Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 24 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

IMM-urile „ajung“ greu la credite

Un raport al Consiliului Naþional al Întreprinderilor Mici ºi Mijlocii din România (CNIPMMR), întocmit în urma unui studiu desfãºurat în perioada aprilie - iunie 2005, aratã cã IMM-urile româneºti realizeazã investiþii de mici dimensiuni ºi nu se înghesuie sã achiziþioneze noi tehnologii. Cauza o reprezintã accesul greoi la sursele de finanþare.
„Pentru dezvoltare, IMM-urile nu pot accesa, în prezent, decît credite bancare. Condiþiile puse de bãnci întreprinzãtorului sînt, însã, descurajante - micii întreprinzãtori trebuie sã-i convingã pe bancheri cã au experienþã în domeniul în care dezvoltã businessul, cã au întocmit singuri planul de afaceri ºi cã activitatea va genera fluxuri de numerar suficiente, care sã garanteze rambursarea creditului ºi a dobînzii aferente - dosarele de creditare sînt foarte complexe. ÃŽn aceste condiþii, IMM-ului care porneºte o afacere ºi vrea sã se capitalizeze îi este practic imposibil sã acceseze un credit“, a precizat Tania Rusu, directorul executiv al Patronatului Judeþean Neamþ al IMM-urilor.
Bancherii spun cã principalele motive pentru care IMM-urile nu primesc finanþare sînt cosmetizarea situaþiilor financiare, lipsa garanþiilor ºi planurile de afaceri neviabile. Ei spun cã fiscalitatea excesivã i-a împins pe mulþi întreprinzãtori sã-ºi cosmetizeze situaþiile financiare pentru a scãpa de plata impozitelor ºi taxelor mari cãtre buget, iar aceastã practicã îi descalificã la acordarea unui împrumut.
Teoretic, însã, ºi IMM-urile fãrã „posibilitãþi“ pot obþine finanþãri. ÃŽn momentul în care o întreprindere micã sau mijlocie reuºeºte sã convingã o bancã de viabilitatea planului de afaceri, ea trebuie sã prezinte garanþiile acoperitoare, de genul ipotecilor, gajului, cash-ului colateral sau al scrisorilor de garanþie. Aici apare Fondul Naþional de Garantare a Creditelor (FNGC). Bãncile comerciale pot solicita Fondului, în baza Convenþiei de lucru încheiate în prealabil, participarea la împãrþirea riscului, prin emiterea unei garanþii financiare pentru proiectul respectiv. Documentaþia este înaintatã de bancã la FNGC ºi include solicitarea de garantare semnatã de bancã, documentele de credit în baza cãrora banca a aprobat finanþarea ºi documentele din care reiese cã solicitantul finanþãrii se încadreazã în categoria IMM. ÃŽn medie, în termen de nouã zile, Fondul analizeazã dosarul de finanþare remis de bancã ºi transmite decizia privind acordarea garanþiei financiare solicitate. Din acest moment, creditul este ca ºi obþinut. Cel puþin aceasta este teoria. Practic, însã, ºi accesul la acordarea garanþiilor solicitate este greoi.
„Eu cunosc, în Neamþ, douã societãþi care au apelat la Fondul Naþional de Garantare a Creditelor, una din Piatra Neamþ ºi alta din Roman. Sînt societãþi care au fãcut investiþii mari ºi, pentru a-ºi aduce tehnologia necesarã, au apelat la acest Fond. Nu ºtiu dacã au ºi reuºit sã obþinã sprijinul necesar“, a adãugat Tania Rusu.

Articol afisat de 1342 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective