Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 22 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noi presiuni pentru adopþii din România

Noi presiuni pentru adopþii din România

• adopþiile internaþionale din România au intrat din nou în atenþia Comisiei americane Helsinki

Copreºedintele Comisiei americane Helsinki, congresmenul Chris Smith, a depus un proiect care cere României sã reformeze politica de adopþii, care, în forma actualã, ar împiedica mii de copii sã fie plasaþi în familii din Statele Unite ºi Europa Occidentalã, potrivit unui comunicat Comisiei.
Mai mult de 200 de cetãþeni americani depuseserã cereri de adopþie în momentul întrãrii în vigoare a legii care interzice adopþiile internaþionale, iar Smith (care este ºi vicepreºedinte al Comisiei pentru relaþii internaþionale a Camerei reprezentanþilor - n.r.) a condus chiar o audiere privind efectele legii ºi situaþia „groaznicã“ a copiilor abandonaþi din România, se precizeazã în comunicatul Comisiei.
În comunicatul publicat pe pagina de Internet a Comisiei pentru Securitate ºi Cooperare în Europa - Comisia americanã Helsinki, se invocã un studiu UNICEF potrivit cãruia mai mult de 9.000 de copii ar fi abandonaþi anual în maternitãþi ºi spitale pediatrice din România. Conform Uniunii Europene, 37.000 de copii rãmîn instituþionalizaþi. Alþii aproape 49.000 de trãiesc, cu statut nepermanent, în familii de împrumut sau în familiile extinse (rude de pînã la gradul patru - n.r.), iar un numãr necunoscut de copii trãiesc pe strãzi.
„Actuala lege româneascã are la bazã credinþa nechibzuitã cã o instituþie a statului sau o familie de împrumut este preferabilã unei familii adoptive din afara þãrii de origine a copilului“, a afirmat Smith, care susþine cauze legate de drepturile omului încã de la alegerea sa în Congres. „ÃŽn toate miile de cazuri în care România respinge accesul unui copil la o casã iubitoare ºi o familie grijulie, comite un nou abuz în ceea ce priveºte drepturile omului“, a adãugat el.

Argumente lacrimogene
Potrivit Comisiei, dupã executarea preºedintelui român Nicolae Ceauºescu în 1989, s-a descoperit cã mai mult de 100.000 de copii subnutriþi ºi neglijaþi trãiesc în sute de instituþii sordide ºi inumane aflate în întreaga þarã. Smith, care a vizitat România la o lunã ºi jumãtate dupã cãderea regimului Ceauºescu, a vãzut mizeria ºi suferinþa copiilor. „Timp de ani de zile, americanii ºi-au deschis inimile ºi carnetele de cecuri ºi au lucrat pentru a ajuta România sã amelioreze condiþiile pentru copiii din aceste instituþii“, a declarat Smith. „Multe familii ºi-au deschis ºi casele pentru copiii români, prin adopþii“, a adãugat el.
În perioada 1990 - 2004, 8.213 copii români au gãsit familii permanente în Statele Unite; alte cîteva mii s-au alãturat unor familii din Europa occidentalã. În luna iunie 2004, guvernul român a pus în aplicare o lege care interzice adopþiile internaþionale, cu excepþia celor cãtre pãrinþii biologici ai copilului.
Înaintea intrãrii în vigoare (anul acesta - n.r.) a legii antiadopþie aprobate din 2004, aproximativ 1.700 de dosare de adopþie se aflau în curs de rezolvare. În 200 dintre aceste cazuri, copiii erau ceruþi de pãrinþi adoptivi din Statele Unite, în restul cazurilor fiind vorba despre familii din Europa occidentalã. La începutul sãptãmînii trecute, Guvernul român a transmis Departamentului de Stat o listã conþinînd decizii finale cu privire la 101 dintre cazurile americane, adaugã sursa citatã.
În timpul procesului de aderare a României la Uniunea Europeanã, au fost fãcute acuzaþii cu privire la soarta copiilor adoptaþi din România ºi despre calificãrile ºi motivaþiile celor care adoptã internaþional. Din pãcate, nimeni din Uniunea Europeanã nu a contracarat aceste eforturi ºi, ca urmare, România a adoptat legea împotriva adopþiilor internaþionale pentru a îºi asigura aderarea la UE, se aratã în comunicat.

„Politici meschine“?
Proiectul lui Smith recunoaºte necesitatea ºi dorinþa Guvernului român de a îmbunãtãþi sistemul de îngrijire ºi bunãstarea copiilor, dar cere amendarea legilor privind bunãstarea ºi adopþia copiilor, pentru a reduce obstacolele aflate în calea adopþiilor interne ºi internaþionale. ÃŽn plus, solicitã ca Uniunea Europeanã ºi þãrile membre sã nu intervinã în eforturile României de a îi plasa pe copiii orfani sau abandonaþi în familii permanente. „Nu putem sta ºi permite unor politici meschine sã ruineze vieþile a mii de copii care au nevoie de un cãmin iubitor“, a afirmat Smith. „Legea mea cere guvernului român sã elimine legile restrictive, care le interzic copiilor lor accesul la astfel de cãmine“, mai susþine el.
Comisia pentru Securitate ºi Cooperare în Europa - cunoscutã ºi sub denumirea de Comisia Helsinki - este o agenþie guvernamentalã americanã care monitorizeazã modul în care sînt aplicate prevederile Acordului de la Helsinki, semnat în 1975. Comisia este compusã din nouã membri din Senatul SUA, nouã din Camera Reprezentanþilor ºi cîte un membru reprezentînd Departamentul de Stat, departamentul Apãrãrii ºi, respectiv, pe cel al Comerþului.

Articol afisat de 2223 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective