Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 28 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vernisaj, Galeriile „Vert“, Petru Diaconu, picturã: Autobuzul cu fluturi

ÃŽn fapt, el a spus ceva despre un autobuz cu peºti, dar nici nu dãdea bine în titlu ºi nici nu exprima aeriana desprindere de lume a acestui crai de Curte Veche, pe numele sãu de botez Petru. La vernisaj, domnul în discuþie, electrocutat de emoþie, aflîndu-se în faþã, lîngã Cornel Agãleanu, scenograful evenimentului ºi un Lucian Strochi plonjat într-un verbiaj critic pe cît de exact, pe atît de amical, a reuºit, de chiar trei ori, mînat de drãcuºorii lui, sã completeze, întrerupînd puþin criticul de artã, desfãºurãtorul acþiunii. Recunosc, pe mine m-au încîntat chiar aceste intervenþii spontane, cea mai tare fiind întreruperea la expozeul cu peºtii, cu tablourile-acvariu, cu trimiteri la proza sud-americanã, respectiv la Gabriel Garcia Marquez ºi la acel roman unic, pe numele sãu „Un veac de singurãtate“, adicã la ceea ce ºtiu eu cã se cheamã „Lo real maravilloso“, adicã realul miraculos, un ocean albastru, exotic, plin de gîngãnii fantastice ºi concluzii fundamentale, în care, gol puºcã, se scaldã fãrã probleme, de-a dreptul inocent, acest Petricã Diaconu. Aºadar, cu docte ºi exacte trimiteri livreºti, distinsul domn Lucian Strochi ajunsese ºi la un tablou cu peºti, respectiv la cel numit „Peºti III“, în care într-un peºte mare erau mai mulþi peºti mici concluzionînd cã ar exista ºi un fel de filosofie în acel tablou frumos, viu, depãºind decorativul ºi, normal, marcînd o evoluþie a pictorului pe care domnia sa îl cunoaºte de la începuturi. Nu mai ºtiu dacã a ajuns la mitul înghiþitului de balenã, dar sincer m-a încîntat spontana completare a emoþionatului pictor:
-Peºtele ãla cu peºti în el, este un autobuz cu peºti.
Pãi, dom'le, la aºa rafinãrii e greu sã nu te laºi înduplecat în judecarea autorului ºi a operei sale. Fiindcã dacã un critic de talia celui prezent acolo face referiri la mitul lui Iona, la Marguez ºi la nu mai ºtiu ce alte elegante conexiuni, iar tu, pusul la zid, bagi în faþã, cam la miºtaux, imaginea cu autobuzul plin cu peºti, atunci înseamnã cã lui Petricã Diaconu îi pasã ºi nu-i pasã de pãrerile celorlalþi. La „Vert“, el a fãcut un compromis bine intuit ºi bine pus în scenã de Cornel ºi profesionist pus în scenã de Lucian Strochi. Numai cã, dupã vernisajul la care a venit lume bunã ºi televiziuni, Petricã Diaconu s-a dus la acasa lui. Acolo mirosea a uleiuri de picturã, el fiind împreunã cu nedespãrþita lui barbã înspicatã. Acolo a adormit în fotoliu. Acolo a visat din nou peºtii, fluturii ºi boiurile de femeie pe care le viseazã el mereu. A mai visat ºi o Fabricã de imagine ºi iar fluturi, torsuri de femeie, frunze, torsuri, fluturi, peºti, aripi, albastruri, griuri, delimitãri aurii…
Eu cred cã acest interesant personaj pietrean, Petru Diaconu, a reuºit sã-ºi conserve, miraculos, o inocenþã de adolescent într-o carcasã de bãrbat matur, trecut prin cam multe experienþe de viaþã. Boem fiind, picteazã fiindcã îi face o enormã plãcere sã picteze. Simplu, nu? Bãiat citit ºi umblat, uite cã nu i-a cãzut în mînã „Un veac de singurãtate“, romanul romanelor secolului XX, pe care mi-am propus sã i-l dãruiesc pentru încîntãtoarea lui expoziþie de la „Vert“. Ajung aici ºi la niºte conexiuni penibile, pe care le fac oamenii care se uitã numai la „Geniali“, „Vacanþa mare“ ºi „Surprize, surprize“, dar mi le reprim. Vocaþia de a fi un adolescent înclinat spre frivolitãþi, de a aborda un erotism disimulat în frunze, pãsãri, peºti, cer albastru ºi apã albastrã, torsuri, boiuri cu aripi de frunze, lumea lui, ce sã spun ?! Cît despre tehnicã ºi punere în paginã, scuze, dar el este Petru Diaconu de la „Fabrica de Imagine“, în stare sã-þi înrãmeze artistic un gîndac sau un chiºtoc de þigarã (ca sã nu mai vorbim de încîntãtoarele afiºe ºi bannere electorale care, de bine de rãu, îi aduc ceva parale).
La Galeriile Vert, pînã pe 31 decembrie a.c., Petricã Diaconu îºi expune fascinantele lui fantezii picturale, niºte poezii înrãmate ale unui artist greu de încadrat într-un curent sau ºcoalã, dar romantic rãu de tot. Un romantic îndîrjit, un boem îndîrjit, total, fãrã scãpare. Iar pictura lui este cea a unui adolescent trecut de cincizeci de ani. La „Vert“, Petru Diaconu, cu bãrbia bãrboasã în piept, dar ºi cu zîmbetul acela de piºicher, de neºters de pe faþa lui, face un experiment cu privitorii. Dacã aveþi drum pe-acolo, intraþi. ªi, pe bune, nici mãcar nu-l intereseazã vînzãrile. El vede pe stradã autobuze cu fluturi (sau cu peºti) ºi a fãcut compromisul de a se expune într-o galerie. Dacã îl înþelege cineva, e bine. Dacã nu, nu! Mîncaþi-vã timpul uitîndu-vã la „Din dragoste“. Oricum, la „Vert“, boiurile cu aripi de frunze, peºtii, fluturii ºi toate celelalte vise ale prietenului vostru Petricã Diaconu, vã aºteaptã. Poate, întîmplãtor, aveþi drum pe-acolo, nu? Hai cã i-am fãcut o reclamã de moare calul la barierã! Dar, zãu cã meritã!

Articol afisat de 2218 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian Timofte)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective