Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 29 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Poluare cu cianuri pe Tisa ºi cu petrol pe Dunãre

Poluare cu cianuri pe Tisa ºi cu petrol pe Dunãre

• de la Exploatarea Minierã Borºa a scãpat soluþie cianuricã într-un afluent al Tisei • un obiectiv neidentificat produce o patã de petrol pe Dunãre •

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a primit, ieri, de la Direcþia Apelor Someº-Tisa, noi informaþii referitoare la poluarea accidentalã produsã pe rîul Viºeu. În urma investigãrii pe teren, reprezentanþii Comisariatului Judeþean Maramureº al Gãrzii Naþionale de Mediu ºi Sistemul de Gospodãrire a Apelor Maramureº au constatat cã la Exploatarea Minierã Borºa a avut loc un accident la instalaþia de stocare a soluþiei cianurice, surplusul ajungînd în rîul Cisla, afluent al rîului Viºeu, la circa 70 km de confluenþa cu Tisa.
Conform analizelor de laborator efectuate de specialiºtii Direcþiei Apelor Someº-Tisa concentraþiile de metale se încadreazã în intervalul valorilor statistice obiºnuite. În ce priveºte indicatorul cianuri, rezultatele pun în evidenþã o creºtere a concentraþiilor, fãrã sã depãºeascã limita acceptabilã prevãzutã în regulamentul privind evaluarea calitãþii apelor de frontierã.
Acidul cianhidric ºi cianurile alcaline ºi alcalinopãmîntoase utilizate în prelucrarea metalelor preþioase sînt uºor solubile în apa.
Concentraþia letalã de cianurã, pentru peºtii sensibili, este cuprinsã între 0,05 mg/l ºi 0,1 mg/l. Concentraþia de 0,2 mg/l este letalã pentru majoritatea speciilor de peºti. În cazul acestui accident, vîrful de poluare, la ieºirea din þarã, spre Ucraina, a fost de 0,053 mg/l.
Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor a informat autoritãþile ungare ºi ucrainene asupra accidentului ºi - la solicitarea Slovaciei - s-au trimis informaþii prompt ºi la Bratislava.

Patã de petrol pe Dunãre
Poluare s-a constatat ºi pe traseul Dunãrii ca urmare a poluãrii accidentale cu reziduuri de produse petroliere, semnalatã începînd cu data de 25.11.2005. Conform informaþiilor transmise de Direcþia Apelor Jiu - Craiova, luni , 28.11.2005, între kilometrii fluviali 853 - 851, a fost semnalatã o patã de produse petroliere, discontinuã, cu o lãþime greu de apreciat din cauza ceþii.
Reprezentanþii Administraþiei Naþionale „Apele Române“ acþioneazã, în continuare, în zonã, cu substanþe absorbante în trei puncte de lucru situate între kilometrii menþionaþi.
În aval de Gruia, în porturile Calafat ºi Bechet nu s-au semnalat pete de produse petroliere.
Echipa formatã din experþi ai MMGA, ANAR ºi Garda de Mediu a verificat temeinic malul românesc al Dunãrii, în vederea identificãrii potenþialei surse de poluare. Pînã la închiderea ediþiei, pe teritoriul românesc nu a fost identificat nici un obiectiv care sã fi putut produce aceastã poluare.

Ungaria nu se considerã ameninþatã
Apele poluate cu cianuri în urma scurgerii accidentale produse sîmbãtã la Uzina de preparare a minereurilor Exploatãrii Miniere Borºa au ajuns luni dimineaþa pe teritoriul Ungariei, dar nu constituie o ameninþare pentru sãnãtatea omului sau pentru mediu, a declarat Andras Gombos, secretar de stat la Ministerul ungar al Mediului ºi Apelor. Potrivit sursei, apele Tisei sînt testate la fiecare 30 de minute, iar rezultatele preliminare au indicat o concentraþie de cianuri mult sub limita maximã admisã pentru consumul uman. Cu toate acestea autoritãþile ungare în domeniu sînt gata sã intervinã în caz de necesitate, a adãugat Gombos.

Articol afisat de 5272 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective