Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Afacerile comisarului Scutaru de la Comisariatul pentru Societate Civilã

Afacerile comisarului Scutaru de la Comisariatul pentru Societate Civilã

• Dumitru Scutaru este administratorul a douã societãþi comerciale • soþia acestuia, Aurelia, are ºi ea o firmã • douã dintre acestea funcþionau în acelaºi spaþiu cu CSC Neamþ • Dumitru Scutaru a fost arestat pentru trafic de influenþã, iar soþia este cercetatã penal •

Dumitru Scutaru, cel care, la începutul sãptãmînii, a fost arestat alãturi de Mircea Nicolae Chelaru, fiul fostului ºef de Stat Major al Armatei, în urma unui flagrant, sub acuzaþia de trafic de influenþã, se pare cã este un prosper om de afaceri. ÃŽn afara ocupaþiei de comisar al Comisariatului pentru Societate Civilã Neamþ, Dumitru Scutaru este administratorul societãþii Laromex SRL Piatra Neamþ care are sediul declarat în strada Pãstrãvului, numãrul 10. De asemenea, el mai este alãturi de o rudã de-a sa, Manuela Bordea Scutaru Onofrei, administratorul societãþii Rolicat SRL, iar aceastã firmã funcþioneazã pe strada Calistrat Hogaº, numãrul 51, spaþiu în care funcþioneazã ºi Comisariatul pentru Societate Civilã Neamþ. La aceeaºi adresã mai existã o firmã, Timmpress SRL, al cãrei administrator este soþia lui Dumitru Scutaru, Aurelia Scutaru, cea pentru care procurorii au cerut sã i se interzicã pãrãsirea þãrii ºi cercetarea ei în stare de libertate. Omul de afaceri Scutaru obþinea bani ºi din administrarea unei spãlãtorii auto situate pe varianta oraºului, dar ºi din comerþul cu material lemnos ºi cu materiale de construcþii. Pe de altã parte, se pare cã avea ceva vechime în domeniul comercializãrii de masã lemnoasã mai ales cã în perioada 1998-1999 fãcea export. Faptul cã afacerile îi mergeau destul de bine l-a fãcut sã devinã, potrivit opiniei ºefilor lui, o þintã a denigrãrilor ºi delaþiunilor duºmanilor sãi. Mai mult, comisarul ºef al Comisariatului pentru Societate Civilã din România considerã chiar cã subordonatul sãu este o victimã, fiind folosit pe post de momealã. „Nu este normal sã acuzãm pe cineva de diverse fapte pînã cînd justiþia nu se pronunþã asupra vinovãþiei sau nevinovãþiei sale, întrucît trebuie sã funcþioneze prezumþia de nevinovãþie. Pe de altã parte, am studiat mai bine tot acest caz ºi am fãcut ºi o cerere la procurorii anticorupþie pentru a fi informaþi cu privire la acuzele ce i se aduc domnului Scutaru, ºi se contureazã tot mai mult ipoteza cã acesta este de fapt o victimã. Cred cã el a fost folosit pe post de momealã, de marionetã ºi nu cred cã este vinovat de acuzele ce i se aduc. Oamenii noºtri lucreazã aici pe bazã de voluntariat ºi noi îi verificãm înainte de a fi acceptaþi. Adicã le solicitãm cazierul judiciar ºi o recomandare de la poliþie, iar, dacã aceste acte aratã cã sînt în regulã, noi nu putem decît sã-i primim. Aºteptãm justiþia sã se pronunþe, dar noi vom monitoriza atent cazul, pentru a nu exista abuzuri“, a precizat Grigore Prodan, comisar ºef al CSC România. ÃŽncercãrile reporterilor Monitorului de Neamþ de a afla care este statutul acestor comisari care, zice-se, apãrã drepturile cetãþenilor precum ºi felul în care se face accesul ºi criteriile ce stau la baza selecþiei s-au lovit de rãspunsul sec al ºefului CSC care ne-a sugerat sã accesãm site-ul lor. Acolo am descoperit doar cîteva generalitãþi ce nu fac în nici în fel luminã în privinþa acestei organizaþii neguvernamentale.

„CSC Neamþ se delimiteazã de acþiunine domnului Scutaru“
Marius Leuºtean, comisarul ºef al Comisariatului de la Neamþ, a spus cã nu cunoaºte prea multe despre ceea ce s-a întîmplat în cazul subordonatului sãu deoarece el a ajuns pe aceastã funcþie de numai trei sãptãmîni ºi nici nu cunoaºte împrejurãrile în care Dumitru Scutaru a ajuns sã fie cercetat penal. „Pentru mine este o veste neplãcutã, dar cu toate acestea vreau sã cred cã nu vor fi probleme. Comisariatul pe care îl conduc se delimiteazã de acþiunile domnului Scutaru ºi trebuie menþionat cã le-a efectuat în scop personal. Justiþia va trebui sã-ºi spunã cuvîntul, dar în momentul în care te aventurezi în astfel de probleme trebuie sã te aºtepþi ºi la consecinþe“, a declarat Marius Leuºtean. Nici despre faptul cã Scutaru avea firme personale chiar în sediul CSC Neamþ, ºeful sãu nu a putut da prea multe informaþii: „Nu pot confirma aceste aspecte. Chiar el a pus la dispoziþie CSC douã camere în care au fost amenajate în birouri. Nu am avut timp sã-mi dau seama ce se întîmplã prea bine, deoarece eu am fost numit comisar ºef de doar trei sãptãmîni. Dupã cum ºtiþi cazul este în ceretare ºi trebuie sã acordãm ºi noi prezumþia de nevinovãþie“. Aceaºi sursã a mai afirmat cã numirea sa în funcþie s-a fãcut în urma deciziei luatã de comisarul general Prodan: „Eu am trimis un dosar cu toate detaliile despre persoana mea, el s-a interesat mai departe despre ce am fãcut ºi ce fel de om sînt ºi aºa s-a ajuns ca eu sã fiu comisar ºef“.
Cîteva detalii despre cum fac rost de bani comisariatele judeþene am primit, în urmã cu ceva vreme, chiar de la comisarul general Grigorie Prodan care a declarat într-o vizitã la Piatra Neamþ cã pentru plata chiriei, întreþinerii sediilor s-au încheiat protocoale cu aproape 30 de primãrii din judeþ care plãtesc comisariatului în fiecare lunã un salariu minim pe economie. Un calcul matematic simplu relevã cã dacã înmulþim un salariu minim pe economie (3,3 milioane de lei) cu numãrul de primãrii la care a fãcut referire comisarul general (30), fondurile care se strîng pentru comisariatul Neamþ ar fi de aproximativ 99 milioane de lei lunar. Întrebarea este cui i se plãtea chiria în acest caz, cumva comisarului cercetat, deoarece acesta a fost cel care a pus la dispoziþie spaþiul pentru sediul CSC Neamþ.
Reamintim cã, în noaptea de luni spre marþi, 14 spre 15 noiembrie, Dumitru Scutaru ºi Mircea Nicolae Chelaru, fiul generalului Chelaru, fost ºef de Stat Major al Armatei, au fost arestaþi sub acuzaþia de trafic de influenþã pentru cã ar fi promis, în schimbul unei sume de bani, unui poliþist pietrean cã îi vor facilita obþinerea unui serviciu mai bine plãtit. ªi Aurelia Negruþi Scutaru, soþia celui arestat, este cercetatã penal ºi i s-a interzis pãrãsirea României. Potrivit unor surse judiciare citate de agenþia de presã MEDIAFAX, soþii Aurelia ºi Dumitru Scutaru ar fi primit bani de la un poliþist care dorea sã-ºi schimbe locul de muncã ºi l-au contactat pe Chelaru, iar acesta, la rîndul lui, urma sã contacteze în acest scop doi poliþiºti de rang înalt de la Inspectoratul de Evidenþã a Populaþiei ºi Serviciul Paºapoarte.

Articol afisat de 3140 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE, Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective