Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dezbaterile Monitorul: Sãnãtate apoliticã!

Dezbaterile Monitorul: Sãnãtate apoliticã!

• cîteva zeci de medici, farmaciºti ºi pacienþi interesaþi de soarta sistemului sanitar au dezbãtut problemele Sãnãtãþii • invitat de onoare a fost profesorul Sorin Oprescu • acesta a vorbit despre necesitatea ca toþi banii colectaþi pentru sistemul sanitar sã fie folosiþi în acest scop ºi nu pentru „menþinerea echilibrului macro-economic“ • Colegiul Medicilor trebuie sã rãmînã independent faþã de politicã ºi spitalele trebuie conduse de cãtre persoane din sistem au fost cîteva dintre criticile aduse noului pachet de legi propuse spre a face ordine în Sãnãtate •

Prezenþa la Roman a profesorului universitar doctor docent, Sorin Oprescu, preºedinte al Colegiului Medicilor din România, vicepreºedinte al Comisiei de Sãnãtate din Senat, a adus, sîmbãtã, 26 noiembrie, în sala de conferinþe a Hotelului Roman, cîteva zeci de romaºcani interesaþi de ce se întîmplã în sistemul sanitar. Dezbaterea a fost intitulatã „Medicina româneascã, tranziþie perpetuã?“ ºi a urmãrit sã radiografieze situaþia din Sãnãtate, în încercarea de a evidenþia o serie de soluþii. Au fost prezenþi la dezbatere medici specialiºti, medici primari, medici rezidenþi, medici de familie, asistente medicale, farmaciºti ºi simpli pacienþi. Tranºant, dar ºi cu umor, profesorul Sorin Oprescu a apreciat cã situaþia dificilã a sãnãtãþii este cauzatã de subfinanþarea cronicã, a sistemului. „Este penibil sã se politizeze situaþia din sãnãtate. ÃŽn toþi aceºti ani, am cerut tuturor colegilor mei, medici, sã þinem politica departe de acest sector ºi sã facem în aºa fel încît sã poatã funcþiona un sistem, cît de cît civilizat. Au trecut deja 16 ani ºi am sperat cã vom avea posibilitatea sã facem acest lucru. Din pãcate, cu regret, trebuie sã constat cã în medicinã nu sîntem un sistem socio-profesional unit, dar mai ales cã, rînd pe rînd, guvernele care s-au perindat au prezentat programe, care de care «pavate», întocmai ca drumul spre Iad, cu bune intenþii. Ceea ce s-a greºit în aceºti ani a fost tocmai renunþarea la ce a fãcut ministrul anterior ºi reluarea, de fiecare datã, de la capãt a reformei în sãnãtate“, a precizat Sorin Oprescu.

„Nebunia“ sistemului, rezultat al deturnãrii fondurilor din Sãnãtate
Profesorul Sorin Oprescu a apreciat cã „nebunia“ în sistem a apãrut în 1997, odatã cu apariþia Legii asigurãrilor de sãnãtate. „Investiþii în sistem s-au fãcut extrem de puþine. Prin 1999, totuºi, lucrurile mergeau relativ bine, relaþile cu Casele de Asigurãri de Sãnãtate mergeau cît de cît. Nu i-a plãcut colegului meu de la PSD, Mihai Tãnãsescu (ex-ministrul PSD al Finanþelor n.r), cînd i-am reproºat cã atunci cînd în sistem ajung 97.000 miliarde de lei, dar se întorc cãtre spitale doar 57-62.000 de miliarde, diferenþa este folositã pentru «menþinerea echilibrului macro-economic». Nici unul din miniºtrii de finanþe nu a fost în stare sã defineascã statutul fondurilor colectate. ÃŽn Comisia de Sãnãtate din Senat am cerut ca, în 2006, sã fie stipulat în proiectul de buget cã aceste sume sînt «fonduri private ale statului». Mi-am promis sã am o întrevedere, joia viitoare, 1 decembrie, sã stabilim anumite lucruri, pentru cã Legea asigurãrilor de sãnãtate nu poate funcþiona hibrid“, a mai spus Sorin Oprescu. Medicii prezenþi au ridicat, apoi, chestiuni legate de prevederile noului pachet de legi privitoare la reformarea sistemului sanitar, prin care se preconizeazã trecerea Colegiului Medicilor sub pulpana Ministerului sau aceea privitoare la înfiinþarea funcþiei de „manager“ de spital, care ar urma sã fie plãtit cu salarii substanþiale, ce ar duce la diminuarea fondurilor ºi aºa subþiri ale spitalelor. „Colegiul Medicilor este ºi trebuie sã rãmînã o organizaþie profesionalã, pentru cã nu este bine ºi nu trebuie ca acesta sã facã altã politicã decît aceea a tagmei medicale, care judecã ºi pedepseºte culpele profesionale. Este cea mai mare prostie ca acesta sã fie trecut în subordinea Ministerului“, a declarat doctorul Dan Arvãtescu, ºef al Secþiei chirurgie, iniþiator al întîlnirii cu Sorin Oprescu. Acesta a spus cã, înainte de începerea dezbaterilor, senatorului Sorin Oprescu i-a fost prezentatã situaþia Spitalului Roman, în ideea cã, din postura pe care o are, aceea de vicepreºedinte al Comisiei de Sãnãtate din Senat, va putea determina asigurarea statutului de spital de urgenþã pentru unitatea romaºcanã. ÃŽn opinia profesorului Oprescu, viitorul centrelor locale de urgenþã þine de modul în care comunitãþile locale vor ºti sã sprijine aceste spitale.

Puterea ºi Opoziþia, la discuþii
Directorul Spitalului Roman, Petre Boºtinã, a afirmat cã se aflã „în mijlocul unei gropi de opoziþie“ (aluzie la simpatiile politice pro-PSD ale majoritãþii medicilor prezenþi) ºi cã numirea sa, ca de altfel ºi a predecesorilor sãi, a fost fãcutã pe criterii politice. Acesta, membru al PNL, a recunoscut cã problemele ridicate, privitoare la subfinanþarea sistemului, în ultimii 25 de ani, sînt reale ºi a apreciat modul în care profesorul Oprescu a pus în discuþie problemele sistemului. ªi în opinia directorului Boºtinã, activitatea din Sãnãtate, dar mai ales aceea din Colegiul Medicilor, nu trebuie politizatã. Acesta s-a plîns, însã, cã, în calitate de director numit de Alianþa DA la conducerea spitalului, nu a mai simþit sprijinul autoritãþilor publice locale, în ceea ce priveºte continuarea lucrãrilor la Centrul de Primire Urgenþe. „De cînd sînt director, au existat chiar situaþii în care am fost solicitat sã fac angajãri ºi sã am de cîºtigat material pe urma lor. ÃŽn acelaºi timp, am fost îmbiat la anumite comisioane contra acordãrii unor lucrãri. Atunci, mã gîndesc, de ce oare plîngeau unii dintre predecesorii mei cînd au fost scoºi de pe funcþii?“, a mai afirmat Petre Boºtinã. Profesorul Sorin Oprescu a revenit asupra ideii de depolitizare a sistemului sanitar. „Trebuie fãcutã o strategie de dezvoltare a sistemului sanitar românesc pe termen scurt, mediu ºi lung, care sã fie continuatã de toate guvernãrile. ÃŽn opinia mea, de la secretar de stat în jos, în Ministerul Sãnãtãþii n-ar trebui sã se schimbe nimeni, atunci cînd, o datã la patru ani, se schimbã Puterea. Microbii lovesc, indiferent de culoarea politicã. Nu conteazã cine se aflã la Putere, ideal este ca Salvarea sã ajungã tot în 10 minute la un caz. Atunci cînd un chirurg urcã un pacient pe masa de operaþie, nu-l întreabã nimeni de culoarea carnetului de partid“, a concluzionat profesorul Sorin Oprescu.
(FOTO: Profesorul Sorin Oprescu a condamnat încercarea de politizare a sistemului sanitar

Articol afisat de 1493 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective