Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Greva dascãlilor, în ceaþã

• doar 40% din dascãlii nemþeni se aflau în grevã la sfîrºitul sãptãmînii trecute • greviºtii vor intra la ore pentru ca elevii sã nu rãmînã prea în urmã cu materia •

Soarta protestului din învãþãmînt rãmîne, ºi în aceastã sãptãmînã, în ceaþã, deºi cel puþin 40% din cadrele didactice nemþene erau în grevã la sfîrºitul sãptãmînii trecute. Noile propuneri ale Guvernului vor fi supuse dezbaterii sindicaliºtilor, iar aceºtia vor decide, în funcþie de rezultatul votului, dacã acceptã sau nu sã încheie protestul. Dupã trei sãptãmîni de grevã, federaþiile sindicale ar fi fost dispuse sã cadã la pace cu guvernul dacã ar fi fost acordate majorãri salariale de cel puþin 18% pentru anul 2006. Cum Guvernul nu le-a oferit mai mult de 11% ºi majorãri mai substanþiale pentru profesorii debutanþi, liderii sindicali nu pot lua o decizie decît dupã consultarea colegilor din teritoriu. Între timp, tot mai mulþi dascãli nemþeni s-au resemnat ºi au renunþat la grevã, în timp ce unii colegi din þarã au ales ºi forme mai radicale de protest, cum ar fi greva foamei. În plus, tot mai mulþi profesori au ales sã facã grevã, dar sã intre la ore, pentru a nu-i aglomera pe elevi cu recuperarea materiei pierdute.
„Din punctul nostru de vedere ºi conform legislaþiei, cei peste 2.500 de greviºti reprezintã 50% din sindicaliºtii care au semnat pentru referendum. Am primit mesaje din ºcoli cã sînt colegi care vor intra la ore, dar în condicã vor semna pentru grevã. ÃŽn acest fel, ei vor sã continue protestul, dar sã îi ajute pe elevi sã nu rãmînã prea în urmã cu materia. ÃŽn aceastã sãptãmînã vom afla rãspunsul colegilor faþã de ultimele propuneri ale Guvernului, fãcute în cadrul negocierilor de la sfîrºitul sãptãmînii trecute. Liderii federaþiilor aveau mandat sã batã palma cu guvernul dacã se accepta majorarea salarialã de 18%, dar pentru 11% nu ºi-au asumat rãspunderea fãrã consultarea membrilor de sindicat. Un alt lucru pe care îl aºteptãm astãzi este decizia Curþii Constituþionale care trebuie sã tranºeze conflictul între sindicate ºi Ministerul Educaþiei, cu privire la legalitatea grevei“, a declarat profesor Florin Florescu, preºedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ.
Sindicaliºtii nemþeni vor afla, în aceastã sãptãmînã, dacã profesorii din judeþ îºi vor putea lua mai devreme un avans pentru luna decembrie, astfel încît greviºtii sã nu rãmînã fãrã bani de sãrbãtori. Ei se bazeazã pe faptul cã, ºi în ceilalþi ani, gãseau înþelegere la autoritãþile judeþene pentru ca dascãlii sã primeascã mai mulþi bani de sãrbãtori. În caz contrar, aceºtia vor rãmîne cu cel mult un sfert din salariul pentru luna noiembrie, avînd în vedere cã salariul pentru luna decembrie va fi achitat, într-o singurã tranºã, în ianuarie 2006.

Articol afisat de 1373 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective