Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Certuri interminabile pe banii Uniunii Europene

Certuri interminabile pe banii Uniunii Europene

• SC Intel Proiect Neamþ va ataca în instanþã Primãria Ruginoasa din cauza rezilierii unilaterale a contractului pentru executarea proiectului SAPARD, privitor la alimentarea cu apã a comunei • patronul firmei apreciazã cã prin Hotãrîrea Consiliului Local Ruginoasa, care a anulat, fãrã motiv, un contract cîºtigat prin licitaþie publicã, se încalcã atît Legea administraþiei publice locale, cît ºi legile privind contractele comerciale •

Proiectul de aducþiune a apei potabile de la Ruginoasa va fi din nou blocat, de o nouã gîlceavã. Decizia primarului Gicã Ciobanu, de a înceta raporturile contractuale cu SC „Intel Proiect“ Neamþ va aduce un nou litigiu comercial, care va tergiversa, din nou, executarea proiectului. Se pare cã în ºedinþa Consiliului Local Ruginoasa din 26 august 2005, consilierii au fost induºi în eroare de primarul Gicã Ciobanu, cã firma „Intel Proiect“ Neamþ ar fi consimþit, „pe cale amiabilã“, la încetarea raporturilor contractuale cu Primãria Ruginioasa, beneficiarul proiectului Sapard amintit, ºi li s-a solicitat acestora emiterea unei noi hotãrîri, prin care se aprobã denunþarea „unilateralã“ a proiectului. ÃŽn aceste condiþii, aleºii locali de la Ruginoasa au emis o hotãrîre, prin care, constatînd acest fapt, se trece la organizarea unei noi licitaþii, cîºtigatã de o firmã din Suceava. Patronul firmei „Intel Proiect“, ªtefan Coman, a declarat cã nici nu a ºtiut de faptul cã a fost înlãturat de la executarea lucrãrilor ulterioare elaborãrii studiului de fezabilitate, pentru care, deja, a primit finanþare, în valoare de 95.000.000 lei, din partea Agenþei SAPARD.
„Mai aºtept, încã, o adresã oficialã, prin care primarul sã-mi comunice motivele rezilierii unilaterale a contractului. Oricum, dacã mi se va confirma, într-adevãr, cã deja s-a organizat o nouã licitaþie, voi da în judecatã Primãria Ruginoasa. Am cel puþin douã motive sã fac acest lucru. ÃŽn opinia mea nu existau, în vechiul contract, nici un fel de chestiuni defavorabile primãriei, pentru a-l determina sã rezilieze contractul ºi sã facã altã licitaþie. Pe de altã parte, ar fi trebuit sã fiu invitat sã particip la o astfel de licitaþie, în condiþiile în care nu mã aflu pe nici o «listã neagrã» a Agenþiei SAPARD, care sã nu-mi permitã înscrierea la o asemenea licitaþie“, a declarat Fãnicã Coman. Acesta declarã cã se va îndrepta în instanþã ºi împotriva consilierilor locali, care au votat o asemenea hotãrîre, în dispreþ faþã de lege, prin care se decide denunþarea unilateralã a contractului de prestãri servicii numãrul 185/2002, încheiat de fostul Consiliu Local Dulceºti (iniþiatorul proiectului, la vremea cînd Ruginoasa þinea de comuna Dulceºti) ºi Intel Proiect SRL Piatra Neamþ. „Nu vãd care ar fi fost motivele rezilierii acestui contract, din 2002, avizat de Agenþia SAPARD. Deja eu am executat studiul de fezabilitate al proiectului, pentru care Agenþia mi-a decontat suma de 95.000.000 lei. Aºa cum se ºtie, derularea programului SAPARD privind aducþiunea de apã de la Ruginoasa a fost suspendatã pînã la constituirea Consiliului Local Ruginoasa, urmînd ca, dupã intrarea în atribuþii a acestuia, sã fim contactaþi, conform prevederilor contractului, pentru executarea lucrãrilor de definitivare a studiilor topo-geo-hidrologice, urmînd sã se întocmeascã ºi caietul de sarcini cu privire la licitaþia pentru proiectul tehnic. La data încheierii contractului am fost avizaþi de cãtre Agenþia SAPARD ca fiind firma cîºtigãtoare. Din pãcate, din iunie 2004 ºi pînã în prezent n-am fost contactaþi de conducerea primãriei, pentru a se finaliza obiectul contractului. ÃŽn conformitate cu Legea 340/2003, prin reorganizarea noii comune, Primãria Ruginoasa a preluat de la comuna Dulceºti contractele în derulare, activul ºi pasivul, contracte care trebuiau duse la finalizare în condiþiile legii ºi nu în dispreþul acesteia“, a declarat ªtefan Coman.

Primar iritat
Acesta considerã cã atît Consiliul Local Ruginoasa, cît ºi primarul Gicã Ciobanu, au încãlcat, flagrant, legea, prin faptul cã firma desemnatã cîºtigãtoare nu a fost invitatã în ºedinþa Consiliului Local din august, pentru a-ºi susþine interesele financiare, încãlcîndu-se legea contractelor comerciale. „Sînt sigur cã, în instanþã, vom avea cîºtig de cauzã, deoarece prin rezilierea acestui contract s-a încãlcat flagrant Legea 215/2001, a administraþiei publice locale, pentru cã firma Intel Proiect nu a fost înºtiinþatã în termen de cinci zile de la adoptarea hotãrîrii din luna august 2005. De altfel, acest lucru nu s-a întîmplat nici pînã acum, noi luînd la cunoºtinþã despre conþinutul hotãrîrii neoficial“, a declarat patronul firmei „Intel Proiect“.
Iritat de amestecul „Monitorului de Roman“ în problemã, primarul Gicã Ciobanu a spus cã s-a simþit îndreptãþit sã cearã anularea unilateralã a contractului, pentru a apãra interesele comunitãþii pe care „o pãstoreºte“. „Ajung sã cred cã sînteþi avocaþii lui Nicu Chirilã de vã tot bãgaþi în treburile Primãriei Ruginoasa. Contractul pe care acesta l-a încheiat cu firma din Piatra Neamþ are multe dezavantaje, de aceea l-am reziliat ºi am organizat o altã licitaþie, cîºtigatã de o firmã din Suceava. Care este problema? Domnul ªtefan Coman sã zicã mersi cã facem ºi cu el Planul Urbanistic General. Nu cred în aceastã situaþie cã mai are interesul sã ne dea în judecatã“, a spus Gicã Ciobanu.
Directorul Agenþiei Regionale SAPARD Iaºi, Eugen Þicãu, a confirmat faptul cã instituþiei pe care o conduce i-au parvenit hotãrîrea Consiliului Local ºi documentele de organizare a unei noi licitaþii. „Dacã firma «Intel Proiect» va da în judecatã Consiliul Local ºi Primãria Ruginoasa, înseamnã cã iar se va bloca proiectul, pînã se va pronunþa justiþia. Vom analiza noua situaþie, apãrutã la Ruginoasa. Deocamadã, colegul care se ocupã de acest proiect nu este în unitate, pentru cã are o înmormîntare în familie“, a precizat Eugen Þicãu.
Reamintim faptul cã, pe marginea proiectului de aducþiune apei potabile de la Ruginoasa, a existat un veritabil „rãzboi politic“, între primarul Gicã Ciobanu ºi ex-consilierul democrat, Nicu Chirilã, în prezent director al Oficiului Prefectural, care îºi arogã paternitatea proiectului, la vremea cît era primar de Dulceºti. Proiectul de finanþare pe componenta SAPARD, privind alimentarea cu apã a satelor Ruginoasa ºi Bozienii de Sus, are o valoare de 23.442.305.109 lei. Cei doi s-au judecat în instanþã, Nicu Chirilã cîºtigînd dreptul de administrare a proiectului, dar neintrînd niciodatã în posesia documentaþiei, din cauza refuzului lui Gicã Ciobanu de a se supune hotãrîrii judecãtoreºti de predare a documentelor.
Tot timpul, Nicu Chirilã a susþinut cã primarul a tratat acest proiect
cu mare indiferenþã ºi de aceea s-a vãzut obligat sã-l acþioneze în judecatã. Numai numirea lui Nicu Chirilã ca director al Oficiului Prefectural a dus la stingerea „rãzboiului“ dintre acesta ºi primarul Gicã Ciobanu pe marginea acestui proiect. Noua situaþie de litigiu survenitã prin atacarea în justiþie a hotãrîrii Consiliului Local de reziliere a contractului cu firma „Intel Proiect“ va duce, cu certitudine, la o altã amînare a materailizãrii proiectului ºi la riscul pierderii finanþãrii.

Articol afisat de 1503 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective