Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 22 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ucenicia la locul de muncã, reglementatã legal

Începînd cu luna octombrie 2005, ucenicia la locul de muncã este reglementatã legal ºi reprezintã o modalitate de formare profesionalã.
„Ucenicia are, prin lege, reguli clare ºi se desfãºoarã în baza unui contract similar cu contractul individual de muncã. Contractul de ucenicie la locul de muncã este un contract individual de muncã încheiat pe o perioadã determinatã ºi în baza cãruia ucenicul munceºte ºi se pregãteºte profesional sub autoritatea unei persoane juridice (angajator), care trebuie sã aibã o autorizaþie specialã în acest sens. La fel, îndrumãtorii ucenicilor, aºa-numiþii "maiºtrii de ucenici", vor trebui sã fie, la rîndul lor, atestaþi pentru aceastã activitate. Toate aceste documente vor fi eliberate de direcþiile teritoriale de muncã, solidaritate socialã ºi familie, în baza avizelor acordate de comisiile judeþene de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã. Noi nu avem, deocamdatã, nici angajatori autorizaþi sã formeze ucenici ºi nici maiºtri atestaþi. Dar legea va intra în vigoare în termen de 120 de zile de la data publicãrii, adicã în februarie 2006. Abia atunci vom ºti ce firme vor sã angajeze ucenici ºi pentru ce activitate“, a precizat Nicolae Hîrlea, purtãtor de cuvînt în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamþ.
Statul încurajeazã ucenicia: angajatorii care vor încadra în muncã ucenici vor primi lunar, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru ºomaj, pe perioada derulãrii contractului de ucenicie, pentru fiecare persoanã, o sumã egalã cu 50% din salariul de bazã minim brut pe þarã ºi o sumã egalã cu contravaloarea lunarã a serviciilor de instruire teoreticã a ucenicului, fãrã a putea depãºi 20% din salariul de bazã minim brut pe þarã. Conform legii, ucenic poate fi orice persoanã care a împlinit vîrsta de 16 ani - dar nu mai mult de 25 de ani - ºi care nu deþine o calificare pentru ocupaþia în care se organizeazã ucenicia la locul de muncã. Tinerii de 15 ani vor putea deveni ucenici numai cu acordul scris al pãrinþilor. Durata contractului de ucenicie la locul de muncã nu poate fi mai mare de 3 ani, dar nici mai micã de 6 luni. Salariul de bazã lunar, stabilit prin contractul de ucenicie, va fi cel puþin egal cu salariul de bazã minim brut pe economie în vigoare, pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe sãptãmînã. La încheierea contractului de ucenicie, angajatorul va putea solicita absolventului sã rãmînã în unitate cu contract de muncã pe o perioadã negociatã între pãrþi. În caz contrar, ucenicul va rambursa contravaloarea cheltuielilor fãcute de angajator cu formarea sa profesionalã. La încheierea contractului de ucenicie, angajatorul va face certificarea calificãrii.

Articol afisat de 1389 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective