Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 6 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Munca la negru, state vechi în industria uºoarã

Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamþ a participat, în perioada 23 - 25 noiembrie, la campania naþionalã privind identificarea cazurilor de muncã fãrã forme legale în activitatea desfãºuratã în domeniul confecþii - textile, pielãrie ºi încãlþãminte. În acest interval, inspectorii de muncã au verificat 49 de agenþi economici sau puncte de lucru ale acestora, la care prestau activitate un numãr de 2.232 salariaþi, dintre care 1.841 femei ºi un tînãr sub 18 ani.
În domeniul relaþiilor de muncã, verificãrile au scos la ivealã 123 de încãlcãri ale prevederilor legale în vigoare. Pentru remedierea deficienþelor constatate au fost aplicate 9 sancþiuni contravenþionale în valoare totalã de 99 milioane lei ºi o amendã în valoare de 24 milioane lei. Totodatã, 5 angajatori care practicau munca fãrã forme legale au fost sancþionaþi cu amenzi în valoare de 75 milioane lei, inspectorii de muncã depistînd 5 persoane care lucrau fãrã forme legale. S-a constatat cã, în acest domeniu, angajatorii nu respectã, în general, prevederile legale referitoare la încheierea în formã scrisã a contractelor individuale de muncã. De asemenea, nu sînt respectate prevederile legale privind achitarea comisionului datorat ITM Neamþ ºi nu se respectã nici prevederile legale privind depunerea în termen legal a statelor de platã a salariilor însoþite de actele ce atestã plata lunarã a contribuþiilor, nu este întocmit sau nu este afiºat Regulamentul intern la sediul angajatorului ºi la punctele de lucru, nu se þine o evidenþã clarã a orelor de muncã prestate de salariaþi (pontaje lipsã sau nereale), º.a.
În domeniul securitãþii ºi sãnãtãþii în muncã, inspectorii au constatat alte 88 de încãlcãri ale normelor legale, douã firme primind amenzi de 30 milioane lei. În timpul verificãrilor s-a constatat cã, în multe cazuri, fiºele individuale de instructaj nu sînt completate cu toate informaþiile impuse, nu se efectueazã examenul privind aptitudinile psihoprofesionale ale muncitorilor sau examenul medical periodic, nu sînt respectate mãsurile de electrosecuritate (ex. lipsa buletinelor de verificare a instalaþiilor de legare la pãmînt, improvizaþii la instalaþii electrice), tablourile electrice nu sînt asigurate cu încuietori speciale sau lacãte pentru prevenirea accesului persoanelor neautorizate, salariaþii nu poartã echipamentul individual de protecþie din dotare, secþiile nu sînt dotate cu truse sanitare.

Articol afisat de 1379 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective