Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Jonathan Scheele, impresionat de bogãþia spiritualã a Neamþului

Jonathan Scheele, impresionat de bogãþia spiritualã a Neamþului

• ieri, ºeful Delegaþiei Comisiei Europene a ajuns în Neamþ • el s-a întîlnit cu autoritãþile locale din comuna Agapia •

Jonathan Scheele, ºeful Delegaþiei Comisiei Europene în România, a ajuns ieri în judeþul Neamþ. ÃŽn atenþia sa s-a aflat stadiul implementãrii în Neamþ a proiectelor care au beneficiat de sprijinul Uniunii Europene, prin instrumentele de finanþare PHARE, SAPARD ºi ISPA. Acesta a vizitat obiectivele aflate în derulare în cadrul proiectului privind „Reabilitarea arealului turistic mãnãstirea Agapia“, în valoare totalã de aproape 5 milioane euro.
Oficialul european a avut o primã întîlnire, la sediul Primãriei Agapia, cu ºeful administraþiei locale, Vasile Cucoº, reprezentanþii constructorului - firma Diekat, consultantului - firma INOCSA, ºi proiectantului, fiind prezenþi, de asemenea, preºedintele CJ Neamþ ºi reprezentanþii Agenþiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est. A urmat o vizitã la ºantierul de reabilitare a caselor mãnãstireºti, unde Jonathan Scheele a fost întîmpinat de stareþa lãcaºului sfînt, maica Olimpiada Chiriac. Apoi, ºeful Delegaþiei Comisiei Europene a luat cina la Mãnãstirea Agapia, dupã care a vizitat o pensiune agroturisticã din satul Sãcãluºeºti, construitã tot cu sprijinul UE, ajungînd la Piatra Neamþ în jurul orelor 19.30.

Oficialul european, informat despre impasul financiar prin care a trecut proiectul de la Agapia
Discuþiile purtate la Primãria Agapia au fost menite atît sã aducã lãmuriri în privinþa stadiului implementãrii proiectului, cît ºi în ceea ce priveºte termenul de finalizare, Jonathan Scheele cerînd seriozitate ºi respectarea termenelor asumate, cît ºi gãsirea soluþiilor de rezolvare, sub aspect financiar, a probleme neprevãzute, apãrute pe parcurs.
Oficialul european a subliniat cã a fost informat cu privire la întîrzierile înregistrate, datorate aspectelor legate de asigurarea cofinanþãrii locale. „Problema financiarã a fost rezolvatã cu ajutorul conducerii Consiliului Judeþean, care a gãsit soluþii. Proiectul se deruleazã normal ºi sperãm sã se termine în grafic. Cu toþii sîntem interesaþi ca proiectul sã meargã bine datoritã faptului cã aproximativ 3.000 de locuitori, respectiv peste 1.000 de gospodãrii vor beneficia de acest proiect. El include alimentarea cu apã a satului Sãcãluºeºti, realizarea canalului colector la mãnãstirea Agapia ºi în satul Agapia, o staþie de epurare la ieºirea din acest sat, ca ºi alimentarea cu apã a uliþelor sale, reabilitarea a 117 case mãnãstireºti. Acestea vor fi racordate la reþeaua de apã ºi la canalizare. De asemenea, în imediata apropiere a mãnãstirii va fi înfiinþat un centru de informare turisticã“, a subliniat primarul Vasile Cucoº.
„ÃŽn ce stadiu de execuþie a lucrãrilor vã aflaþi?“, a mai întrebat Jonathan Scheele. „Alimentarea cu apã a satului Sãcãluºeºti este realizatã în proporþie de 90-92%. La canalul colector se lucreazã ºi, pînã acum, a fost realizat în proporþie de 55%. ÃŽn urmãtoarele zile, va fi adusã ºi staþia de epurare. Greutãþi sînt, însã, la reabilitarea caselor mãnãstireºti“, a adãugat primarul comunei Agapia.

Casele mãnãstireºti trebuie reconstruite
Reabilitarea caselor mãnãstireºti - în final 117 - obiective de patrimoniu cu o vechime de 100-150 de ani implicã atît costuri financiare suplimentare, cît ºi o prelungire a timpului alocat implementãrii proiectului. „ªtiu cã, iniþial, au fost incluse în reabilitare17 case. Cînd este prevãzut termenul de finalizare a acestora?“, a întrebat Jonathan Scheele.
Rãspunsul oferit de cãtre Constantin Comãnescu, directorul tehnic al Diekat Construct a fost urmãtorul: „ÃŽntr-o primã etapã, ne vom ocupa de aproximativ 17 case. Acest lot va fi terminat la începutul anului 2006. Problemele pe care le-am întîmpinat în reabilitarea lor sînt rezolvate în mare parte, cu ajutorul proiectantului. Fiecare din aceste case trebuie refãcutã în proporþie de 80%. Iar în aceastã situaþie sînt majoritatea celor 17. Va trebui sã le finalizãm cît mai repede, pentru a vedea ce înseamnã sub aspectul costurilor“. Concluzia dialogului purtat pe aceastã temã a fost cã, în proiect, fusese prevãzutã o reabilitare de 20 % la fiecare casã. Dar, odatã desfãcute, constructorii au constatat cã lemnul a putrezit, fiind necesarã, practic, o reconstruire a acestora, procentul de refacere fiind de 80%. Reabilitarea caselor mãnãstireºti a fost prevãzutã cu o finanþare de 30% din valoarea totalã a proiectului. ÃŽn realitate, însã, costurile vor fi cu mult mai ridicate. De unde bani? Beneficiarii au subliniat cã se va face, pe de o parte, o redistribuire a fondurilor între obiectivele proiectului, iar pe de alta va fi folosit procentul de 10%, reprezentînd rezerva bugetarã pentru cheltuielile neprevãzute. Cît despre finalizarea proiectului, reprezentanþii Diekat au apreciat cã, în contextul în care implementarea a fost începutã cu întîrziere, acesta nu va putea fi terminat mai devreme de sfîrºitul lunii noiembrie. Dar, potrivit lui Jonathan Scheele, va trebui solicitat, din timp, acordul Delegaþiei Comisiei Europene. „Evident, odatã fixat noul termen, acesta va trebui respectat. Dar, acest aspect trebuie anunþat din timp, pentru cã nu este posibil sã facem o extindere a intervalului alocat, peste noapte. O extindere a intervalului nu este binevenitã pentru nimeni, dar, dacã este singura soluþie, atunci este mai bine decît sã nu se facã nimic“, a subliniat oficialul european.
Cît despre importanþa proiectului, acesta a apreciat cã este un început pentru noi finanþãri ºi un exemplu pentru alte zone cu potenþial turistic din Regiunea Nord Est ºi din þarã.
(FOTO: Jonathan Scheele alãturi de maica stareþã Olimpia Chiriac)

Articol afisat de 1761 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective