Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 24 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Viaþã la graniþa disperãrii

Viaþã la graniþa disperãrii

• în vîrstã ºi foarte bolnav, Avram ªtefan Hodor, din comuna Piatra ªoimului, îºi trãieºte ultimii ani din viaþã în singurãtate • s-a despãrþit de soþie, în urmã cu mulþi ani, iar copiii i-au plecat în strãinãtate • bãtrînul ar trebui internat într-un azil, însã autoritãþile ridicã din umeri, neputincioase •

Monitorul de Neamþ a relatat, în urmã cu cîteva luni, situaþia unui cetãþean din comuna Piatra ªoimului. Ajuns la vîrsta de 70 de ani, foarte bolnav ºi aproape singur, locuind într-o casã izolatã, Avram ªtefan Hodor trãieºte o adevãratã dramã.
Timp de 30 de ani, el a lucrat ca pompier pe Platforma Chimicã Sãvineºti. Nu a apucat sã se bucure de pensie pentru cã, în urmã cu aproape 5 ani, boala l-a lovit nemilos. Paralizat pe jumãtate, a ajuns în imposibilitatea de a se descurca singur. Are patru copii - doi bãieþi ºi douã fete - însã aceºtia au plecat cu toþii la muncã, în Italia. Împinºi de greutãþi, avînd ºi ei copii la rîndul lor, nu au mai avut grija pãrinþilor.
Avram ªtefan Hodor s-a despãrþit de soþia sa, Maria, în urmã cu mulþi ani. Nu au divorþat, dar au continuat sã trãiascã separat. De cînd s-a îmbolnãvit, Maria Hodor i-a mai purtat de grijã, i-a fãcut mîncare, focul, ceea ce se putea face pentru un om într-o asemenea situaþie. Multã vreme, a avut grijã ºi de mama sa, dar aceasta a murit în urmã cu circa o lunã. Femeia se gîndeºte, acum, sã plece la copii, în Italia.
De bãtrînul nenorocit de soartã se mai îngrijeºte un vãr, Constantin Hodor, însã acesta nu poate sta mereu cu el. Marele risc este cã majoritatea caselor din apropierea adãpostului sãu au rãmas pãrãsite, iar altele sînt locuite de vãduve. Dacã i se face rãu, ªtefan Hodor nu are pe cine chema în ajutor. I s-a întîmplat, cu o iarnã înainte, sã cadã ºi sã nu se poatã ridica. A strigat dupã ajutor, dar nimeni nu l-a auzit. Putea muri îngheþat. Mai mult, casa în care locuieºte este grav avariatã, are crãpãturi vizibile în pereþi ºi s-ar putea prãbuºi peste el. ÃŽn caz de incendiu, pompierilor le-ar fi aproape imposibil sã ajungã la el. Fiind semiparalizat, ar rãmîne sub dãrîmãturi. Camera în care stã îi serveºte nu doar ca dormitor, ci ºi ca bucãtãrie ºi WC. ÃŽntr-o noapte, a fost jefuit. Un hoþ a dat buzna peste el în casã, ºtiind cã-i singur ºi bãnuind cã are bani. I-a pus lanterna în ochi ºi i-a cerut sã-i dea bani. Infractorul a furat ce i-a cãzut la îndemînã - un cleºte pentru cuie, o hainã de pompier, o cutie cu piese de ºah ºi... un sul de hîrtie igienicã. Asta s-a întîmplat vara trecutã. Vãrul sãu, Constantin Hodor, a venit la redacþia ziarului, solicitîndu-ne sã îl sprijinim în gãsirea unei soluþii pentru acest nãpãstuit. „A avut indemnizaþie pentru handicap de gradul doi. A fost expertizat ºi i-a fost anulatã ºi aceastã încadrare. Nu înþeleg de ce, pentru cã acest om nu se poate deplasa, nu se poate descurca singur. Am apelat la ºeful Direcþiei Generale de Asistenþã Socialã, dar acesta mi-a spus cã sînt mulþi oameni care aºteaptã sã fie internaþi în azile. Soþia sa vrea sã plece în Italia. Omul acesta va rãmîne singur. Nu va mai fi cine sã i poarte grija“, a spus Constantin Hodor.

Autoritãþile nu ºtiu cum sã rezolve acest caz

Reprezentanþii Primãriei Piatra ªoimului susþin cã existã o soluþie: încadrarea lui Avram ªtefan Hodor în gradul I de handicap, cu însoþitor. „Acest om are nevoie de însoþitor, pentru cã nu se poate descurca ºi deplasa singur. Prima datã, comisia l-a încadrat în gradul II, iar acum i l-a luat ºi pe acesta. Nu înþelegem de ce. Dacã ar avea dreptul la însoþitor, asistentul personal ar fi angajat cu carte de muncã ºi i-am asigura salarizarea. Multe persoane din comuna noastrã s-au arãtat disponibile, dar numai prin aceastã soluþie de angajare. Ar fi sigure pe salariu ºi le-ar merge vechimea“, a declarat Georgeta Puicã, referent în cadrul Primãriei Piatra ªoimului.
Mihai Hanganu, directorul Direcþiei Generale de Asistenþã Socialã, a susþinut cã instituþiile de asistenþã socialã continuã sã fie supraaglomerate ºi cã ªtefan Hodor este un caz deosebit, dar cã existã multe altele cu adevãrat disperate. „ªtefan Hodor are, totuºi, o familie, iar abandonul familial este pedepsit prin lege. ªtiu cã este despãrþit de soþie, dar nu sînt divorþaþi, au copii care îi pot fi sprijin. Sînt în aºteptare peste 100 de cazuri pentru internarea în centre de asistenþã socialã. Problema ar putea fi rezolvatã chiar pe plan local. La nivelul fiecãrei comune ar putea fi gãsite încãperi care ar putea fi amenajate ºi folosite pentru îngrijirea celor aflaþi în situaþii speciale. Forþa de muncã ar putea fi gãsitã chiar din rîndul beneficiarilor de ajutoare sociale. Eu voi mai discuta cu vãrul sãu, Constantin Hodor, ºi vom cãuta o soluþie“, a declarat directorul Mihai Hanganu.
(FOTO: ªtefan Hodor nu se poate descurca singur)

Articol afisat de 1380 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective