Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãzmeriþã la PIPS

• 30 de salariaþi ai SC PIPS au luat cu asalt sediul Oficiului Prefectural • aceºtia au susþinut cã nu ºi-au primit salariile de opt luni • oamenii sînt deciºi sã organizeze un miting de protest, în cursul zilei de marþi, 29 octombrie, în faþa Primãriei Roman •

Un grup de 30 de salariaþi ai SC PIPS vor organiza, marþi, 29 noiembrie, un miting de protest în faþa Primãriei Roman. Ei au luat cu asalt sediul Oficiului Prefectural, luni, 29 noiembrie, pentru a solicita sprijin în vederea determinãrii patronului societãþii, Sorin Ghiocel Tofan, sã închidã cãrþile de muncã ale celor 70 de angajaþi. „Oamenii au venit la noi pentru cã, de opt luni, nu au luat nici un ban. Am încercat sã luãm legãtura cu administratorul judiciar, Rodica Teofãnescu, care ne-a spus cã, în 13 noiembrie va avea loc o reorganizare judiciarã. Vom încerca sã ne întîlnim cu patronul în cursul zilei de astãzi. Ar trebui ca acesta sã le închidã cãrþile de muncã ºi sã-i trimitã în ºomaj. Problema care se pune este aceea cã acestor angajaþi le-au fost oprite pe statul de platã toate obligaþiile financiare cãtre buget, dar sumele nu au fost virate. Dacã societatea va fi reorganizatã ºi se va redresa, aºa cum se spune, în martie - aprilie, aceºtia ar trebui sã fie rechemaþi la treabã, dar problema care se pune este aceea cã nu mai au încredere în nici un fel de promisiuni“, a precizat Nicu Chirilã, directorul Oficiului Prefectural Roman. Grupul de protestatari a susþinut cã planul patronului ar fi, aºa cum a fãcut, de atîþia ani, sã tergiverseze lucrurile, susþinînd cã fabrica se va redresa.
„A primit fabrica pe degeaba, în 2000, cînd la FPS era vãrul sãu, Salvadore Tofan. Ce paradã s-a fãcut atunci. Ne amintim cã a venit cu ministrul privatizãrii, Sorin Dimitriu, care a promis marea cu sarea. Am sperat atunci cã lucrurile vor merge bine, pentru cã existau comenzi serioase cu o societate din Germania. Apoi toatã lumea ºtie cã ºi în România este nevoie de guri de canale de fontã, în toate oraºele þãrii. Din pãcate, din cîte ºtim noi, banii au luat alt drum. Gurile rele au susþinut cã i-ar cam place cãrþile ºi jocurile de noroc, prin cazinouri“, au spus, revoltaþi, muncitorii, arãtîndu-ºi palmele bãtãtorite de muncã.

Unitatea se aflã în insolvabilitate financiarã
Vasile Gheorghiu a povestit cum în lunile iulie ºi august a lucrat, noapte de noapte, la paza unitãþii ºi nu a primit nici un ban. Majoritatea muncitorilor au susþinut cã patronul îºi bate joc de ei ºi cã nu sperã cã vor rezolva ceva, pentru cã ºtiu cã nu mai are bani. „A fost dat în judecatã de inginerul ºef, domnul Codrin Anghel, care a cîºtigat procesul ºi cãruia a fost nevoit sã-i plãteascã 168 de milioane de lei. De aceea sîntem indignaþi. La fabricã au bãgat o firmã de pazã, pe care a spus cã o plãteºte doamna Teofãnescu. De unde o plãteºte dacã nouã nu a avut bani sã ne dea pentru cît am lucrat? Energia electricã este tãiatã, telefonul la fel“, a declarat Ion Ardeleanu. Muncitorii i-au reclamat directorului Oficiului Prefectural cã, în tot acest timp, Ghiocel Tofan ar fi avut acces în unitate ºi ar fi vîndut nu numai marfa de pe stoc, ci cã ar fi valorificat, bucatã cu bucatã, fier vechi din fabricã. „Maistrul Roºu primea ordin, telefonic, sã încarce cîteva transporturi de rame de canal sau de fier vechi. Noi sîntem supãraþi cã de atîtea luni nimeni nu ne ajutã sã rezolvãm aceastã problemã ºi continuã, încã, sã creadã în poveºtile acestui patron mincinos. Cãrþile noastre de muncã sînt la el ºi în acest timp nu putem merge la un spital. Toatã vara am muncit cu ziua, la þarã, pe unde s-a putut, ca sã avem ce pune pe masã copiilor ºi familiilor. Acum nu se mai poate. Nu mai avem unde munci. Avem datorii la bãnci. Stãm în frig în case“, s-au plîns nemulþumiþii.
Nicu Chirilã a mai declarat cã a luat legãtura cu pãrinþii patronului ºi cu soþia acestuia, dar cã aceasta din urmã i-a spus cã nu se amestecã în treburile soþului ei.
Protestatarii au mai solicitat sprijin directorului Oficiului Prefectural pentru a le facilita o întîlnire ºi cu primarul municipiului, pentru a primi aprobare sã fie organizat un miting. Primarul Dan Ioan Cãrpuºor a decis sã stea de vorbã cu salariaþii de la PIPS. „Deºi nu este efectiv treaba Primãriei, am hotãrît, totuºi, sã ne întîlnim cu angajaþii de la PIPS în cursul zilei de marþi, 29 noiembrie, pentru a vedea care sînt problemele lor ºi care este calea legalã de a fi ajutaþi. Sînt cetãþeni ai acestui municipiu ºi nu ne este indiferent dacã, în prag de sãrbãtori, aceºti necãjiþi nu vor avea ce pune pe masa copiilor ºi nepoþilor. Sînt acolo angajaþi care au muncit, din greu, peste 25-30 de ani. Nu cred cã va fi nevoie sã se organizeze vreun miting, pentru cã acest lucru nu ar rezolva nimic“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpuºor. Acesta a promis cã va lua legãtura cu patronul PIPS pentru a afla care este situaþia realã a societãþii ºi dacã existã vreo cale de redresare a unitãþii, pentru cã i se pare imoral ca aceºti lucrãtori sã fie minþiþi, în continuare, ºi purtaþi pe drumuri.

Patronul decide
Administratorul judiciar, Rodica Teofãnescu, a precizat cã puterile sale sînt limitate. „Societatea are depus un plan de reorganizare judiciarã. Eu nu am nici un drept sã iau decizii acolo. Patronului nu i s-a ridicat dreptul de administrare a societãþii, aºa cã acesta decide ce face cu personalul. ÃŽn 13 decembrie existã o ºedinþã, în care ar urma sã se decidã soarta unitãþii. Dacã patronul a depus plan de reorganizare, cu cine-l realizeazã, dacã-i dã afarã? Tot ceea ce se întîmplã acolo nu este decît problema patronului însã. Pe de altã parte ºi eu m-am întrebat de ce de atîtea luni angajaþii sînt purtaþi cu vorba. Nu pot lua nici o altfel de hotãrîre. Chiar dacã eu îi cred pe oameni ºi ºtiu cã au dreptate, aceºtia trebuie sã înþeleagã faptul cã nu-mi stã în putinþã sã fac absolut nimic. Societatea este în insolvabilitate financiarã. Nu au existat bani pentru plata anunþurilor din presã. Sînt închiºi din luna mai, cînd li s-a luat energia electricã“, a precizat Rodica Teofãnescu. Aceasta a spus cã, fiind la Piatra Neamþ, nu are cum ºti de cînd nu ºi-au încasat salariaþii banii, dar cã îºi aminteºte, totuºi, cã prin luna aprilie s-ar fi luat ceva bani. „Nu contest cã lumea s-a sãturat. Cert este cã nici mie patronul nu-mi rãspunde la telefon, decît cînd are el vreun interes“, a mai spus Rodica Teofãnescu.
Reamintim faptul cã o revoltã asemãnãtoare a avut loc, la aceeaºi unitate, din motive identice, în luna ianuarie a acestui an, cînd muncitorii s-au plîns de condiþiile de iad în care lucreazã. Patronul aprecia atunci cã protestul oamenilor ar fi nefondat ºi cauzat de criza mondialã de cocs ºi fontã.
ÃŽncercãrile redactorilor „Monitorului de Roman“ de a-l contacta telefonic, pe Sorin Ghiocel Tofan, s-au soldat cu eºec, deoarece acesta nu a rãspuns la telefonul mobil.

Articol afisat de 1794 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective