Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 1 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„A sosit ceasul ca Þãrile Române dintre Nistru ºi Tisa sã formeze un singur stat unitar“

„A sosit ceasul ca Þãrile Române dintre Nistru ºi Tisa sã formeze un singur stat unitar“

• declaraþia aparþine lui Iancu Flandor, preºedintele Consiliului Secretarilor de Stat din Bucovina ºi a fost fãcutã în noiembrie 1918 • prima provincie româneascã care a decis unirea cu România a fost Basarabia • a urmat Transilvania pe 1 decembrie 1918 •

Zãmislirea României Mari este consemnatã în analele istoriei la 1 Decembrie 1918. Acest ideal al românilor a fost precedat de o seamã de evenimente foarte importante, pe care le redãm în cele ce urmeazã. Prima provincie româneascã care s-a unit cu patria mamã a fost Basarabia, pe 3 martie 1917 înfiinþîndu-se la Chiºinãu Partidul Naþional Moldovenesc, condus de Vasile Stroescu. ÃŽn acelaºi an, la Chiºinãu, în octombrie, la Congresul Ostaºilor Moldoveni, se formeazã Sfatul Þãrii, alcãtuit din 86 de moldoveni ºi 36 de reprezentanþi ai altor naþionalitãþi, prima reuniune avînd loc la sfîrºitul lunii noiembrie. Pe 2 decembrie, Sfatul Þãrii proclamã „Republica Democratã Moldoveneascã“, pentru ca la 24 ianuarie 1918, sã se proclame independenþa ºi ruperea legãturilor cu Rusia. La Bucureºti, Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României ºi reprezentanþii Sfatului Þãrii au dus tratative de unire care s-au concretizat în reuniunea Sfatului Þãrii din 15 martie 1918. ÃŽn ziua de 27 Martie 1918 se voteazã unirea cu þara. Marghiloman a citit declaraþia Guvernului privind autonomia Basarabiei, pentru unire votînd favorabil 86 de delegaþi, trei voturi au fost contra, înregistrîndu-se 36 de abþineri ºi 13 absenþi. ÃŽn actul adoptat de Sfatul Þãrii de la Chiºinãu, se preciza cã unirea se face pe urmãtoarele baze: Sfatul Þãrii actual rãmîne mai departe pentru rezolvarea ºi realizarea reformei agrare dupã nevoile ºi cererile norodului; Basarabia îºi pãstreazã autonomia provincialã, avînd un Sfat al Þãrii, ales pe viitor prin vot universal, egal, direct ºi secret, ca un organ împlinitor ºi cu administraþie proprie; Respectul drepturilor minoritãþilor din Basarabia; Basarabia va trimite în Parlamentul Românei un numãr de reprezentanþi proporþional cu populaþia, aleºi pe baza votului universal, egal, secret ºi direct; Libertatea personalã, libertatea tiparului, a cuvîntului, a credinþei, a adunãrilor ºi toate libertãþile obºtei vor fi garantate prin Constituþie, etc. Alexandru Marghiloman afirma despre unirea Basarabiei cu România cã „în numele poporului român ºi al Regelui României, cu adîncã emoþie ºi falnicã mîndrie, iau act de hotãrîrea Sfatului Þãrii ºi declar cã de azi înainte Basarabia este pe veci unitã cu România“, iar regele Ferdinand urmãtoarele: „un vis frumos s'a înfãptuit. Din suflet mulþumesc Bunului Dumnezeu cã mi-a dat, în zile de restriºte, ca o mîngîiere, sã vãd, dupã o sutã de ani, pe fraþii noºtri basarabeni revenind la Patria Mamã“.

Bucovina, 27 octombrie 1918
O adunare a reprezentanþilor populaþiei româneºti din Bucovina este convocatã, la iniþiativa lui Sextil Puºcariu ºi Iancu Flondor, la 27 octombrie 1918, la Cernãuþi. Adunarea Constituantã, întrunitã sub preºedinþia lui Dionisie Bejan, a votat o rezoluþie în favoarea unirii cu România, precizîndu-se unele acþiuni de urmat: reprezentanþii poporului din Bucovina, întruniþi astãzi 27 Octombrie 1918 în Cernãuþi, se declarã în puterea suveranitãþii naþionale Constituanta acestei þãri româneºti; constituanta hotãrãºte unirea Bucovinei integrale cu celelalte þãri româneºti, într-un stat naþional ºi independent; spre a conduce poporul din Bucovina ºi a-i apãra drepturile; Constituanta respinge cu hotãrîre orice încercare ce ar duce la împãrþirea Bucovinei ºi doreºte însã sã se înþeleagã cu popoarele conlocuitoare.
S-a ales un Consiliu Naþional format din 50 de membri din toate judeþele ºi pãturile sociale. Consiliul Naþional a alcãtuit ºi un Guvern denumit Consiliul Secretarilor de Stat, avîndu-l ca preºedinte pe Iancu Flondor. Pe 28 noiembrie 1918, la Mitropolia Ortodoxã din Cernãuþi, 74 de membri ai Consiliului Naþional au început lucrãrile Congresului General al Bucovinei, alãturi de ºapte delegaþi germani, ºase polonezi ºi 13 ruteni. Erau prezenþi ºi reprezentanþii Basarabiei. Preºedintele Consiliului Naþional, Dionisie Bejan, a deschis lucrãrile Congresului: „ÃŽntruniþi astãzi în acest mãreþ lãcaº, care este ºi trebuie sã rãmînã simbolul unirii în credinþã cu Dumnezeu ºi în neamul nostru, salut cu neþãrmuritã dragoste pe reprezentanþii viteazei armate române, care, la ordinul M.S. Regelui Ferdinand I ne-a întins mîna de ajutor în clipele de cea mai grea cumpãnã. Salut cu aceeaºi dragoste pe reprezentanþii fraþilor noºtri din Basarabia, Transilvania ºi Ungaria. Vã salut pe voi, fruntaºii neamului românesc din Bucovina, care aþi venit cu inima însufleþitã din tuspatru unghiuri ale þãrii, ca sã aºezaþi piatra fundamentalã care sã clãdeascã trainic ºi de neclintit România Mare. Implor harul ceresc ºi binecuvîntarea dumnezeiascã asupra hotãrîrilor ce veþi lua“.
Iancu Flondor, a dat, apoi, citire „Declaraþiei de Unire“, în care se arãta: „de la fundarea Principatelor Române, Bucovina, care cuprinde vechile þinuturi ale Sucevei ºi Cernãuþilor, a fãcut parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat; cã în cuprinsul hotarelor acestei þãri se gãsesc vechiul scaun de domnie de la Suceava, gropniþele de la Rãdãuþi, Putna ºi Suceviþa, precum ºi multe alte urme ºi amintiri scumpe din trecutul Moldovei; cã fiii acestei þãri au apãrat, de-a lungul secolelor fiinþa neamului lor împotriva tuturor încãlcãrilor din afarã ºi a cotropirii pãgîne; cã 144 de ani poporul bucovinean a îndurat opresiunile unei cîrmuiri strãine care îi nesocotea drepturile naþionale; cã în 1774, prin vicleºug, Bucovina a fost smulsã din trupul Moldovei ºi cu de-a sila alipitã coroanei habsburgice; cã 144 de ani, bucovinenii au luptat ca niºte mucenici pe toate cîmpurile de luptã ale Europei pentru gloria Austriei; cã a sosit ceasul ca Þãrile Române dintre Nistru ºi Tisa sã formeze un singur stat unitar. Noi, membrii Congresului General al Bucovinei, întrunind suprema putere a þãrii ºi fiind singurii învestiþi cu puterea legislativã, în numele suveranitãþii naþionale hotãrîm: unirea necondiþionatã ºi pe vecie a Bucovinei, în vechile hotare pînã la Ceremuº, Colacin ºi Nistru, cu Regatul României“. Actul unirii i-a fost prezentat, la Iaºi, Regelui Ferdinand de cãtre o delegaþie bucovineanã.

Transilvania, 1 decembrie 1918
Partidul Naþional Român decide la 29 septembrie 1918, la Oradea, elaborarea unei declaraþii asupra dreptului naþiunii române din Transilvania „de a dispune de ea însãºi“. Textul declaraþiei redactate de Vasile Goldiº, este prezentat de Alexandru Vaida-Voievod la 18 octombrie 1918, în Parlamentul de la Budapesta. Ideile principale cuprinse în declaraþie aveau la bazã o serie de principii enunþate de preºedintele Statelor Unite, Woodrow Wilson, în speranþa cã astfel va putea fi obþinut sprijinul marilor puteri. ÃŽn document se susþinea necesitatea convocãrii unei adunãri naþionale ºi nerecunoaºterea Parlamentului ºi Guvernului Ungariei ca reprezentanþi ai naþiunii române.
La 30 octombrie 1918, la Budapesta, se constituie Consiliul Naþional Român Central, compus din cîte ºase membri ai Partidului Naþional Român - Teodor Mihaly, Vasile Goldiº, Aurel Vlad, Alexandru Vaida-Voievod, ªtefan Cicio-Pop, Aurel Lazãr ºi ai Partidului Social-Democrat - Ioan Flueraº, Basil Surdu, Iosif Renoiu, Tiron Albani, Enea Grappini, Iosif Jumanca. La 3 noiembrie Consiliul îºi mutã sediul la Arad ºi devine organul de decizie ºi reprezentare a naþiunii române din Transilvania. Între 29 octombrie ºi 1 noiembrie ia fiinþã Consiliul Militar Central Român, structurã menitã sã asigure ordinea ºi securitatea populaþiei româneºti, prin consilii ºi gãrzi naþionale pe tot cuprinsul Transilvaniei. În tot acest timp, Guvernul României desfãºura o activitate susþinutã de propagandã, în statele aliate,în favoarea unirii, prin diplomaþii din marile capitale, dar ºi prin diverse personalitãþi culturale ºi politice.
Între 13-15 noiembrie s-au purtat la Arad tratative cu delegaþia reprezentanþilor Guvernului Ungariei. Fruntaºii transilvãneni au cerut separarea definitivã a Transilvaniei de Ungaria, în timp ce delegaþia ungarã a admis doar autonomia. Negocierile eºueazã. Printr-o notã ultimativã, din 22 noiembrie, Consiliul Naþional Român Central adresa Guvernului Ungariei cererea de recunoaºtere a puterii depline a Consiliului asupra Transilvaniei. Consiliul Naþional decide sã convoace, la 1 decembrie, la Alba Iulia, o Adunare Naþionalã a Românilor din Transilvania ºi Ungaria. Pentru aceastã Adunare urma a fi aleºi 600 de deputaþi pe bazã de vot universal ºi 628 reprezentanþi ai organizaþiilor ºi societãþilor culturale. Participã la alegeri românii din Transilvania, Banat, Criºana, Maramureº. Timp de 12 zile, sînt aleºi cîte cinci reprezentanþi de circumscripþie, revendicãrile fiind unirea cu România, reformã agrarã, vot universal.
Alba Iulia a fost ales ºi datoritã faptului cã Mihai Viteazul realizase Unirea Principatelor Române, tot în acest oraº. Cei 1228 de delegaþi aleºi s-au reunit la Cazinoul din Alba Iulia, în timp ce în oraº peste 100.000 de oameni le aºteptau hotãrîrile. Erau reprezentate toate categoriile sociale, delegaþi ai tuturor regiunilor istorice româneºti. Adunarea Naþionalã de la Alba Iulia proclamã Unirea „acelor români ºi a tuturor teritoriilor locuite de dînºii cu România“.

Articol afisat de 2940 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective