Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicaliºtii din învãþãmînt rãmîn pe baricade

• greva continuã pînã la sfîrºitul sãptãmînii • instanþa a amînat luarea unei decizii în cazul protestului dascãlilor •

Justiþia nu a dat cîºtig de cauzã autoritãþilor la primul termen al procesului intentat de Ministerul Educaþiei sindicaliºtilor din învãþãmînt, astfel cã greva profesorilor va continua ºi în aceastã sãptãmînã. Instanþa Tribunalului Bucureºti a amînat pentru vineri discutarea pe fond a cauzei ºi luarea unei decizii, apreciind cã argumentele reclamantului, respectiv Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, nu sînt suficient de solide pentru a declara greva ilegalã.
În plus, citaþia prin care sindicatele sînt chemate în instanþã nu putea fi semnatã de noul ministru al educaþiei, Mihail Hîrdãu, deoarece acesta are drept de semnãturã doar la trei zile dupã ce este investit în funcþie, moment care coincide cu depunerea jurãmîntului în faþa preºedintelui þãrii. Sindicaliºtii sînt cu atît mai nemulþumiþi cu cît propunerea pentru bugetul educaþiei pe 2006 a rãmas neschimbatã la intrarea în dezbaterea parlamentarilor, nefiind adãugate nici majorãrile salariale de 8%, nici drepturile salariale restante ºi nici procentul de 1% din PIB alocat pentru investiþii.
„Avocaþii noºtri au semnalat completului de judecatã o greºealã care probabil aparþine Serviciului juridic al Ministerului Educaþiei ºi anume cã ministrul nu putea sã semneze nici un act pînã nu treceau 3 zile de la investire, ori acest lucru nu se putea întîmpla vineri. Ca sã nu mai vorbim cã, dacã ar fi considerat greva ilegalã, ar fi trebuit sã nu intre la negocieri sîmbãtã. Problema e cã nici una din promisiunile fãcute la negocieri nu se regãseºte în proiectul pentru bugetul educaþiei pe anul viitor. Aºteptãm sã vedem ce aduce ziua de vineri, cînd este o nouã ºedinþã la tribunal, dar, pînã se pronunþã instanþa, noi sîntem în grevã“, a declarat profesor Florin Florescu, preºedintele Sindicatului Liber al Lucrãtorilor din ÃŽnvãþãmînt ºi Cercetare ªtiinþificã Neamþ.
În timp ce autoritãþile susþin cã numãrul profesorilor care participã la grevã este în continuã scãdere, sindicaliºtii susþin cã sînt îndeplinite condiþiile legale pentru a continua protestul. În plus, chiar dacã instanþa Tribunalului Bucureºti îi va obliga pe dascãli sã intre la ore, aceºtia sînt deciºi sã îºi revendice drepturile chiar ºi la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului (CEDO). De altfel, Confederaþia Mondialã a Muncii, organizaþie care reprezintã interesele a peste 30 de milioane de salariaþi din toatã lumea, considerã cã satisfacerea revendicãrilor este o condiþie de bazã pentru aderarea României la Uniunea Europeanã.
„Din cei 5.029 de dascãli care au aderat la grevã, în prima sãptãmînã, cel puþin 2.900 au semnat, luni, pentru continuarea protestului, ceea ce înseamnã 56% din total. Inspectoratul se raporteazã la numãrul total de profesori, dar Legea 68, prin care se reglementeazã conflictele de muncã, prevede cã se consultã doar greviºtii în vederea continuãrii sau întreruperii protestului. Dacã guvernanþii nu revin la sentimente mai bune, nu este exclusã intentarea unui proces la CEDO, dat fiind cã e vorba de drepturile noastre ºi nu ne lãsãm cu una cu douã“, a declarat profesor Constantin Baroi, vicepreºedintele SLI Neamþ.

Articol afisat de 1471 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective