Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iarnã grea pentru datornicii la întreþinere

Iarnã grea pentru datornicii la întreþinere

• la nivelul lunii noiembrie, datoriile populaþiei cãtre principalul furnizor de utilitãþi se ridicã la 50 miliarde de lei • în numai 3 sãptãmîni, Aqua Calor a înaintat 200 de dosare în instanþã, pentru recuperarea datoriilor • acþionate în judecatã vor fi ºi asociaþiile de proprietari sau locatari • cei care nu vor plãti, vor rãmîne fãrã apã caldã ºi agent termic •

Preluînd o datorie înrobitoare din cauza, pe de o parte, a neachitãrii subvenþiilor la energia termicã ºi a agentului termic furnizat unitãþilor de învãþãmînt, iar pe de alta - debitelor înregistrate de populaþie, noua conducere a societãþii Aqua Calor a schimbat, încã de anul trecut, tactica de recuperare a creanþelor, recurgînd la urmãrirea permanentã a datornicilor ºi luarea mãsurilor de rigoare. Reprezentanþii societãþii furnizoare de utilitãþi au mers atît pe calea amiabilã - încheind contracte de cesionare a datoriilor cu proprietarii de apartamente, ori cu locatarii, cît ºi pe cea extremã - a acþionãrii în instanþã a rãu-platnicilor ºi a sistãrii furnizãrii utilitãþilor.
Potrivit lui Radu Stîncescu, managerul de proiect al Aqua Calor, în contextul în care, la rîndul ei, societatea trebuie sã îºi achite datoriile cãtre furnizorii de materie primã - cele mai mari consumuri, cu precãdere în perioada sezonului friguros, fiind înregistrate la gaz metan - þinerea sub control a situaþiei financiare este foarte importantã. ÃŽn caz contrar, nu doar furnizorul de utilitãþi ar avea de suferit, ci toþi cetãþenii ale cãror apartamente au rãmas cuplate la sistemul centralizat. La momentul actual, din cele 188 de asociaþii care au încheiat contracte de furnizare a utilitãþilor cu societatea Aqua Calor, numai 30 sînt cu plata datoriilor la zi. ÃŽn acest context, la nivelul lunii noiembrie, datoriile populaþiei se cifreazã la circa 50 miliarde de lei. Mai mult decît atît, Distrigaz a aplicat societãþii Aqua Calor penalitãþi de 2,3 miliarde de lei. „Am trimis 20 de angajaþi pe teren, din rîndul personalului TESA, care fac eforturi pentru revigorarea activitãþii asociaþiilor. ÃŽmpreunã cu reprezentanþii acestora, încearcã sã impulsioneze datornicii în a-ºi onora obligaþiile financiare. Cert este cã am început sã transmitem penalitãþile ce ne-au fost aplicate cãtre asociaþiile de proprietari/ locatari, în funcþie de debitele înregistrate ºi de vechimea acestora“, a declarat Radu Stîncescu.
Asociaþiile au fost sfãtuite sã afiºeze, în scãrile de bloc, listele cu datornicii, la aceeaºi metodã urmînd sã recurgã ºi Aqua Calor - pînã la publicarea lor în presã - indiferent dacã este vorba despre persoane „cu greutate“ ale municipiului, ori despre proprii angajaþi.

Noiembrie, luna proceselor pentru recuperarea debitelor
Prin cesionarea datoriilor, Aqua Calor a reuºit sã recupereze circa 45% din datoriile de la nivelul lunii noiembrie. Astfel, din cele 2.273 de dosare, cu o valoare totalã de 35,15 miliarde lei, în 634 de cazuri, datoriile au fost achitate integral, suma totalã recuperatã fiind de peste 16 miliarde de lei.
În perioada 1-23 noiembrie, au fost înaintate în instanþã 200 de dosare, acestea fiind în diferite faze. Încasãrile pentru cele aflate în curs de judecare se situeazã la nivelul de 60,92 milioane lei, la cele în pronunþare - de 140,25 milioane lei, iar la cele ajunse în faza de executare silitã - de aproape 96 milioane de lei.
Aqua Calor a trecut la mãsuri drastice ºi împotriva asociaþiilor. Cele cu datorii foarte ridicate au fost, deja, acþionate în instanþã. Este o mãsurã menitã sã impulsioneze încasãrile, acolo unde interesul pentru buna administrare a acestora este foarte scãzut. „Mergem pe toate planurile, pentru cã nu avem de ales. Cei care nu îºi achitã datoriile trebuie sã se gîndeascã ºi la faptul cã vor avea de suferit ºi cei care sînt cu plãþile la zi. Sîntem singura societate din Piatra neamþ care, la momentul actual, «cîntãrim» marfa livratã împreunã cu reprezentanþii asociaþiilor. Citirea grupelor de mãsurã se face în prezenþa reprezentanþilor asociaþiilor, iar valoarea indexului este trecutã sub semnãturã. Nu se trec date din burtã. Garantãm pentru corectitudinea citirilor, iar tot ceea ce consumã trebuie achitat“, a adãugat managerul Stîncescu.

Datornicii vor rãmîne fãrã utilitãþi
Conducerea societãþii de interes local va trece ºi la debranºarea de la cãldurã ºi va sista apa caldã celor care vor continua sã consume fãrã sã plãteascã. Între asociaþiile vizate se numãrau, la începutul lunii noiembrie, Asociaþiile Dãrmãneºti Sud - cuplatã la CT 19, ºi nr. 38B ºi 116 - arondate la CT 16. Aceste asociaþii nu îºi respectaserã graficele de eºalonare stabilite de comun acord. Au fost somate sã îºi onoreze obligaþiile asumate, în caz contrar urmînd sã rãmînã fãrã agent termic. În cele 3 asociaþii sînt circa 400 de apartamente. La Asociaþia Dãrmãneºti Sud, datoriile înregistrate se cifrau la 6 milioane lei/ apartament, valoarea totalã fiind de 1,3 miliarde lei, la Asociaþia 38B - de 5,2 milioane lei/ apartament, respectiv 806 milioane lei, iar la Asociaþia 116 - 7,5 milioane lei/apartament, cu o valoare totalã de 529 milioane lei. Asociaþia 38B ºi-a cesionat datoriile în valoare de 746 milioane lei, din care Aqua Calor reuºise sã recupereze 126 milioane lei, Asociaþia Dãrmãneºti Sud - 883 milioane lei, din care recuperase 473 milioane lei, iar la Asociaþia 116 - 323 milioane lei, din care fuseserã recuperaþi 124 milioane lei. Potrivit managerului Radu Stîncescu, o pondere importantã este cea a pietrenilor care au datorii de 3-4 milioane lei la întreþinere. Însã, nici aceºtia nu vor fi iertaþi, reprezentanþii Aqua Calor nemaifiind de acord cu plãtirea penalitãþilor.

Articol afisat de 1443 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective