Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Extinderea reþelei de gaz metan în Nicolae Bãlcescu, „mãrul discordiei“ între Primãrie ºi Distrigaz

Extinderea reþelei de gaz metan în Nicolae Bãlcescu, „mãrul discordiei“ între Primãrie ºi Distrigaz

Primãria Roman a decis ca, în 2006, sã extindã reþeaua de aducþiune a gazului metan pe alte cinci strãzi din cartierul Nicolae Bãlcescu, investiþie de care ar urma sã beneficieze încã 80 de romaºcani. Au apãrut însã o serie de probleme cu Distrigaz în ceea ce priveºte studiul de oportunitate ºi neînþelegeri privind cedarea dreptului de proprietate a conductei. Este vorba de o investiþie de 10 miliarde, care urmeazã a fi realizatã în 2006, pe strãzile: Progresului, Cucutei, Lupeni, Pescarilor ºi Ocniþei. „S-a întocmit studiul de fezabilitate ºi am solicitat aprobarea Distrigaz. Aici însã ne lovim de o problemã între noi ºi cei de la societatea amintitã, între timp privatizatã, pentru cã a intervenit o disputã. Documentaþia s-a oprit la faza de avizare, pentru cã, iniþial, s-a susþinut de cãtre Distrigaz dreptul lor de a primi, cu titlu gratuit, în proprietate, conducta. Din punctul nostru de vedere nu putem accepta ºi nici nu este legal sã cedãm dreptul de proprietate pentru o investiþie realizatã din banii comunitãþii. Vom încerca sã ajungem la un acord cu SC Distrigaz, de a ceda doar dreptul de exploatare ºi nu ºi pe cel de proprietate. Prin cedarea doar a dreptului de exploatare, Distrigaz va fi obligatã sã-ºi asume obligaþiile de asigurare a siguranþei în exploatare“, a precizat inginer Felician Ioniþã, director tehnic al Primãriei Roman. Acesta a declarat cã toatã aceastã disputã s-a nãscut din faptul cã, prin Legea 351/2004, a gazelor, Romgaz, pe atunci societate cu capital de stat, ºi-a trecut o prevedere, care, din punct de vedere al acestei regii, în calitate de distribuitor de gaze, pare a introduce discriminãri în rîndul consumatorilor. „Este vorba cã Distrigaz, prin legea respectivã, poate face consideraþii privitoare la oportunitatea branºãrii din punct de vedere economic. Nu ºtim dupã ce praguri se discutã aceastã eficienþã economicã. Pe cele patru strãzi, casele nu sînt rãsfirate. Aceastã problemã rãmîne discutabilã. Este vorba despre o discriminare în ceea ce priveºte aceastã investiþie de 2.500 de metri, pentru cã societatea ar putea sã ne spunã cã nu are eficienþã economicã“, a mai spus Felician Ioniþã.
ÃŽntr-o convorbire telefonicã, inginerul ºef al Regionalei Distrigaz Bacãu a precizat cã se va încheia un protocol cu Primãria Roman, în care se vor stabili termenii de colaborare cu municipalitatea romaºcanã. „Vom încerca sã vedem la ce înþelegere ajungem cu municipalitatea. Pentru ca aceasta sã nu mai aibã probleme cu întreþinerea, ar trebui sã ne cedeze proprietatea conductei. Este vorba de o particularitate ºi anume aceea cã toate conductele pînã în regulatorul instalaþiei trebuie sã ne aparþinã. Aºa prevede Legea gazelor. Dacã conducta este finanþatã de Primãrie, vom fi de acord sã o luãm doar în exploatare. Vom încheia un protocol între investitor ºi noi pentru a stipula, clar, cine va stãpîni conducta ºi cine o va exploata. Se va întruni Consiliul de Administraþie al societãþii în care se vor stabili taxele pe care le vom percepe pe exploatare, întreþinere, detectare ºi tot ceea ce stipuleazã legea“, a precizat Mircea Apetrei.

Articol afisat de 1482 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective