fãrã a fi gãsitã o soluþie viabilã de ieºire din impas. Practic, la o valoare totalã de aproape 5 milioane de euro, Consiliul Local Agapia trebuie sã contribuie cu 10%, ceea ce înseamnã circa 500.000 de euro.
ÃŽn urmã cu cîteva luni, în urma unei discuþii cu factorii implicaþi în dezvoltarea regionalã, Primãria Agapia a primit girul Consiliului Judeþean pentru contractarea unui împrumut de 8,5 miliarde de lei, bani necesari pentru acest an. „Noi nu am fi putut face singuri acest împrumut, pentru cã nu putem depãºi un anumit prag de îndatorare, care este prevãzut de legislaþie. Pentru anul viitor, conducerea Consiliului Judeþean Neamþ ne-a promis cã ne va aloca 9 miliarde lei pentru a putea finaliza proiectul“, a declarat Vasile Cucoº, primarul comunei Agapia. Lucrãrile, realizate de cãtre firma Diekat din Grecia, constau în realizarea sistemului de alimentare cu apã a satului Sãcãluºeºti, a canalizãrii, atît la
mãnãstire, cît ºi în satul Agapia, a unei staþii de epurare, precum ºi în reabilitarea a 108 cãsuþe mãnãstireºti. Care este stadiul lucrãrilor executate pînã acum? „Alimentarea cu apã a satului Sãcãluºeºti a fost realizatã în proporþie de 90%, iar canalizarea spre satul Agapia - de 40%. Staþia de epurare, furnizatã de o firmã danezã, urmeazã sã ne fie adusã în aceastã sãptãmînã. Au început reabilitãrile la douã module de case - unul de 12, iar celãlalt - de 6. Pînã la sfîrºitul acestei luni, vor fi date în folosinþã 6, iar pînã la finalul anului - toate cele 18. Lucrãrile de reabilitare constau în amenajarea de grupuri sanitare moderne, racordate la apã curentã ºi canalizare, refacerea instalaþiilor electrice, precum ºi înlocuirea materialului putrezit“, a mai spus primarul Cucoº.
Termenul limitã de implementare a proiectului este 1 iulie 2006. Agapia va deveni, astfel, o comunã etalon a judeþului Neamþ, ai cãrei locuitori vor beneficia de condiþii civilizate, prin racordarea la apa curentã ºi canalizare. Mai mult decît atît, vor fi create reale condiþii de dezvoltare a agroturismului care ar putea fi o importantã sursã de venituri atît pentru locuitori, cît ºi pentru autoritãþile locale.

Articol afisat de 1408 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective