Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 17 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gazele naturale se tot scumpesc

Creºterea tarifelor la gaze naturale pentru 2006 a fost stabilitã ºi va þine cont de majorarea preþului gazelor din import cu 25 de dolari pe mia de metri cubi ºi cea a importurilor, estimatã la 40 de dolari pe mia de metri cubi.
În prezent, consumatorii finali plãtesc în medie 230 de dolari pe mia de metri cubi, valoare cu peste 30% mai mare decît la finele anului trecut. Preþul gazelor naturale din producþia internã este de 105 dolari pe mia de metri cubi.
ÃŽntrebat, miercuri, într-o conferinþã de presã, dacã au fost fixate tarifele la gaze naturale în 2006, ministrul economiei ºi comerþului, Codruþ ªereº, a rãspuns afirmativ ºi a precizat cã vor mai fi efectuate „mici ajustãri“ faþã de politica stabilitã, în funcþie de evoluþia preþurilor gazelor naturale importate.
„ÃŽn prezent se lucreazã la un acompaniament social, în special pentru categoriile defavorizate ale populaþiei, în domeniul gazelor naturale. Tot ce înseamnã politicã de tarifare pentru anul viitor va fi anunþat imediat dupã ce aceste acte normative vor fi pregãtite, astfel încît sã avem un ansamblu de mãsuri care sã însoþeascã modificarea policicii tarifare“, a spus ªereº.
Potrivit acestuia, mãsurile de sprijin bugetar vor viza derularea unui program social pentru persoanele cu venituri reduse, dupã modelul aplicat la energia termicã sau la cea electricã, ºi continuarea programului de acordare de ajutoare pentru schimbarea arzãtoarelor sau achiziþia de sisteme de încãlzire.
„Dupã 2007 nu vom mai putea avea tarife sociale, însã scheme de susþinere socialã sînt aplicate în toate statele vestice. ÃŽn Germania, de exemplu, producãtorii ºi distribuitorii de gaze naturale sînt taxaþi cu un procent din venituri, iar sumele respective sînt orientate într-un program social. Nu vom avea voie sã avem un tarif social, dar vom avea voie sã avem un program social pentru susþinerea celor cu venituri reduse“, a afirmat ªereº.
Referitor la tarifele din 2006, ªereº a menþionat cã autoritãþile române vor respecta angajamentul asumat prin negocierile de aderare la Uniunea Europeanã privind creºterea anualã a tarifelor cu 25 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele din producþie internã. În plus, majorarea tarifelor la gazele naturale din import, cauzatã în principal de scumpirea þiþeiului pe plan internaþional, va influenþa la rîndul sãu tarifele din România.
„Creºterea este estimatã în prezent la 40 de dolari pe mia de metri cubi, însã dupã data de 15 decembrie vom avea date clare privind majorarea preþurilor gazelor importate“, a mai spus ªereº.

Articol afisat de 1354 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective