Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mãrunþiº pentru salariile dascãlilor

Mãrunþiº pentru salariile dascãlilor

• cadrele didactice vor decide astãzi dacã vor continua sau întrerupe greva • salariile vor creºte anul viitor, cu un procent de 8% • Guvernul va mai da ºi diferenþele rezultate din calculul greºit al salariilor în perioada 2001-2004 •

Sindicaliºtii din învãþãmîntul nemþean vor afla astãzi dacã greva generalã începutã în urmã cu douã sãptãmîni va continua sau va fi suspendatã. În funcþie de opþiunile exprimate la sfîrºitul sãptãmînii trecute, liderii federaþiilor sindicale din învãþãmînt vor stabili mîine, la Bucureºti, soarta protestului început în data de 7 noiembrie. În cadrul ultimelor negocieri cu Guvernul, sindicaliºtii nu au obþinut cîºtig de cauzã pentru nici una din cele mai importante revendicãri iniþiale, printre care dublarea salariilor pînã în 2007, acordarea tichetelor de masã ºi a unui fond de carte de specialitate, în valoare de 200 euro.
Cea mai bunã veste este cã guvernul ºi-a asumat obligaþia de a elabora, pînã la data de 15 aprilie 2006, un proiect de lege a salarizãrii personalului bugetar. Din pãcate, profesorii trebuie sã mai aibã rãbdare, deoarece legea ar urma sã fie aplicabilã abia de la 1 ianuarie 2007. Pînã atunci, profesorii se vor alege cu un plus salarial mediu de circa un milion de lei lunar, suma variind în funcþie de salariul de bazã, vechimea ºi gradul didactic. Majorarea salarialã de 8% pe anul 2006 reprezintã o medie lunarã de circa 630.000 lei ºi se va acorda în douã etape, 5% la 1 ianuarie 2006 ºi încã 3% de la 1 septembrie 2006. În plus, dascãlii vor putea primi, în medie, ºi vreo 300.000 lei lunar, dat fiind cã Guvernul încearcã sã-ºi repare greºeala fãcutã în perioada 2001 - 2004 prin calculul eronat al salariilor. În prima lunã a anului viitor, Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii va stabili valoarea sumelor datorate ºi neplãtite angajaþilor din învãþãmînt, plata acestor sume urmînd sã se facã eºalonat, pe o perioadã de 35 luni, începînd din februarie 2006.

Speranþe pentru un învãþãmînt de calitate
În altã ordine de idei, aºa cum au recunoscut ºi unii lideri, sindicaliºtii au obþinut, prin grevã, îndeplinirea, de cãtre Guvern, a obligaþiilor care îi revin ca ºi patronat, mai precis asigurarea condiþiilor pentru un învãþãmînt de calitate. Astfel, chiar dacã vor mai sta, încã un an, cu salarii de mizerie, profesorii se pot mîndri cu faptul cã au obþinut pentru învãþãmîntul românesc perspectiva unui viitor luminos, dat fiind cã au obþinut un procent suplimentar de 1% din PIB, reprezentînd aproape 35.000 miliarde lei vechi. Banii vor fi alocaþi pentru asigurarea calitãþii în învãþãmînt, perfecþionarea cadrelor didactice, facilitarea accesului la educaþie, asigurarea calitãþii examenelor naþionale, a spaþiilor de cazare ºi bibliotecilor din învãþãmîntul universitar, reabilitarea ºcolilor ºi universitãþilor, dotarea cu calculatoare, modernizarea laboratoarelor, asigurarea manualelor, crearea de facilitãþi de transport pentru elevii în mediul rural.
Numãrul greviºtilor nemþeni s-a mai subþiat dupã prima sãptãmînã de protest, dascãlii fiind speriaþi, în special, de ideea cã vor rãmîne fãrã bani tocmai de sãrbãtori, deoarece nu sînt plãtiþi pe perioada grevei. Un subiect destul de spinos rãmîne, astfel, modul de recuperare a orelor pierdute, dar ºi plata acestora, o precizare în acest sens a Ministerului Educaþiei fiind de naturã sã îi descurajeze pe greviºti. Astfel, ministerul a propus inspectoratelor ca materia sã fie recuperatã pînã la sfîrºitul acestui trimestru prin reeºalonarea acesteia în numãrul de ore rãmase disponibile. Practic, elevii nu ar mai veni în week-end sã recupereze orele pierdute, dar vor fi nevoiþi sã facã un efort pentru a învãþa mai multã materie într-un timp mai scurt. Pentru profesori acest lucru ar însemna sã nu-ºi mai recupereze banii pe cele douã sãptãmîni de grevã, reprezentînd cam jumãtate din salariu. Practic, decizia aparþine fiecãrei ºcoli, deoarece doar consiliul de administraþie ºi consiliul profesoral pot decide, cu acordul pãrinþilor, recuperarea orelor în timpul week-endului.

Articol afisat de 1503 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective