Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 28 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Human Rights Watch doreºte o anchetã suplimentarã privind zborurile CIA

Organizaþia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a apreciat cã sînt necesare investigaþii suplimentare pentru a stabili în ce mãsurã guvernele român ºi polonez au avut informaþii despre zborurile CIA, informeazã cotidianul El Pais în ediþia electronicã.
HRW deþine numeroase informaþii cu privire la zborurile efectuate în 2003 ºi 2004 de avionul de tip Boeing 737 cu numãrul de înregistrare N313P, utilizat de CIA ºi care a aterizat în România ºi Polonia.
Potrivit datelor HRW, citate de El Pais, avionul Boeing 737 ar fi decolat de la Kabul, Afganistan, la 22 septembrie 2003, avînd ca destinaþie aeroportul Szymany, situat în apropiere de oraºul polonez Szcytno. Acelaºi avion ar fi aterizat a doua zi, la 23 septembrie 2003, pe aeroportul militar Mihail Kogãlniceanu din România, de unde a plecat cãtre Maroc ºi ulterior spre baza militarã americanã de la Guantanamo, Cuba.
Avionul Boeing 737 cu numãrul de înregistrare N313P, dar ºi alte avioane utilizate de CIA pentru transportarea presupuºilor deþinuþi islamiºti „au aterizat în repetate rînduri în Iordania, Maroc, Egipt ºi Libia (...) precum ºi în Germania, Marea Britanie, Elveþia, Spania, Portugalia, Macedonia, Cipru, Cehia ºi Grecia“, potrivit HRW.
„Credem cã multe persoane reþinute pentru participarea la atentatele din ultimii zece ani - Kenya ºi Tanzania, atacul împotriva distrugãtorului Cole, atentatele de la 11 septembrie ºi cele din Insulele Bali - au fost duse în închisori secrete“, a declarat John Sifton, anchetator al HRW, într-un interviu acordat pentru El Pais.
„Ce fãceau avioanele care aterizau în Marea Britanie, în Germania sau la Palma de Mallorca? Nu ºtim; nu existã probe care sã demonstreze existenþa unor centre de detenþie în aceste state. Nu ne preocupã aeroporturi cum ar fi cel din Palma de Mallorca, ci aerodromurile mici, amplasate în zone cu populaþie redusã. Este foarte probabil ca în prezent sã nu mai existe centre de detenþie în Europa“, a spus el, declarîndu-se optimist în ceea ce priveºte clarificarea acestei probleme.
„Nu trebuia sã ne grãbim sã judecãm rolul nici uneia dintre þãrile în care au aterizat aceste avioane. Trebuie fãcute investigaþii suplimentare în legãturã cu informaþiile pe care le deþine fiecare dintre aceste þãri“, a comentat Sifton pentru cotidianul El Pais, subliniind cã, în ceea ce priveºte evenimentele de la Palma de Mallorca, cel mai important demers care poate fi fãcut de Spania este „identificarea locurilor de unde soseau aceste avioane ºi þãrile pe care le aveau ca destinaþie“.
HRW deþine numele a 23 de deþinuþi-fantomã, foºti responsabili de rang înalt din cadrul grupãrii al-Qaida. „Arestarea tuturor acestor persoane este un lucru bun; problema este unde se aflã aceºtia, cum sînt interogaþi ºi ce se urmãreºte“, a conchis Sifton.

Articol afisat de 1457 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective