Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Preot acuzat cã a vîndut icoanele din bisericã

Preot acuzat cã a vîndut icoanele din bisericã

• un grup de enoriaºi din Þuscanii din Vale sînt revoltaþi cã preotul Vasile Ciocoiu le-ar fi vîndut icoanele din bisericã • faþa bisericeascã incriminatã ºi-a dat demisia • în timp ce sãtenii cred cã reprezentanþii Episcopiei îl acoperã pe preot de vreme ce nici nu l-au judecat, consilierul administrativ al instituþiei a declarat cã aºteaptã finalizarea anchetei poliþiºtilor • preotul Ciocoiu respinge acuzaþiile •

Un grup de enoriaºi din satul Þuscanii din Vale îl acuzã pe preotul paroh Vasile Ciocoiu cã ar fi vîndut opt icoane, din incinta bisericii din localitate. Icoanele din lemn cu sfinþii din biserica satului, datînd de la sfîrºitul secolului al XVIII-lea, ar fi fost înstrãinate, conform reclamanþilor, de preotul paroh ºi duse în Italia. Oamenii au declarat cã, de cîteva luni, de cînd s-au trezit cã preotul Vasile Ciocoiu le-a vîndut icoanele din biserica monument arhitectonic nu mai au liniºte. „ÃŽn urmã cu cîteva luni, preotul satului, Vasile Ciocoiu, a cerut cheia de la paraclisier ºi a înlocuit opt icoane ale sfinþilor cu altele, de duzinã. N-am crezut vreodatã cã «Dracul» - Doamne iartã-mã! se poate îmbrãca în sutanã. A profitat de faptul cã satul nostru este îmbãtrînit ºi au rãmas numai babele vãdane, ca sã-ºi batã joc de biserica neamului. Eu sînt om bãtrîn ºi bolnav ºi vreau sã mã închin la chipurile sfinþilor, moºtenite de la bunii noºtri, de care nu s-a atins nimeni pînã acum. Ceea ce ne revoltã este faptul cã Episcopia vrea sã acopere aceastã ticãloºie fãrã margini. ÃŽn cine sã mai crezi dacã în cel îmbrãcat în haine preoþeºti nu? La noi în bisericã a fost ºi schit. ÃŽn locul lor a pus alte icoane. Acum ne-a fost trimis alt preot. Noi, însã, vrem sã aducã icoanele la bisericã“, a spus, cu nãduf, Gheorghe Banu, unul dintre persoanele care s-au adresat cu o plîngere redacþiei Monitorul. Acesta a mai amintit cã un consãtean de-al lor, Ion Ruginã, a fãcut un memoriu la Ministerul Culturii ºi Cultelor, dar nimeni pînã acum nu s-a interesat de icoanele îm cauzã. „Preotul Vasile Ciocoiu are mai mulþi fraþi în Italia. Are ºi el paºaport ºi a scos icoanele din bisericã ºi le-a vîndut în Italia. Unde sã mai mergem, ca sã ni se aducã icoanele acasã? Astea pe care le-a pus în loc nu sînt nici mãcar sfinþite. A intrat ca hoþul în bisericã noaptea, la ora douã. Cum sã ne închinãm la niºte «fãcãturi»?“, s-a mai plîns bãtrînul.

Preotul paroh respinge acuzaþiile
Preotul Vasile Ciocoiu a susþinut cã nu a cunoscut valoarea icoanelor ºi cã, în urmã cu ºase ani, cînd a primit parohia, habar nu a avut cã este vorba de icoane de patrimoniu. „Cînd am fost instalat, în urmã cu ºase ani, la predarea-primirea inventarului nu mi s-a precizat cã în bisericã ar fi vorba de obiecte de patrimoniu. ÃŽn urmã cu doi trei-ani am primit, de la Oficiul Judeþean de Patrimoniu, solicitarea de a identifica ºi inventaria toate obiectele de valoare. Am depus la Poliþia Bahna fiºe cu fotografiile obiectelor de patrimoniu. Este vorba de niºte cãrþi ºi un clopot vechi, care se gãsesc la bisericã. Nemulþumirile oamenilor sînt neîntemeiate, pentru cã icoanele n-au fost vîndute, aºa cum susþine lumea. O parte sînt acolo, altã parte au fost refãcute, altã parte au fost restaurate. Eu am dat o declaraþie la Protoierie. De altfel, înainte de a mi se ridica dreptul de a sluji, eu mi-am prezentat demisia din funcþia de preot. Nu ºtiu dacã a fost luatã în calcul“, a precizat preotul Vasile Ciocoiu.
Preotul protopop, Florin Þuscanu, care a demarat ancheta, a declarat cã a constatat faptul cã s-a intervenit la o parte dintre icoane, în sensul cã au fost scoase din rame ºi înlocuite cu unele mult mai noi, iar cã altele nu mai existã. „Eu sînt colecþionar de icoane ºi îmi dau seama ce înseamnã gestul preotului. Noi le-am dat dreptate oamenilor, pentru cã ei s-au nãscut cu ele acolo. Eu mi-am fãcut datoria, am înºtinþat Episcopia, care la rîndul ei a vorbit cu cei de la Oficiul de patrimoniu. Oamenii au dreptate, pentru cã acele icoane au pentru ei valoare sentimentalã. Rãmîne sã se comande o expertizã tehnicã, care sã constate dacã acestea sînt, cu adevãrat, icoane patrimoniu. Eu am constatat ceea ce s-a întîmplat, am fãcut raport la Episcopie. S-a luat mãsura scoaterii sale din rîndul clerului. I-am mai dat un termen sã-ºi clarifice situaþia, dupã care organele în drept îl vor ancheta, pentru încãlcarea Legii patrimoniului. ÃŽn urmãtoarea etapã el va trebui sã aducã icoanele în bisericã. Nu ºtiu dacã oamenii au dreptate, cã le-a vîndut sau nu. Nu-l acoperã nimeni. Eu nu sînt expert, dar am constatta cã preotul a intervenit pe o parte dintre ele ºi cã altele nu mai existã. Va fi anunþatã Direcþia pentru patrimoniu, singura în mãsurã sã se pronunþe“, a precizat preotul protopop Florin Þuscanu.
Consilierul administrativ al Episcopiei Roman, preot Viorel Mitru, a declarat cã problema înstrãinãrii acestor icoane nu i se pare atît de gravã, în raport cu celelalte agresiuni împotriva Bisericii Ortodoxe. „Nu s-a muºamalizat nimic. Deocamdatã, preotul a fost pedepsit. Pînã, însã, nu se pronunþã Poliþia, nu-l putem judeca în Consistoriu. Ne-am fãcut datoria pe linie bisericeascã. Este clar cã orice om în lumea asta nu poate fi pedepsit de douã ori pentru aceeaºi faptã. Eu am înþeles cã este plecat în Italia, pentru cã, dupã ceea ce a fãcut în România, nu mai are nici o ºansã, deoarece i s-a desfãcut contractul de muncã. ÃŽn opinia mea, oamenii nu ºtiu ce vor, dacã vor sã le recupereze, sã apeleze la Poliþie“, a precizat preotul Viorel Mitru. Acesta a mai spus cã la mijloc ar fi vorba de o întreagã reþea de traficanþi de obiecte de patrimoniu, coordonatã de un pictor, un anume Coman. „ÃŽn majoritatea cazurilor, aceste icoane erau sustrase cu ajutorul paraclisierilor, fãrã ºtirea preoþilor. ÃŽn cazul acesta, însã, trebuie sã vedem dacã a fost implicat pictorul respectiv. Acum este treaba celor de la Patrimoniu. La cîte crime s-au fãcut împotriva Bisericii, acestea sînt nimicuri. Ne-au confiscat case ºi bunuri de patrimoniu, pe care le-au devastat. Ne judecãm de ani de zile sã ne recuperãm bunurile, pe care le-am avut în patrimoniu. Toþi bandiþii vechi au cîºtig de cauzã în justiþie. Este adevãrat cã nu este lipsitã de importanþã nici o icoanã-douã, sustrase, dar bunurile pe care ni le-au luat cu japca cripto-comuniºtii sînt mai de preþ“, a mai spus Viorel Mitru.
ÃŽn acest caz, pînã în prezent, Poliþia nu s-a pronunþat, deoarece, conform spuselor purtãtorului de cuvînt al instituþiei, ofiþerul care se ocupã de furturile din patrimoniu este în concediu. Inspectorul ºef al Inspectoratului de Culturã Neamþ, Adrian Alui Gheorghe, sesizat de redactorii „Monitorului de Roman“ a declarat cã va verifica dacã aceste obiecte fac parte din patrimoniu. „ÃŽn bisericile româneºti existã foarte multe icoane susceptibile de a face parte din patrimoniu. Luni, 21 noiembrie, vom verifica dacã icoanele sînt înscrise pe lista celor de patrimoniu ºi dacã se impune vom sesiza Poliþia de patrimoniu“, a precizat Adrian Alui Gheorghe.
(FOTO: Biserica din care ar fi fost furate icoanele)

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective