Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Comisari controversaþi

Comisari controversaþi

• în Comisariatele pentru Societate Civilã au ajuns ºi persoane controversate, care „s-au ciocnit“ cu legea penalã • acestea ajung în aceste funcþii, neremunerate, doar în baza recomandãrilor altor comisari • urmeazã o verificare fãcutã de conducerea de la Bucureºti • Sorin Cazan, ºeful CSC Roman, a fost subiectul unor articole de presã în care se punea sub semnul întrebãrii pregãtirea sa ºcolarã ºi se pomenea de faptul cã acesta ar fi suferit o condamnare înainte de 89 •

Recentul scandal de trafic de influenþã ºi luare de mitã, în care a fost implicat nemþeanul Dumitru Scutaru, ºeful Serviciului Administrativ al Comisariatului pentru Societatea Civilã Neamþ (CSC), organizaþie non-profit, care are scopul de a proteja cetãþeanul de abuzurile autoritãþilor, a demonstrat cã în funcþia de comisari pot ajunge tot felul de persoane, uneori chiar extrem de controversate. Dumitru Scutaru a fost arestat împreunã cu Mircea Nicolae Chelaru, fiul fostului ºef de Stat Major al Armatei, generalul Chelaru, sub acuzaþia de trafic de influenþã. Conform anchetatorilor, pietreanul ar fi primit, împreunã cu soþia sa, bani de la un poliþist care dorea sã-ºi schimbe locul de muncã ºi l-au contactat pe Chelaru, iar acesta, la rîndul lui, urma sã contacteze în acest scop doi poliþiºti de rang înalt de la Inspectoratul de Evidenþã a Populaþiei ºi Serviciul Paºapoarte. Un caz similar a fost înregistrat în august, cînd ºefa filialei Sãlaj a fost arestatã tot pentru trafic de influenþã. Cam multe semne de întrebare pentru o organizaþie non-profit care are scopul de a proteja cetãþeanul de abuzurile autoritãþilor. Oricum, dubios poate pãrea ºi modul în care cineva poate intra în posesia unei legitimaþii de comisar pentru o societate civilã: doar recomandarea unui comisar ºi apoi un interviu la Bucureºti, în faþa ºefilor de la centru.
CSC s-a înfiinþat la nivel central în 1 octombrie 2003, fiind un ONG al cãrui comisar general este Grigore Ioan Prodan. La Roman, filiala CSC a luat fiinþã exact cu un an mai tîrziu, în fruntea ei fiind promovat preºedintele Partidului Conservator, consilierul Sorin Cazan, om de afaceri destul de controversat, despre care în media localã s-au scris o serie de articole în care se punea sub semnul întrebãrii pregãtirea sa ºcolarã din timpul liceului ºi se pomenea de faptul cã acesta ar fi suferit o condamnare în timpul regimului Ceauºescu, pentru care a fost reabilitat dupã Revoluþie. Era vorba de o pedeapsã, executatã la locul de muncã, pentru „sãvîrºirea infracþiunii de operaþii interzise cu mijloace de platã strãine“, dupã ce i-au fost confiscate þigãrile cumpãrate ºi 1.600 lei, sumã gãsitã asupra sa. Dupã 1990, Sorin Cazan a fost reabilitat, la cerere, avînd în prezent cazier alb. „Toate aceste aspecte au fost verificate de cãtre domnul comisar ºef Grigore Ioan Prodan, pentru cã acea campanie de presã a adus deservicii CSC, aºa cum, de altfel, ceea ce s-a întîmplat acum nu face decît sã inducã, în rîndul cetãþenilor, ideea greºitã de implicare a CSC în afaceri dubioase. Dumitru Scutaru, amestecat în traficul de influenþã de care se vorbeºte, nu s-a folosit nici o clipã de calitatea de comisar“, a precizat Sorin Cazan.
CSC are cinci comisari la Roman, neremuneraþi, care fac parte din mai multe Direcþii: Economicã, Sãnãtate, Secretariat ºi relaþii cu publicul. Sorin Cazan, care susþine cã este student în anul IV la Facultatea de ªtiinþe Politice, la Universitatea „Petre Andrei“ Iaºi, a obþinut derogare de la Bucureºti, în ceea ce priveºte obligativitatea ca un comisar sã aibã studii superioare. Cît priveºte rezultatele ºcolare din timpul liceului ale lui Sorin Cazan, în timpul campaniei electorale, în presa localã i-a fost publicatã foaia matricolã, din care rezulta cã majoritatea mediile obþinute de acesta în timpul liceului erau doar de 5, iar bacalaureatul l-a luat tot cu media 5, lucru recunoscut de acesta, la vremea respectivã. De altfel, aºa cum a declarat el însuºi, a fost mutat, disciplinar, de la Liceul Nr.1 la Liceul Nr.3, în urma unui conflict cu un profesor de matematicã, lucru care i-a atras renumele de „elev problemã“. Sorin Cazan a declarat cã recrutarea sa a fost fãcutã la recomandarea anumitor persoane care-l cunoºteau. „ÃŽncadrarea mea a fost fãcutã în baza unei recomandãri, fãcutã de o persoanã care mã cunoºtea. M-am întîlnit cu domnul comisar general, Ioan Prodan, la Bucureºti. Am fost la dumnealui cu dosarul, în care am pus un C.V., o copie dupã buletin, una dupã certificatul de naºtere. Nu mi s-au cerut acte de studii. ÃŽn CV am specificat cã eram student în anul III, la Facultatea de ªtiinþe Politice. Nu mi s-a cerut diploma de bacalaureat. Nu înþeleg ce treabã au notele din timpul liceului cu activitatea la CSC. Eu nu cred cã rezultatele la învãþãturã, din timpul liceului, este normal sã se rãsfrîngã toatã viaþa asupra unei persoane“, a declarat, la vremea recrutãrii sale în CSC, Sorin Cazan.
(FOTO: Sorin Cazan, ºeful CSC Roman, a obþinut derogare de la Bucureºti, în ceea ce priveºte obligativitatea ca un comisar sã aibã studii superioare)

Articol afisat de 2233 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective