Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

OBIECTIVELE STRATEGICE, PAZÃ SPORITÃ

• importante forþe de ordine ºi-au fãcut simþite prezenþa, la Bicaz • oamenii au comentat în fel ºi chip, mergîndu-se ºi pe ideea cã paza barajului este cauzatã de o posibilã ameninþare teroristã •
autoritãþile nu confirma existenþa unor ordine de intensificare a pazei •

Opinia publicã bicãjeanã încearcã de cîteva zile, mai precis din week-end-ul sãptãmînii trecute, sã dezlege enigma prezenþei în zonã a unor importante forþe de ordine. Începînd de vineri, 25 noiembrie, lucrãtori ai Poliþiei Bicaz, însoþiþi se pare de luptãtori de la Detaºamentul Poliþiei pentru Intervenþie Rapidã Neamþ, desfãºoarã, constituiþi în echipaje mixte, o acþiune continuã de pazã ºi ordine atît în centrul oraºului, cît ºi-n zona barajului ºi a lacului de acumulare Izvoru Muntelui. Atenþia lor se îndreaptã cu precãdere asupra autoturismelor înmatriculate în strãinãtate, iar vigilenþa ia amploare o datã cu prezenþa în zonã a unor persoane mai puþin cunoscute. Nesusþinutã de vreo declaraþie mai mult sau mai puþin oficialã din partea organelor de ordine, apariþia prin surprindere ºi prezenþa în zonã a echipajelor cu pricina au dat naºtere la diverse supoziþii în rîndul martorilor ocazionali ºi nu numai. Unii dintre bicãjeni cred cã ar fi vorba despre vreun deþinut scãpat de sub escortã ºi care acum este cãutat cu ajutorul echipajelor filtru ºi-n gaurã de ºarpe, alþii cã întãrirea pazei s-ar datora securitãþii impuse cu ocazia apropiatei aniversãri, ocazionate de sãrbãtorirea Zilei Naþionale a României.
Cea mai radicalã dintre opinii se referea la unele mãsuri antitero, justificate de ideea cã în þarã ºi-ar fi fãcut simþitã prezenþa o aºa-zisã grupare teroristã pakistanezã, cu ramificaþii spre familia regalã din Arabia Sauditã, apaþinînd Al-Qaeda. „ªi cum colosul de beton de la Bicaz împreunã cu întreaga salbã de baraje din aval constituie obiective strategice pentru România, musai acestea trebuiau sã intre în atenþia organelor de ordine“, a declarat unul dintre bicãjeni care încerca sã domine ieri discuþiile încinse între trecãtori în centrul Bicazului. Cert este faptul cã supoziþiile aveau un oarece sîmbure de adevãr, de vreme ce, ieri, un post central de televiziune a transmis ºtirea cã 14 cetãþeni pakistanezi au fost expulzaþi zilele trecute din România, dupã o acþiune a SRI. Strãinii intraserã în þarã anul acesta, dupã atentatele de la metroul londonez, au închiriat locuinþe ºi asupra lor au fost gãsite sume de bani care aveau serii foarte apropiate. Adicã aveau banii dintr-o singurã sursã.
Revenind la Bicaz, chiar ºi-n condiþiile unei discreþii totale din partea organelor de ordine implicate în paza obiectivelor, cîte ceva tot s-a aflat, pãrerile oamenilor avînd pînã la urmã se pare un suport real. Mãsurile luate au fost impuse de apropiata Sãrbãtoare Naþionalã a României, conform tradiþiei, dar de astãdatã pe fondul unei securitãþi sporite motivate de unul dintre cele mai sensibile dosare de antiterorism ce indicã faptul cã reþeaua lui Osama ben Laden încearcã de mai multã vreme vigilenþa serviciilor secrete româneºti.
Despre ordine actuale sau pentru perioada imediat urmãtoare referitoare la sporirea pazei la obiectivele stategice nu se ºtia nici la Prefectura Neamþ, dupã cum a afirmat prefectul Toader Mocanu, ºi nici la Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã. „Pînã acum nu am primit nici o adresã de la Bucureºti referitor la misiunile pentru ziua de 1 decembrie, dar trebuie sã soseascã, azi-mîine. Nu am fost informaþi dacã vor fi misiuni deosebite faþã de ceilalþi ani, dar pînã cînd nu primim instrucþiuni clare în acest sens nu putem ºti ce va fi pe 1 decembrie“, a declarat colonelul Gheorghe Alexandrescu, adjunct al ºefului Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ.
Directorul general al Hidroelectrica Bistriþa, inginer Emil Neagoe, ne-a declarat cã nu e vorba de altceva decît de un ordin de ministru privind paza acestor obiective strategice, ordin care dateazã de la atacurile teroriste din SUA ºi din Spania. Paza acestor obiective a fost întãritã, pe moment, pentru cã urmeazã 1 decembrie, ziua naþionalã a României ºi, în contextul actual, e bine sã fim atenþi.

„Aderarea la UE ar putea fi periclitatã în cazul în care se va dovedi cã pe teritoriul României existã centre de detenþie ale CIA“
Explicaþia este liniºtitoare, dar, în contextul actual, lucrurile capãtã o conotaþie aparte. Declaraþiile reprezentanþilor Human Rights Watch, cã în þara noastrã ar fi existat centre de detenþie secrete ale CIA ºi cã ar fi existat zboruri neindentificate între Kabul, Guantanamo ºi România, ne-ar putea transforma în þinte directe ale atacurilor teroriste. Asta, dincolo de eventualele sancþiuni internaþionale, devenite superflue într-un astfel de context.
ªeful organizaþiei Human Rights Watch, Steve Crashaw, ºi-a reluat sîmbãtã afirmaþia potrivit cãreia în România ºi Polonia existã indicii clare privind existenþa unor centre secrete de detenþie ale CIA, în care ar fi detinuþi presupuºi teroriºti Al-Qaeda, relateazã postul de radio german Deutsche Welle, preluat de Rompres. Pînã acum, autoritãþile de la Washington nu au dezminþit aceste informaþii, a mai spus Crashaw, care cere celor în drept sã rãspunda unor întrebãri de maximã importanþã.
Aceastã declaraþie vine dupã ce vineri, ministrul român al Afacerilor Externe a reamintit cã existenþa pe teritoriul României a unor centre de detenþie ilegalã ale CIA este o afirmaþie nefondatã ºi cã „sîntem pregãtiþi sã gãzduim orice investigaþii în România în acest domeniu“.
„Aderarea României la Uniunea Europeanã ar putea fi periclitatã în cazul în care se va dovedi cã pe teritoriul României existã centre de detenþie ale CIA“, a declarat europarlamentarul Elmar Brok, preºedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, informeazã Rompres. Sub titlul „America sub presiune“, „Märkische Allgemeine Zeitung“ scrie cã o listã a miºcãrilor aeriene neelucidate apãruta vinerea trecutã confirmã cã în ultimul timp au existat mai multe zboruri între Kabul, Guantanamo ºi România Publicaþia noteazã cã a aflat cã aeronavele au avut ca destinaþie aeroportul militar „Mihail Kogãlniceanu“.
ÃŽn legãturã cu presupusele centre secrete de detenþie ale CIA, „Märkische Allgemeine Zeitung“ a stat de vorbã cu europarlamentarul german Elmar Brok, care a declarat cã nu credea cã aºa ceva este posibil. Cotidianul din Potsdam îl citeaza pe Brok spunînd cã, „dacã se va confirma cã România a colaborat cu CIA în acest fel ilegal ºi inuman, aderarea la Uniunea Europeanã la începutul anului 2007 va fi pusã din nou în discuþie, în ciuda tuturor acordurilor. ÃŽntr-o Europã a statului de drept, nu trebuie sã existe un Guantanamo“ (închisoare unde sînt deþinuþi presupuºi membri ai grupãrii teroriste Al-Qaeda - n.r.), a spus europarlamentarul german.

Articol afisat de 1541 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective