Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Descindere ministerialã la „Danubiana“

• Liliana Preoteasa, director general în cadrul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii, a cercetat aºa-zisa „segregare“ etnicã a elevilor din strada Fabricii de ºcolarii de la Danubiana

Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, a descins, luni, 21 noiembrie, la Colegiul Tehnic „Danubiana“, în calitate de coordonator naþional în cadrul programului Phare „Acces la educaþie pentru grupuri dezavantajate“. Conform declaraþiilor reprezentanþilor inspectoratului ºcolar, motivul l-a constituit gãsirea unei soluþii pentru mutarea ºcolii romaºcane din strada Fabricii, unde condiþiile sînt improprii studiului.
Elevii din Satul Olimpic, cum este cunoscutã zona, vor face gratuit naveta la o altã ºcoalã din Roman dacã se vor gãsi fonduri în acest sens în cadrul programului Phare „Acces la educaþie pentru grupuri dezavantajate“. Proiectul beneficiazã de fonduri de 600.000 euro pentru investiþii în 9 ºcoli din judeþul Neamþ, situate în comunitãþi numeroase de romi.
Cei 70 de elevi ºi preºcolari înscriºi la ºcoala de la „grajduri“ ar putea fi, astfel, transferaþi la ªcoala 2 sau 7, cele douã ºcoli romaºcane incluse în proiectul destinat elevilor romi ºi sãraci. „Dintre toate ºcolile beneficiare au fost vizitate cea din strada Fabricii sau Satul Olimpic. S-a mers ºi la ªcoala «Spiru Haret» Piatra Neamþ ºi Casa Corpului Didactic. Vrem sã gãsim o soluþie de transport pentru elevii din Satul Olimpic la una din ºcolile care vor beneficia de finanþare, dat fiind cã la unitatea din Roman condiþiile sînt improprii desfãºurãrii procesului de învãþãmînt. Doamna Liliana Preoteasa s-a aflat în judeþul Neamþ în calitate de coordonator naþional al programului Phare «Acces la educaþie pentru grupuri dezavantajate», fiind în vizitã prin toate judeþele beneficiare ale proiectului“, a declarat profesor Dorina Drexler, inspector general al Inspectoratului ªcolar Neamþ.
Prima încercare a inspectoratului de a-i muta pe elevii din Satul Olimpic a eºuat dupã ce pãrinþii au protestat, invocînd atît lipsa banilor pentru asigurarea transportului, dar ºi condiþiile grele existente în zonã pe timp de iarnã. La începutul lunii septembrie, autoritãþile au susþinut cã ºcoala nu poate fi autorizatã din cauza condiþiilor igienico-sanitare precare, dar pãrinþii au ameninþat cu proteste. Pãrinþii au susþinut, în urmã cu douã luni, cã foarte mulþi copii ar abandona ºcoala dacã s-ar muta la Danubiana ºi cã vor sã continue sã înveþe în cartierul lor, la unitatea cu trei clase de învãþãmînt primar ºi o grupã de grãdiniþã. Ei au mai adus ºi argumentul cã nu se pune problema de segregare etnicã cît timp doar 40% din locuitorii cartierului sînt þigani, restul fiind români sãraci. În zonã, cunoscutã ºi sub denumirea de Satul Olimpic, au fost amenajate locuinþe sociale pentru 500 de familii.
Conducerea ISJ a fost acuzatã, cu puþin timp în urmã cã, în cazul Liceului „Danubiana“, ar fi cãutat „nod în papurã“ directorului Leonard Vacaru ºi directorilor adjuncþi, prin semnalarea unei presupuse „segregãri“ a elevilor, pe motive etnice. Concret, s-a sugerat, în evaluarea fãcutã conducerii colegiului, cã aceasta ar fi încurajat ºi susþinut funcþionarea ºcolii din „Satul Olimpic“, unde se credea cã nu ar exista nici condiþiile elementare de igienã. Directorul Leonard Vacaru nu a dorit sã facã prea multe comentarii pe marginea „raidului“ Lilianei Preoteasa, lãsînd sã se înþeleagã cã aceasta ar fi constatat situaþia în modul în care este în realitate. „Doamna director a venit sã verifice aºa-zisa «segregare» a elevilor. Aceasta a vizitat ºcoala din strada Fabricii, a vãzut condiþiile reale de acolo, urmînd a formula concluziile“, a menþionat directorul Colegiului Tehnic „Danubiana“. De reamintit cã, în ultima perioadã, la instituþia menþionatã au avut loc zeci de controale, calificate de Gabriel Ploscã, lider zonal al FSLI, drept fiind fãcute „ca la Crucea Sfîntului Andrei“, la comanda conducerii ISJ.

Articol afisat de 1421 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, L. PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective