Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 2 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scandalul închisorilor CIA afecteazã imaginea SUA în Europa

Scandalul închisorilor CIA afecteazã imaginea SUA în Europa

• Human Rights Watch are dovezi indirecte foarte puternice cã în acest scandal a fost implicatã ºi România

ÃŽnfiinþarea de cãtre Washington a unor închisori secrete, rãpirea unor suspecþi de terorism ºi transferul de prizonieri cu ajutorul unor avioane CIA sînt acþiuni care au cauzat nu numai proteste, dar au ºi afectat imaginea SUA pe continentul european, informeazã New York Times, în ediþia online. „Cineva a ºtiut“, a afirmat Daria Pesce, avocatã a unui fost reprezentant CIA la Milano, unul dintre cei 22 de americani acuzaþi oficial de rãpirea unui militant islamic în Italia ºi transferarea sa în Egipt, în 2003. „Nu cred cã este posibil ca un american sã vinã în Italia ºi sã rãpeascã pe cineva. E chiar puþin probabil“, a adãugat ea.
În ultimele sãptãmîni, o serie de presupuneri s-au transformat în fapte în ceea ce priveºte Europa, toate acestea dînd naºtere la temeri conform cãrora vechiul continent, sceptic în mare parte în ceea ce priveºte eforturile de combatere a terorismului depuse de Statele Unite, ar putea fi implicat în mai multe moduri în acþiunile Washingtonului.
Polemica a fost declanºatã de o relatare conform cãreia, dupã atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a creat o reþea de închisori secrete în opt state, inclusiv în Europa de Est. Totodatã, au existat informaþii referitoare la escale ale unor avioane CIA pe diferite aeroporturi europene. Temerile nu se limiteazã doar la transportul prizonierilor cu ajutorul acestor avioane, ci ºi la transferurile suspecþilor cãtre state unde se practicã tortura.
Acest subiect va domina, cel mai probabil, vizita secretarului de stat american, Condoleezza Rice, oficialul trebuind sã rãspundã ºi la cererea scrisã fãcutã de ministrul britanic de externe, Jack Straw, în numele Uniunii Europene, privind clarificarea problemei.
Subiectul este unul profund emoþional dat fiind nivelul ridicat al frustrãrilor în Europa faþã de torturarea de cãtre Washington a prizonierilor de la închisorile din Irak, Guantanamo Bay ºi din alte locuri. Miza este mare pentru multe guverne europene, acestea confruntîndu-se cu atitudinea politicienilor din opoziþie ºi a activiºtilor pentru protecþia drepturilor omului.
În ceea ce priveºte transferurile extraordinare, se bãnuieºte cã peste 100 de prizonieri ar fi fost transportaþi în acest mod începînd din septembrie 2001. Cazul cel mai mediatizat a avut loc în Italia. La 17 februarie 2003, un militant islamic, Hassan Mustafa Osama Nasr, a dispãrut din Milano ºi a apãrut mai tîrziu în Egipt, unde a declarat cã a fost torturat.
ÃŽn singurul caz care a intrat în atenþia justiþiei, procurorii italieni au acuzat 22 de agenþi americani de rãpirea militantului. Executivul italian a negat cã ar fi avut cunoºtinþã de operaþiune, însã nici nu a cerut Statelor Unite sã extrãdeze suspecþii - dînd naºtere unor bãnuieli confrom cãrora Executivul ori avea cunoºtinþã despre operaþiune, ori a fost de acord cu ea. „Nu vãd de ce nu ar fi colaborat cu serviciile noastre secrete într-o operaþiune de genul acesta“, a declarat Giuseppe Cucchi - fost general NATO ºi consilier al opoziþiei italiene. „Condiþia pusã de regulã la o operaþiune de acest gen este cã «dacã se aflã ceva, vom declara cã nu am ºtiut nimic»“, a adãugat el.
În ceea ce priveºte zborurile CIA în Europa, Germania se aflã pe primul loc cu 94, urmatã de Marea Britanie cu 76, Irlanda - 33, Portugalia - 16, iar Spania ºi Cehia cu cîte 15 zboruri fiecare.

Dovezi HRW foarte puternice privind implicarea României
Human Rights Watch are dovezi indirecte dar foarte puternice cã România ºi Polonia au fost implicate „într-o vreme“ în cazul închisorilor CIA, alãturi de state din Orientul Mijlociu, a declarat, într-un interviu acordat Delta RFI, analistul militar al organizaþiei, Mark Garlasco. „Informaþiile noastre aratã cã România ºi Polonia sînt în mod sigur suspecþi. Informaþiile privind locul unde s-ar afla închisorile sînt bazate pe rutele de zbor ale avioanelor CIA care au zburat din Afganistan direct în aceste locuri din Europa, printre care ºi la Timiºoara. ÃŽncã investigãm locurile unde ar fi putut exista aceste centre secrete în România, dar lucrãm foarte strîns cu Uniunea Europeanã ºi Consiliul Europei pentru a încerca sã localizãm aceste zone. Ne vom întîlni cu experþii europeni sãptãmîna viitoare. Avem dovezi indirecte, dar foarte puternice, cã România ºi Polonia au fost implicate într-o vreme. Nu ºtim dacã mai sînt ºi acum, dar, oricum, orice implicare anterioarã ºi orice violare a drepturilor omului ar pune sub semnul întrebãrii viitorul statut al acestor þãri în UE ºi, de aceea, este aºa de important pentru noi sã facem aceastã anchetã“, a declarat analistul militar Mark Garlasco.

Articol afisat de 1792 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective