Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 28 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alegeri parlamentare în Cecenia

Alegeri parlamentare în Cecenia

• Moscova afirmã cã alegerile sînt o dovadã de revenire la normalitate • separatiºtii ceceni ºi organizaþiile pentru drepturile omului au criticat alegerile, spunînd cã sînt o simplã farsã •

În Cecenia s-au desfãºurat, ieri, alegeri parlamentare pentru prima datã de cînd trupele ruse au reinstaurat controlul Moscovei asupra regiunii, în 1999. Secþiile de votare au fost deschise la orele dimineþii sub pazã severã iar atoritãþile afirmã cã în primele ore a fost atins minimul de 25% de care e nevoie pentru validarea scrutinului.
Moscova afirmã cã aceste alegeri sînt o dovadã cã situaþia din Cecenia revine la normal dupã mai bine de 10 ani de conflict.
Separatiºtii ceceni ºi organizaþiile pentru drepturile omului au criticat alegerile, spunînd cã sînt o simplã farsã.
Reprezentanþii acestora au subliniat cã e imposibil sã ai un scrutin liber ºi corect în condiþiile în care violenþele continuã.
În ajunul alegerilor, rebelii ceceni au lansat o serie de atacuri ºi corespondentul BBC în Cecenia transmite cã sînt puþine semne de pace.

Scrutinul „nu va fi perfect“
Preºedintele pro-moscovit al Ceceniei, Alu Alkhanov, a declarat în ajunul alegerilor cã scrutinul nu va fi „perfect dupã standardele europene, fiindcã încã au loc atacuri teroriste“. El susþine însã cã regiunea Caucazului de Nord este „suficient de maturã sã organizeze alegeri parlamentare“.
În urma scrutinului vor fi aleºi 58 de parlamentari din cei aproximativ 350 care s-au înscris în cursa parlamentarã.
Sînt candidaþi ai opt partide ruseºti dar ºi candidaþi independenþi. Se crede însã cã majoritatea sînt oameni loiali Kremlinului.
Scrutinul e monitorizat de observatori trimiºi de Rusia, Liga Arabã ºi Organizaþia Conferinþei Islamice.
În Cecenia au mai avut loc o serie de voturi controversate, între care ºi cel pentru adoptarea unei noi Constituþii, prin care a fost consfiinþit statutul regiunii drept parte a Rusiei.
Un alt vot asupra cãruia a planat îndoiala a fost cel pentru alegerea preºedintelui Alu Alkhanov.

Conflictul cecen: repere esenþiale
Cecenia continuã sã fie afectatã de rãzboiul care a prefãcut multe din oraºele sale în ruine. Cecenia ºi-a declarat independenþa de Federaþia Rusã în noiembrie 1991, însã preºedintele Boris Elþîn a aºteptat pînã în 1994, cînd a trimis în Cecenia armata ca sã restabilieascã autoritatea Moscovei.
Primul rãzboi cecen s-a încheiat în 1996, prin înfrîngerea umilitoare a forþelor ruse.
Pe 1 octombrie 1999, Vladimir Putin (pe atunci prim-ministru), a lansat o nouã ofensivã, pe care a calificat-o drept o operaþiune anti-teroristã. Aparent, intervenþia a fost urmarea unor atacuri cu bombã la cîteva apartamente din Moscova ºi din alte oraºe, pe care autoritãþile ruse le-au pus pe seama separatiºtilor ceceni.
În acelaºi an, ceva mai devreme, rebelii ceceni au luat parte la încercarea de a înfiinþa unui stat islamic în Dagestanul învecinat.

Ce doresc cecenii
Marea majoritate a oamenilor de rînd sînt interesaþi în pace ºi stabilitatea republicii. Gherilele separatiste doresc însã independenþa sau mãcar autonomia, pe care aproape cã au obþinut-o dupã 1996. Dupã pãrãsirea þãrii de cãtre forþele ruse, cecenii ºi-au ales, în 1997, propriul preºedinte, în persoana lui Aslan Mashadov, fost ofiþer rus de artilerie, principalul comandant militar cecen în perioada rãzboiului. Conform acordului de pace negociat cu Moscova, decizia privind statutul final al Ceceniei urma sã fie amînat cu cinci ani. Însã Mashadov a fost incapabil sã þinã sub control comandanþii mai radicali decît el, aºa cã Cecenia avea sã cadã rapid în anarhie. Unul din ei a fost Arbi Baraiev, care a contribuit la punerea la cale a numeroase rãpiri.

Situaþia de acum din Cecenia
În martie 2003, Kremlinul a organizat un referendum, la care a fost aprobatã noua Constituþie, care conferã Ceceniei un plus de autonomie, dar care stipuleazã în mod clar cã rãmîne parte a Federaþiei Ruse. În octombrie, ºeful administraþiei pro-moscovite, Ahmad Kadîrov, a fost ales preºedinte. ªi referendumul ºi scrutinul prezidenþial au avut loc pe fundalul prezenþei a mii de soldaþi ruºi, fãrã ca violenþele sã înceteze vreun moment. Principalii rivali ai lui Kadîrov s-au retras de altfel din cursã înainte ca scrutinul sã aibã loc.
În octombrie 2002, un grup de luptãtori ceceni au luat mai multe sute de ostatici la un teatru din Moscova, acþiune înnãbuºitã în sînge de forþele speciale ruseºti. Separatiºtii ceceni au pus totodatã la cale mai multe atacuri sinucigaºe cu bombã împotriva unor obiective ruseºti.
Zilnic au loc atacuri împotriva soldaþilor ruºi. În acelaºi timp, în urma operaþiunilor militare ruseºti dispar fãrã urmã civili ceceni.
În august 2002 rebelii au reuºit sã doboare un elicopter militar rusesc - cea mai mare pierdere de vieþi omeneºti înregistratã într-o singurã zi de armata rusã de la cel de-al doilea rãzboi mondial încoace.

Existã vreo perspectivã de pace?
Din cînd în cînd apar relatãri cã guvernul de la Moscova ar fi dispus sã înceapã negocieri de pace. La un moment dat au fost iniþiate o serie de contacte între Moscova ºi reprezentantul rebelilor, Ahmed Zakaiev. Numai cã ulterior Rusia l-a calificat drept terorist ºi a cerut extrãdarea sa din Occident. Se pare cã în acest moment Moscova nu mai este dispusã sã stea de vorbã cu nici un reprezentant al separatiºtilor.
Dupã atacurile de la 11 septembrie, de la New York ºi Washington, aproape cã nu au mai existat presiuni diplomatice asupra Rusiei în direcþia gãsirii unei soluþii diplomatice la conflictul cecen. Cel puþin Statele Unite par sã accepte acum acuzaþia autoritãþilor ruse, cã Mashadov are legãturi cu terorismul internaþional, spunînd cã nu mai poate fi recomandat ca partener de discuþie.

Rebelii ceceni ºi al Qaida
E mai mult ca probabil cã rebelii ceceni au legãturi cu al Qaida. Se ºtie de mai mulþi ani cã voluntari musulmani s-au dus sã lupte în Cecenia, dupã ce în prealabil fuseserã instruiþi în Afganistan sau Pakistan. În octombrie 2002, un individ suspectat cã i-a ajutat pe atentatorii de la 11 septembrie a mãrturisit în faþa unei instanþe din Germania cã ºeful grupului de atentatori, Mohamed Atta, dorea sã lupte în Cecenia.
Unul din principalii comandanþi militari de pe teren - pînã la uciderea sa, în aprilie, de cãtre forþele ruse - era un oarecare Hattab, un arab, veteran al rãzboiului din Afganistan, împotriva invaziei sovietice. S-a afirmat cã Hattab ar fi discutat de mai multe ori telefonic cu Osama Bin Laden. În urma interceptãrii unor convorbiri telefonice, de cãtre serviciile secrete americane, anul acesta, oficialii de la Washington au afirmat cã luptãtorii ceceni aflaþi în Valea Pankisi, din Georgia, se aflã în contact cu reþeaua al Qaeda.

Articol afisat de 1432 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective