Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Conflict cu tentã religioasã la ªcoala 1

Conflict cu tentã religioasã la ªcoala 1

• pãrinþii unui copil membru al Sectei „Martorii lui Iehova“ au acuzat învãþãtoarea clasei cã nu i-ar respecta libertatea religioasã • de la începutul anului ºi pînã în prezent, zilnic, aceºtia aduc reproºuri ºi pãrinþilor celorlalþi elevi • conducerea ºcolii apreciazã cã ar fi vorba doar de o intoleranþã religioasã •

Colectivul clasei I B, de la ªcoala Nr.1, a devenit „teatrul“ unui „rãzboi“ interconfesional, în care pãrinþii unui copil, membrii ai Sectei „Martorii lui Iehova“, o acuzã pe învãþãtoarea clasei de încãlcarea drepturilor confesionale ale micuþului. De partea cealaltã a baricadei sînt pãrinþii celorlalþi elevi, care spun cã învãþãtoarea nu are nici o vinã. „De la începutul anului ºi pînã în prezent, nu este zi lãsatã de la Dumnezeu ca aceastã familie sã nu o tracaseze pe doamna învãþãtoare cu fel de fel de cerinþe absurde. Ba i-a fãcut reproºuri privitoare la faptul cã se sãrbãtoresc în clasã zilele de naºtere ale copiilor, servindu-se un pahar de suc, o prãjiturã ºi o bomboanã, ba cã de ce-i face semne pe caietele de clasã, ba vrea ca învãþãtoarea sã elimine din program orice lecþie care aduce vorbire despre biserica noastrã ortodoxã sau cea catolicã. ÃŽntr-o altã zi, a venit cu pretenþia ca la ºcoalã sã nu se înveþe imnul naþional al României. ÃŽnvãþãtoarea clasei a fost adusã în situaþia de a vrea sã-ºi dea demisia din învãþãmînt. Eu cred cã noul Regulament ºcolar, de care a fãcut atîta vorbire mama în cauzã, ce este, se pare, cadru didactic la o ºcoalã din mediul rural, a dat, în opinia noastrã prea multã libertate pãrinþilor, care pot veni oricînd ºi oricum, sã perturbe procesul instructiv-educativ cu cerinþe absurde la adresa cadrelor didactice cerîndu-le socotealã asupra modului în care predau sau ascultã. Doamna noastrã învãþãtoare este una dintre cele mai bune ºi noi am dorit sã o avem la clasã. Sîntem foarte mulþumiþi de modul în care se ocupã de copii“, au spus, revoltaþi, pãrinþii, care au avut o confruntare verbalã extrem de durã, în faþa ºcolii, cu familia amintitã. ÃŽncercãrile reporterilor Monitorul de a discuta cu învãþãtoarea în cauzã au fost sortite eºecului, þinînd cont de starea în care se afla aceasta încã de la prima orã. „V-aº ruga tare mult sã nu mai insistaþi. N-aº vrea sã discut mai mult pe marginea acestui incident, care îmi face foarte rãu“, a declarat învãþãtoarea în cauzã.
Directoarea ªcolii nr.1, profesor Roxana Ciuºtea, în schimb, a precizat. „ÃŽn opinia mea, este vorba doar de o intoleranþã religioasã, între cei 24 de pãrinþi ºi pãrinþii copilului în discuþie. Sînt niºte oameni puþin mai dificili, pe care trebuie sã-i tratãm cu foarte mare diplomaþie, pentru a nu le leza sentimentele religioase. I-am cerut atît mamei, cît ºi tatãlui, o listã de interdicþii pe care le presupune cultul respectiv. Ora de religie din programã a fost înlocuitã cu un opþional. Ei pretind cã ar fi adus la cunoºtinþã învãþãtoarei respective doleanþele ºi cã aceasta nu le-ar fi respectat. ÃŽncã de la începutul anului, noi, conducerea ºcolii, am încercat sã aplanãm acest conflict ºi cred cã vom reuºi“, a declarat profesoara Roxana Ciuºtea. Aceasta a refuzat, însã, sã ne comunice numele ºi adresa pãrinþilor în cauzã, tocmai sub motivaþia cã nu ºtie dacã are voie sã facã acest lucru. La închiderea ediþiei am fost contactaþi de acelaºi grup de pãrinþi, care ne-au declarat cã, în final, familia nemulþumitã ar dori sã-ºi transfere copilul la o altã ºcoalã.
(FOTO: O clasã de la ªcoala Nr.1 este scena unui conflict între majoritatea pãrinþilor ºi o familie aparþinînd Sectei „Martorii lui Iehova“)

Articol afisat de 2425 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective