Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 2 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Competiþie cruntã pentru firmele din industria alimentarã

Competiþie cruntã pentru firmele din industria alimentarã

• integrarea europeanã obligã tot mai multe fabrici sã îºi închidã porþile • firmele au nevoie de investiþii de zeci de miliarde lei pentru modernizare • sute de fermieri refuzã sã declare cota de lapte, amintindu-ºi de perioada comunistã •

Integrarea în Uniunea Europeanã reprezintã un moment dificil pentru România fiind ºanse mici de a fi realizatã cota de lapte negociatã, de 3 milioane tone lapte anual. Cum, în prezent, se proceseazã doar o treime din cota negociatã, acest lucru va însemna, din 2007, venituri mai mici pentru fermieri, dar ºi pierderea cotelor de piaþã pentru procesatorii autohtoni. În acest fel, pentru acoperirea consumului, România are mari ºanse sã devinã un mare importator de produse lactate. Pentru a face faþã standardelor europene ºi concurenþei, firmele din industria alimentarã trebuie sã facã investiþii uriaºe în modernizare ºi retehnologizare.În judeþul Neamþ, doar 17 firme din industria alimentarã au ºanse sã reziste integrãrii europene, cu condiþia sã investeascã sume importante în modernizarea unitãþilor de producþie. Unitãþile de procesare sînt monitorizate, iar, dacã nu îndeplinesc standardele europene sau nu se angajeazã la investiþii în modernizare, anul viitor îºi vor înceta activitatea. Mai concret, pentru a nu fi închise, trebuie sã demareze programe de restructurare ºi modernizare pînã la 30 iunie 2006.
Deja, de la începutul anului, 12 unitãþi ºi-au închis porþile, printre acestea aflîndu-se ºi fabrica de produse lactate Montana, mai multe abatoare ºi ateliere de preparat carne.

Doar un sfert din fermierii nemþeni livreazã lapte conform standardelor europene
ÃŽn domeniul procesãrii laptelui, sînt 14 unitãþi din care 4 au pierdut, deja, trenul ºi vor fi închise sau, cel mult, vor putea produce pentru un numãr limitat de consumatori. Cele mai multe societãþi au propus proiecte de modernizare, dar îºi vor continua activitatea doar dacã le vor finaliza pînã în 2007. Doar societãþile Lactate Dobrogene SA Tîrgu Neamþ ºi „Kubo Ice Cream Company“ aparþin grupei A ºi îndeplinesc cerinþele UE, iar opt firme din grupa B s-au angajat sã se conformeze normelor comunitare pînã la data aderãrii.
În judeþul Neamþ, cel mult un sfert din fermieri furnizeazã laptele de vacã procesatorilor ºi primesc sprijin financiar de la bugetul de stat. Conform analizelor de laborator, doar laptele livrat procesatorilor deþine sub 100.000 de germeni, cît reprezintã limita acceptatã de standardele europene. Astfel doar 11.075 din cele aproape 40.000 de gospodãrii nemþene au primit peste 48 miliarde lei sub forma primelor de lapte. Din pãcate, doar 10% dintre aceºtia reprezintã exploataþiile viabile avînd ferme cu efective cuprinse între 10 ºi 50 de capete, majoritatea avînd una sau cel mult douã vaci cu lapte.
Ca ºi cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, peste 700 de fermieri nemþeni, mai ales din zona de munte, refuzã sã completeze declaraþiile privind cota de lapte, susþinînd cã nu vor comercializa laptele obþinut în gospodãrie ºi îl vor pãstra doar pentru consumul propriu. Deºi actuala cotã de lapte este un concept practicat în þãrile UE ºi garanteazã crescãtorului sprijin financiar din partea statului, cetãþenii privesc cu rezervã ideea stabilirii cotei de lapte, deoarece îºi amintesc de cotele din perioada comunistã.
Pînã la 31 martie 2006, fiecare fermã sau gospodãrie trebuie sã monitorizeze producþia de lapte comercializatã cãtre procesatori sau piaþa liberã. Cota de lapte reprezintã tocmai cantitatea de lapte pe care o valorificã producãtorul, fie prin vînzare directã, fie prin livrare la procesatori. Cota de lapte se contabilizeazã la anul de referinþã aprilie 2005 - martie 2006, iar pe baza cantitãþii totalizate se va stabili cota pentru anul urmãtor.

Unitãþile de prelucrare a cãrnii trebuie sã bage zeci de miliarde lei în modernizarea capacitãþilor de producþie
În domeniul prelucrãrii cãrnii sînt þinute sub observaþie 8 unitãþi, din care Dustim SRL Piatra Neamþ ºi Prodprosper SRL Dumbrava Roºie sînt în prag de finalizare a programelor de modernizare. Celelalte unitãþi beneficiazã de o perioadã de tranziþie ºi vor rezista doar dacã vor finaliza pînã la 1 ianuarie 2007 proiectele de modernizare a capacitãþilor de producþie.
„Este foarte greu sã îndeplineºti condiþiile pentru a rezista ºi dupã integrarea în Uniunea Europeanã. Noi vrem sã accesãm un program Sapard pentru construirea unui abator de porci, investiþie care se ridicã la circa 1,2 milioane euro doar pentru dotãri, dar, fiind nevoie ºi de bani pentru clãdiri, se ajunge la douã milioane dolari. Modernizãrile pe clãdiri vechi nu sînt de dorit, mai degrabã se ia investiþia de la zero. Alt milion de euro ar mai fi necesar ºi pentru modernizarea atelierului pentru preparate din carne de la Zãneºti, care sã producã 7 tone pe zi. ÃŽn industria alimentarã va fi o competiþie cruntã dupã integrare, iar, fãrã programe de modernizare costisitoare, nu existã alternativã decît ceea ce am vãzut în Polonia, ºi anume producþia pentru un numãr limitat de consumatori ºi desfacerea la poarta fabricii. Astfel, ei scriau cã vînd «Brînzã pentru cîini», dar, de fapt, era caº, iar localnicii, fiind în temã, mergeau ºi cumpãrau de la poarta fabricilor. Chiar ºi la noi cred cã va mai rãmîne aceastã tradiþie, mãcar în privinþa stînilor“, a declarat inginer Radu Bãlãu, directorul executiv al societãþii comerciale TCE 3 Brazi Zãneºti.

Articol afisat de 1884 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective