Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 28 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Guvernul mãreºte cu 0,33% oferta pentru sindicatele din educaþie

Guvernul mãreºte cu 0,33% oferta pentru sindicatele din educaþie

• la negocierile de duminicã, Guvernul a venit cu disponibilitatea de a mãri cu 11,83% salariile cadrelor didactice, dupã ce sîmbãtã ar fi dat doar 11,5%

Reprezentanþii Guvernului ºi liderii sindicali din educaþie au reluat, duminicã, timp de ºase ore, discuþiile pentru suspendarea grevei din învãþãmînt.
Guvernul a îmbunãtãþit oferta propusã, sîmbãtã, liderilor sindicali din educaþie, prin promovarea unei propuneri de majorare medie a salariilor cadrelor didactice cu 11,83%, faþã de creºterea de 11,5%, propusã iniþial.
O decizie privind oferta prezentatã ºi o eventualã suspendare a grevei va fi luatã la începutul acestei sãptãmîni, dupã ce sindicaliºtii din teritoriu vor analiza noua propunere a Guvernului.
Primul ministru nu a fost prezent întrucît se aflã în Spania la o reuniune. În schimb, preºedintele Bãsescu a decis sã participe la negocieri.
Guvernul fãcuse sîmbãtã o nouã propunere sindicatelor din învãþãmînt. Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu precizase cã Guvernul este dispus sã acorde o alocaþie suplimentarã faþã de cea promisã deja de o mie de miliarde de lei, ceea ce va conduce la o sumã totalã de 4.600 de miliarde lei oferite învãþãmîntului.
Cu alte cuvinte, Guvernul propunea o creºtere salarialã de 11,5% în douã tranºe: cinci procente de la 1 ianuarie 2006 ºi restul de 6,5% de la 1 septembrie 2006.
În plus, guvernul propune un sistem diferenþiat de acordare a majorãrilor, astfel încît debutanþii sã beneficieze de majorãri mai mari deît restul corupului didactic.
Premierul a apelat din nou la profesori sã reia cursurile începînd de luni ºi ºi-a exprimat înþelegerea faþã de protestele radicale la care au recurs profesorii intraþi în greva foamei.
Greva din învãþãmînt a devenit se pare unul dintre cele mai lungi proteste de acest fel cu care s-a confruntat România - aproape patru sãptãmîni. Mai mulþi profesori au intrat în greva foamei ºi o parte dintre ei au fost internaþi în spital.

Apel al preºedintelui cãtre profesori
Preºedintele Traian Bãsescu a fãcut apel, duminicã, la profesori, sã reia lucrul subliniind cã Guvernul nu poate face o ofertã mai mare sindicatelor întrucît ar creºte inflaþia. Preºedintele Bãsescu a cerut cadrelor didactice sã înceteze greva ºi sã reia orele de luni. „Constat cã elevii, familiile lor ºi profesorii sînt într-o situaþie tot mai dificilã, cel mai mare perdant al grevei fiind însã elevii“, a afirmat preºedintele, care a participat, duminicã, la negocierile de la Palatul Victoria, dintre Guvern ºi sindicatele din educaþie.
Traian Bãsescu a precizat cã protocolul negociat duminicã este oferta maximã pe care Guvernul o putea face sistemului educaþional, în raport cu obiectivul de stabilitate macro-economicã pe 2006 ºi cu resursele bugetare reale. „Am convingerea cã peste aceastã limitã Guvernul nu poate sã treacã, dacã doreºte un climat economic stabil, fãrã o inflaþie în creºtere“, a adãugat ºeful statului.

Revendicãri
Profesorii cer în continuare majorarea salariilor ºi 5% din Produsul Intern Brut pentru educaþie. Ei au negociat în mai multe rînduri cu Guvernul. În acest conflict a intervenit ºi preºedintele Traian Bãsescu, fãrã ca sindicatele sã obþinã integral ce au cerut.
Guvernul propunea pînã acum profesorilor o majorare salarialã de 8% în douã tranºe. Profesorii declarau însã cã nu pot accepta propunerea guvernamentalã, ei solicitînd o majorare de 18%, tot în douã tranºe. Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu declarase la BBC cã poziþia Guvernului nu se va schimba pentru cã o eventualã majorare salarialã pentru profesori peste o anumitã limitã ar putea duce la creºterea inflaþiei, ceea ce ar afecta grav întreaga economie.

Ce vrea Guvernul
Dacã sindicatele vor accepta noua propunere a Executivului, salariile personalului didactic sau nedidactic ar urma sã fie majorate în medie, la 1 ianuarie 2006, cu 5,5% faþã de nivelul din decembrie 2005 ºi cu 6% de la 1 septembrie 2006, faþã de nivelul din luna august 2006.
În urma acestor majorãri succesive, salariul mediu al cadrelor didactice ar urma sã creascã cu peste 1.250.000 lei vechi, reprezentînd în termeni reali - suplimnentar faþã de nivelul estimat al inflaþiei - o creºtere nominalã de 4,51%.
Majorarea salarialã va fi valabilã atît pentru personalul didactic, cît ºi pentru personalul didactic auxiliar.
Creºterile salariale ar urma sã fie operate diferenþiat, cu prioritate pentru categoriile de cadre didactice cu vechime de pînã la zece ani, acestea urmînd sã fie stabilite de comun acord în cadrul discuþiilor dintre Ministerul Educaþiei ºi reprezentanþii federaþiilor sindicale.
Creºterile salariale pentru personalul nedidactic vor fi efectuate în condiþii similare cu celelalte categorii de personal bugetar.
Efortul bugetar total aferent acestor majorãri este estimat la 4.718 miliarde lei vechi.
„Credem cã discutãm de o propunere îmbunãtãþitã, în special în ceea ce priveºte salarizarea“, a spus ministrul de stat Gheorghe Pogea.
Prin noul proiect de acord, Guvernul se angajeazã, totodatã, ca proiectele de modernizare din învãþãmînt care vor fi începute în 2006 sã fie finanþate integral ºi în 2007 - fãrã a afecta alocãrile bugetare pentru anul respectiv, chiar dacã acestea nu vor fi finalizate pînã la sfîrºitul anului viitor.
Documentul mai stabileºte ca titularizarea în sistemul de învãþãmînt sã fie menþinutã.
Toate celelalte prevederi ale acordului, stabilite în negocierile anterioare dintre Guvern ºi liderii sindicali din educaþie, vor fi menþinute, documentul urmînd sã fie supus din nou dezbaterii federaþiilor sindicale din teritoriu.

Articol afisat de 1398 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective