Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 24 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ªoc mondial: Bush ºi Blair ar fi discutat despre distrugerea televiziunii Al-Jazeera

ªoc mondial: Bush ºi Blair ar fi discutat despre distrugerea televiziunii Al-Jazeera

• procurorul general britanic a fãcut presiuni asupra directorilor principalelor publicaþii, averizîndu-i sã nu publice conþinutul discuþiilor privind bombardarea sediului central al postului arab Al Jazira din Doha

Un document confidenþial al autoritãþilor britanice, publicat de ziarul Daily Mirror, a creat neliniºte la Londra ºi Washington. E vorba de un memoriu în care se spune cã, într-o discuþie cu premierul britanic Tony Blair, preºedintele Bush ar fi evocat posibilitatea unui atac împotriva televiziunii Al Jazeera. Conþinutul exact al documentului nu e cunoscut, dar chiar ºi aºa relatãrile au stîrnit numeroase comentarii.
Televiziunea Al Jazeera, cu baza în Qatar, a cerut Londrei ºi Washington-ului sã adopte o poziþie clarã faþã de relatãrile din Daily Mirror. Directorii postului arab aºteaptã încã anumite clarificãri, sperînd cã totul ar fi fost mai degrabã o glumã a preºedintelui Bush sau o afirmaþie interpretatã greºit.
Dacã însã o astfel de ºtire ar fi corectã, ea ar fi ºocantã ºi îngrijorãtoare pentru toate organizaþiile media din lume, se spune în comunicatul Al Jazeera.
În memoriul publicat the Daily Mirror se spune cã preºedintele Bush ar fi vorbit despre bombardarea sediului din Doha, al televiziunii Al Jazeera. Afirmaþia ar fi fost fãcutã în timpul unei vizite la Washington a premierului britanic Tony Blair, în 2004.
Corespondentul diplomatic al BBC, Paul Adams, crede cã astfel de relatãri au o oarecare notã de credibilitate datã fiind antipatia vãditã a preºedintelui Bush faþã de Al Jazeera. „Motivul pentru care oamenii sînt tentaþi sã se aplece asupra unor astfel de ºtiri este faptul cã George Bush are divergenþe clare cu televiziunea arabã. Iar birourile acesteia din Bagdad ºi din Kabul, capitala Afganistanului, au fost atacate, în cursul a ceea ce armata americanã a numit incidente provocate accidental. ÃŽn 2003, un reporter Al Jazeera a fost ucis cînd o rachetã a lovit biroul organizaþie din Bagdad. Un an mai tîrziu, un alt reporter a fost împuºcat în timp ce filma ciocnirile dintre americani ºi insurgenþi la Karbala“, explicã Paul Adams.
Al Jazeera a fost criticatã vehement de autoritãrile americane pentru faptul cã a difuzat consecvent mesaje atribuite lui Osama bin Laden sau ale altor persoane considerate de Washington teroriºti. Corespondentul diplomatic al BBC spune însã cã existã ºi elemente care atacã credibilitatea relatãrii din ziarul britanic, altminteri un cunoscut oponent al campaniei din Irak.
Organizarea unui atac american la Doha pare o strategie lipsitã de sens pentru analiºti. De altfel chiar ziarul Daily Mirror citeazã surse din guvernul britanic care spun cã ameninþarea era mai curînd o glumã.

Procurorul general britanic ameninþã presa

Presa britanicã ar putea fi acuzatã de încãlcarea Legii privind secretele oficiale dacã publicã detalii referitoare la o conversaþie la cel mai înalt nivel în legãturã cu un presupus plan al preºedintelui SUA, George W. Bush, privind bombardarea sediului central al postului arab Al Jazira din Doha (Qatar). Directorii principalelor publicaþii britanice au primit în cursul nopþii un avertisment în acest sens de la procurorul general, Peter Goldsmith, dupã ce ziarul „Daily Mirror“ a informat cã preºedintele Bush abordase acest presupus plan cu premierul britanic, Tony Blair.
Potrivit ziarului, în cursul conversaþiei, care a avut loc la16 aprilie anul trecut, Blair a reuºit sã-l convingã pe interlocutorul sãu de faptul cã un atac împotriva acestui post în Qatar, þarã aliatã, ar putea avea consecinþe dezastruoase pentru regiune.
Memorandumul secret privind presupusa convorbire între cei doi a ajuns în luna mai anul trecut în mîinile fostului deputat laburist Tony Clarke, dupã cum informeazã „Mirror“. David Keogh, funcþionar în Ministerul Afacerilor Externe, a fost acuzat între timp de „divulgare dãunãtoare a unui document privind relaþiile internaþionale“ ale Marii Britanii. Keogh, care se presupune cã i-a predat documentul lui Leo O Connor, colaborator al fostului deputat, va compãrea la 29 noiembrie, împreunã cu O Connor, în faþa unui tribunal din Londra.
Dupã cîteva ore de la publicarea informaþiei în „Daily Mirror“, procurorul Goldsmith a avertizat directorii de publicaþii cã „publicarea unui document filtrat în mod ilegal de un funcþionar al Coroanei ar putea încãlca“ articolul 5 al Legii privind secretele oficiale. Potrivit acestui articol, constituie o infracþiune faptul de a fi în posesia unei informaþii din cadrul Guvernului sau a unui document al unui funcþionar al Coroanei dacã acesta l-a fãcut public fãrã cuvenita autorizaþie.
Directorul „Daily Mail“, Richard Wallace, a asigurat cã a informat biroul primului ministru despre intenþia sa de a publica acest material ºi cã, în loc de rãspuns, a primit: „fãrã comentarii“.
Pe de altã parte, deputatul laburist Peter Kilfoyle a prezentat o moþiune în care cerea guvernului lui Tony Blair sã publice conþinutul convorbirii dintre premierul britanic ºi preºedintele Bush deoarece este „de mare interes“ pentru parlament ºi pentru populaþie.
Presa britanicã aminteºte miercuri cã SUA au acuzat în repetate rînduri Al Jazira cã alimenteazã insurecþia armatã în Irak ºi cã a fãcut propagandã duºmanului lor public numãrul unu, Osama ben Laden.

Articol afisat de 1337 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective