Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Anchetã penalã în cazul preotului acuzat de furtul unor icoane

• preotul incriminat a fãcut o declaraþie ºoc: icoanele mai vechi ºi mîncate de carii le-a pus pe foc • Direcþia pentru Culturã Neamþ a sesizat Inspectoratul Judeþean de Poliþie în legãturã cu dispariþia unor icoane de patrimoniu de la Biserica „Sfîntul Nicolae“ din satul Tuþcanii din Deal, comuna Bahna • cazul nu este singular • în Neamþ au mai dispãrut icoane vechi, de regulã în timpul restaurãrii bisericilor •

Direcþia pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ a sesizat Inspectoratul de Poliþie Judeþean în legãturã cu dispariþia mai multor icoane de patrimoniu de la Biserica „Sfîntul Nicolae“ din satul Tuþcanii din Deal, comuna Bahna. Biserica, ridicatã în anul 1784, din lemn, se mîndrea cu cîteva icoane vechi, datînd, se pare, de la sfîrºitul secolului al XVIII-lea. Acestea ar fi fost înstrãinate acum cîteva luni - susþin localnicii - de Vasile Ciocoiu, fost preot la parohia din satul respectiv.
„Ne confruntãm cu un caz mai special, un presupus furt de icoane de patrimoniu din Biserica «Sfîntul Nicolae» din Tuþcanii din Deal, comuna Bahna. Acum doi ani, preotul din comunã, Ciocoiu Vasile, a reparat biserica ºi i-a refãcut pictura. Odatã cu refacerea picturii au dispãrut mai multe icoane, între care ºi patru icoane pictate la fondarea bisericii, deci cu certitudine de patrimoniu. Chiar dacã aveau autor necunoscut, icoanele erau foarte valoroase, nu numai prin vechime, ci ºi prin realizare artisticã. Dispariþia lor a fost sesizatã iniþial de localnici, pe urmã ºi de Protopopiatul din Roman, care, cãutînd sã fotografieze valorile de patrimoniu de pe cuprinsul Protopopiatului, a constatat lipsa icoanelor din inventar. Pentru aceasta, noi am sesizat Inspectoratul Judeþean de Poliþie, iar Protopopiatul a sesizat Poliþia Muncipiului Roman“, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.

Judecat dupã Sfîntul Nicolae
Membrii Consistoriului Bisericesc de pe lîngã Episcopia Roman au adunat probatoriul în cazul preotului Vasile Ciocoiu, de la parohia Þuscanii din Vale, reclamat de sãteni cã ar fi comercializat opt icoane presupuse a face parte din patrimoniul bisericesc. Acesta va fi pus în discuþia Consistoriului dupã Sfîntul Nicolae, din cauza postului Crãciunului, în care nu se judecã astfel de cazuri. „Noi am adunat probe ºi am înaintat PS Eftimie Luca un referat ºi un proces-verbal, cu acuzaþiile ce i se aduc preotului. Numai membrii Consistoriului vor decide vinovãþia sau nevinovãþia preotului. La audieri, Vasile Ciocoiu a declarat cã a luat icoanele ca sã le restaureze, pe cele care mai erau bune. Preotul susþine, însã, cã o parte din icoane, care erau foarte vechi ºi mîncate de carii, le-a pus pe foc. Va fi o pedeapsã în conformitate cu canoanele noastre bisericeºti, pentru cã nu a ºtiut sã administreze bunurile bisericii. Credem cã va fi oprit de a mai sluji ca preot. Chiar dacã ºi-a dat demisia, numai Consistoriul va putea sã-l opreascã de la a sluji. Fapta acestuia este foarte gravã. ÃŽn procesul-verbal, care este ataºat probatoriului, s-au menþionat ºi mãrturiile sãtenilor audiaþi de comisia de anchetã“, a declarat preotul inspector Eugen Gorbãnescu, membru al Consistoriului.
Se pare cã dispariþia icoanelor de patrimoniu din Biserica „Sfîntul Nicolae“ din satul Tuþcanii din Deal nu este un caz izolat. Acum cîteva luni, angajaþi ai Direcþiei pentru Culturã Neamþ s-au deplasat în zona Romanului pentru a verifica o altã reclamaþie privind furtul unor icoane vechi. ªi acestea ar fi dispãrut în timpul restaurãrii picturii unei biserici. ÃŽn zonã acþioneazã, spun oamenii, o familie de pictori restauratori. Pe unde trece aceastã familie, se constatã dispariþia icoanelor vechi. Rãmîne ca poliþia sã-i descopere pe cei vinovaþi.

Articol afisat de 1629 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective