Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pietrean în „iadul“ de la Paris

Pietrean în „iadul“ de la Paris

• un fost combatant al Legiunii Strãine, pietrean de origine, a fost, dupã declanºarea revoltelor, în suburbiile Parisului • Andrei Iliescu a povestit pentru Monitorul ce a vãzut pe strãzi • maºini incendiate, tineri drogaþi aruncînd cu sticle incendiare în poliþiºti sînt doar cîteva dintre scenele vãzute •

Un pietrean, fost combatant al Legiunii Strãine, a fost, zilele trecute, la Paris chiar în suburbiile în care, au spus toate posturile de televiziune, a izbucnit o adevãratã revoltã a populaþiei arabe. Mai exact imagini de coºmar cu maºini arzînd ºi poliþiºti atacaþi cu pietre ºi sticle incendiare. Concluzia pietreanului, pe care îl vom identifica doar dupã numele primit în Legiune, Andrei Iliescu, este extrem de tranºantã: ceea ce se întîmplã în Paris seamãnã mai puþin cu o revoltã socialã cu conotaþii religioase ºi mai mult cu rãfuieli cu poliþia ale unor persoane certate cu legea ºi „ameþite“ de drogurile consumate. Cît despre maºinile incendiate, Andrei Iliescu a lansat o ipotezã surprinzãtoare: multe dintre autoturisme sînt incendiate chiar de cãtre proprietari, în special dupã ce un post francez de televiziune a anunþat cã posesorii de autovehicule incendiate vor fi despãgubiþi de stat indiferent dacã au sau nu asigurare. Interesant de menþionat cã pietreanul „a bãtut“ cîþiva ani buni strãzile din Paris alãturi de jandarmii francezi, legionarii fiind solicitaþi sã suplimenteze numãrul forþelor de ordine care patrulau în capitala Franþei pentru a asigura liniºtea. Poate aºa se explicã ºi atitudinea sa tranºantã referitor la cei care s-au revoltat: „Niºte pierde-varã care nu muncesc, dar primesc ajutor social de la stat. Nu fac altceva toatã ziua decît sã comitã ilegalitãþi sau sã stea cu fundul pe scãri ºi sã consume droguri“.

„Au început Revelionul mai devreme“
O afirmaþie surprinzãtoare fãcutã de fostul legionar este cea legatã de incendierea autoturismelor, circa 150 de maºini fiind fãcute scrum în Franþa în fiecare noapte, în mod obiºnuit. „Am ajuns la Paris pe 6 noiembrie, cu afaceri, ºi am stat chiar în cartierele cu probleme, respectiv Seine Saint Denise 93 ºi Bobigny 95. Ce se întîmplã acolo? Ca sã glumesc uºor macabru, arabii au început Revelionul mai devreme. Ziua era liniºte pe stradã, nu se fãcea altceva decît se cãrau maºinile arse. Noaptea începea distracþia. Cei care fac scandal sînt arabi cu vîrste cuprinse între 17 ºi 27 de ani, care nu fac altceva decît sã fumeze «petarde» (petardes în francezã - þigãri cu droguri în argou n.r.) toatã ziua. Religia lor le interzice sã bea, dar nu-i problemã ,cã ei compenseazã fumînd haºiº ºi marihuana. Aºa cã, atunci cînd vine noaptea, organizaþi în grupuri de cîte aproximativ 20, încep sã arunce cu sticle incendiare, iar poliþiºtii stau ºi se uitã. Maºinile iau foc, iar pompierii intervin. Cam asta e treaba în cîteva cuvinte“. Cît priveºte cartierele în care au loc violenþele, Andrei Iliescu precizeazã cã în ele nu locuiesc numai arabi, dar cã în mod cert cei care locuiesc acolo sînt foarte sãraci. „Sînt cartiere muncitoreºti. Blocuri turn, cu multe apartamente, cu chirii mici. Sînt ºi francezi fãrã posibilitãþi materiale care locuiesc acolo. ÃŽnsã problema o constituie arabii. Ei trãiesc bine mersi pe spinarea statului, nu fac nimic altceva ºi, mai ales, au vãzut cã nu li se întîmplã nimic. Mã refer la faptul cã dintre poliþiºtii care au ripostat cîþiva au fost demiºi, alþii au ajuns chiar în faþa Curþii Marþiale. Unii locuiesc chiar în cartierele alea, aºa cã... Iar arabii, dacã tot nu li se întîmplã nimic, de ce sã nu se rãzbune pe poliþiºti? Eu nu înþeleg un aspect simplu: legionarii mereu mergeau în aceste cartiere împreunã cu poliþiºtii. Deci chiar cînd nu se întîmplau astfel de lucruri erau aduºi legionarii sã-i sprijine pe jandarmi. Acum, cînd se întîmplã ceea ce se întîmplã ºi cînd a fost acordatã permisiunea de a rãspunde cu foc dacã sînt atacate forþele de ordine, de ce au fost retraºi legionarii de pe strãzi? Cine sã tragã, poliþistul care are familia în cartier?“.

Violenþa ca o „sãrbãtoare“
Andrei Iliescu a mai fost de pãrere cã atunci cînd statul francez a anunþat public cã îi va despãgubi pe posesorii de maºini incendiate, indiferent dacã au sau nu asigurare, a dat pretext pentru noi incendieri. „V-am spus cã în respectivele cartiere populaþia este sãracã. Pãi dacã au auzit cã le dã statul bani, s-au gîndit ia sã-mi dau ºi eu foc la vechitura mea de maºinã. Cine n-ar face aºa... Alþii, care au asigurare, profitã de ocazie ºi le dau foc sã încaseze banii de asigurare. Vã mai spun, pentru cã am avut acþiuni alãturi de ceilalþi legionari, în aceste cartiere tot timpul au fost probleme. Iar permisiunea de a rãspunde cu foc s-a dat dupã ce o bãtrînã a fost incendiatã într-un autobuz, un ºofer de autobuz s-a ales cu gîtul tãiat, iar o fatã a fost tãiatã pe faþã dupã ce s-a încercat sã fie violatã, nu pentru cã sînt maºinile incendiate. Cît priveºte ceea ce se spune despre revoltã socialã... Pãi nu vi se pare anormal cã nu vin spre centrul Parisului, unde sînt instituþiile în faþa cãrora ar putea sã protesteze? Apoi, nu e anormal cã nici un lider arab nu a luat atitudine? Eu n-am auzit nimic de aºa ceva. De aceea vã spun cã în opinia mea nu e nici o revoltã socialã sau ºtiu eu cu ce conotaþii religioase, ci este o rãzbunare împotriva poliþiºtilor a celor certaþi cu legea. De fapt aºa a ºi pornit totul. Doi arabi care se ocupau cu furturile, fugãriþi de poliþiºti, au intrat într-o clãdire în care era un transformator de energie electricã. Acesta a luat foc ºi cei doi au murit, iar arabii au sãrit ºi au spus cã au fost uciºi. Atunci au început sã se rãzbune pe poliþiºti. ªtiþi cum zic ei cînd pornesc seara la scandal? Hai la sãrbãtoare. Nu tu lozinci, nu tu listã de revendicãri, ci hai la sãrbãtoare.... Seamãnã asta a revoltã socialã?“, s-a întrebat retoric în finalul discuþiei pietreanul care a fost în „iadul“ din suburbiile Parisului.

Articol afisat de 1429 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective