Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Doar prin parteneriat, un proiect poate sã se deruleze fãrã probleme“

„Doar prin parteneriat, un proiect poate sã se deruleze fãrã probleme“

• Jonathan Scheele, ºefului Delegaþiei Comisiei Europene în România, oaspete pentru douã zile a Neamþului, a declarat cã a constatat schimbãri în percepþia autoritãþilor locale ºi judeþene • „nu am venit sã fac un audit al proiectelor, scopul meu este sã vãd cum sînt folosiþi, în mod concret, banii Uniunii Europene“, a subliniat oficialul european • rezultatele vor sta la baza unui raport pe care îl va trimite la Bruxelles •

Vizita ºefului Delegaþiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, în judeþul Neamþ, a avut un pronunþat caracter pragmatic. Practic, oficialul european a vrut sã vadã cum au fost cheltuiþi banii alocaþi pentru proiecte. Acesta îºi va prezenta impresiile într-un raport care va fi trimis la Bruxelles. ÃŽn baza rezultatelor obþinute în implementarea proiectelor, vor putea fi trase concluziile preliminare în privinþa capacitãþii de absorbþie a fondurilor, ca ºi a nivelului de pregãtire din punct de vedere instituþional. Jonathan Scheele a subliniat cã, la trei ani de la vizita oficialã în Neamþ, a regãsit aici un alt suflu, dialogul cu autoritãþile purtîndu-se la un alt nivel. „Se schimbã ceva, s-a înþeles cã asemenea întîlniri sînt utile, fiind organizate pe probleme foarte concrete. Am perceput o abordare în planul viitorului. Nu am venit sã fac un audit al proiectelor, scopul meu este sã vãd cum sînt folosiþi, în mod concret, banii Uniunii Europene, pentru a îmbunãtãþi dezvoltarea judeþului în diferite sectoare: agriculturã, IMM-uri, resurse umane, infrastructurã ºi dezvoltarea societãþii civile. Am discutat cu autoritãþile nemþene în principal despre reforma administraþiei publice, în contextul pregãtirii României pentru aderarea la Uniunea Europeanã“, a subliniat Jonathan Scheele.

Problemele în aplicarea SAPARD vor fi discutate la nivel înalt
Unul dintre subiectele abordate în discuþiile purtate cu autoritãþile a fost cel legat de cofinanþarea proiectelor care beneficiazã de fonduri SAPARD, Jonathan Scheele susþinînd cã sînt necesare o serie de schimbãri care vor fi discutate la nivel înalt, între reprezentanþii statului Român ºi cei ai UE. De asemenea, oficialul european va purta o serie de discuþii ºi cu exponenþii Ministerului Agriculturii. Care sînt cele mai mari probleme care apar în implementarea proiectelor derulate cu sprijin european ºi cum pot fi eliminate blocajele de cofinanþare? „Cofinanþarea proiectelor nu este, în mod special, o problemã nemþeanã, nici mãcar specific româneascã, ci a apãrut în mai multe þãri. Evident, aici, în România, bugetul naþional este destul de scãzut, de aceea situaþia este mai dificilã. Trebuie gãsite soluþiile cele mai potrivite pentru România. Sînt niºte experienþe, noi idei aflate sub evaluare sau care, deja, au început sã fie aplicate ca proiecte pilot. Capacitatea de absorbþie nu depinde doar de problemele de cofinanþare, ci de capacitatea de a urmãri în mod foarte corect procedurile de evaluare a proiectelor, procedurile de licitaþie pentru contracte, cele de management. Este necesar un management foarte activ, sã nu se aºtepte ca problemele sã devinã mari. Actorii locali, publici ºi privaþi, trebuie sã fie pregãtiþi sã propunã proiecte. Chiar dacã veþi avea cea mai bunã capacitate de management, dacã nu sînt suficiente propuneri de proiecte, nu veþi putea cheltui banii. ÃŽn privinþa întãririi capacitãþii instituþionale, aceasta a fost începutã, dar este evident cã mai aveþi o perioadã, sperãm de 13 luni, pentru aceastã pregãtire care sã vã permitã sã reacþionaþi corect“, a subliniat Jonathan Scheele.

Pregãtirea pentru aderarea în UE: „Diferendele politice sã nu fie prioritare în faþa intereselor comune ale cetãþenilor“
Ce ne aºteaptã odatã cu integrarea României ÃŽn Uniunea Europeanã? Primul aspect important în perioada de pînã în momentul 2007 este, potrivit ºefului Delegaþiei Comisiei Europene, comunicarea de la cel mai înalt nivel pînã la bazã, astfel încît atît autoritãþile, cît ºi cetãþenii României sã înþeleagã care vor fi avantajele, dar ºi responsabilitãþile pe care le implicã noul statut de membru al Uniunii Europene. „Cu cît mai bine vor fi informaþi românii - autoritãþile, dar ºi cetãþenii - cu atît vor fi în stare sã facã din România un stat care sã nu fie integrat doar cu numele, ci care respectã principiile europene. România este un stat mare - va fi al ºaptelea stat al UE, ca populaþie. Va fi ºi un beneficiar important al fondurilor UE, care trebuie gestionate corespunzãtor. Este o mare responsabilitate, fiind vorba despre 2 - 2,5 miliarde de euro pe an, bani care vin din buzunarul contribuabililor europeni - atît din România, cît ºi din celelalte 26 de state europene. Aceastã responsabilitate nu va fi doar a ministrului de finanþe, ci a fiecãrui cetãþean. ÃŽn acest context, rolul mass-mediei va fi foarte important“, a afirmat Jonathan Scheele.
Acesta a mai subliniat cã, în acest mecanism al formãrii României ca membru al UE, ceea ce înseamnã atragerea de fonduri pentru eliminarea discrepanþelor economico-sociale, diferendele politice trebuie trecute în plan secundar: „Cu cît mai mulþi sînt actorii implicaþi în dezvoltare, cu atît potenþialul este mai mare. Doar prin parteneriat un proiect poate sã se deruleze fãrã probleme. Dar, pe plan naþional, recomandarea mea este ca diferendele politice sã nu fie prioritare în faþa intereselor comune ale cetãþenilor. Aceste diferende sînt normale într-o societate democraticã, unde nu existã un partid-stat. Dar important este sã lucraþi împreunã pentru a apãra interesele cetãþenilor“.

Vizite prin Piatra Neamþ
Ieri, Jonathan Scheele a vizitat cîteva dintre investiþiile derulate în Piatra Neamþ cu finanþare de la Uniunea Europeanã. La ora 9, oaspetele european a poposit la magazinul Opticlass INC SRL, afacere finanþatã prin programul de Coeziune Economicã ºi Socialã 2001, sprijin pentru IMM-uri, în cadrul cãreia contribuþia UE a fost de 76.890 de euro, loc în care Jonathan Scheele a luat contact cu beneficiarii proiectului ºi a putut observa calitatea ºi modul în care s-a dezvoltat o afacere de succes. Urmãtoarea vizitã întreprinsã de ºeful delegaþiei Comisiei Europene a avut loc la Centrul de Urgenþã pentru prevenirea excluziunii sociale a persoanelor tinere aflate în dificultate „Pentru Voi“. ÃŽn acest caz, beneficiar este Primãria Piatra Neamþ, iar proiectul a fost finanþat în cadrul programului PHARE 2002 - Coeziune Economicã ºi Socialã, suma alocatã fiind de 174.830 de euro. ªefului Delegaþiei Comisiei Europene în România i s-a relatat cã proiectul este o reuºitã, majoritatea tinerilor care locuiesc în blocul luat în administrare fiind incluºi în sistemul normal de convieþuire ºi de pregãtire pentru a trece de la faza de asistat la cea de persoanã integratã în societate. La Centrul „Pentru Voi“, invitaþii de ieri au putut vedea noua casã a multor tineri care au locuit în blocul 40 de pe Aleea Ulmilor, dar ºi a altora cãrora viaþa nu le-a oferit prea multe variante, prin simplul fapt cã au fost abandonaþi de pãrinþi.
Un punct pe ordinea de zi a lui Jonathan Scheele a fost ºi discuþiile cu autoritãþile publice locale, dar ºi cu ºefi ai instituþiilor descentralizate, instituþii care au beneficiat ºi beneficiazã de fonduri din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea ºi derularea unor programe în judeþul Neamþ. La prînz, Jonathan Scheele, alãturi de Excelenþa Sa Quinton Mark Quayle, Ambasadorul Marii Britanii în România, a participat la semnarea contractului de lucrãri între Compania Judeþeanã Apa Serv ºi firma Biwater din Anglia, care a cîºtigat contractul de lucrãri pentru realizarea pãrþii finale a proiectului „Reabilitarea staþiei de tratare a apelor uzate din Neamþ“.
(FOTO: Jonathan Scheele a recomandat ca diferendele politice sã nu fie prioritare în faþa intereselor cetãþenilor)

Articol afisat de 1495 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective