Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 8 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

25.000 de nemþeni au rãmas fãrã pîine

• statisticile ITM Neamþ consemneazã atît scãderea numãrului agenþilor economici înregistraþi anul acesta, cît ºi a contractelor individuale de muncã încheiate • în evidenþa ITM Neamþ se aflã numeroase carnete de muncã neridicate de titulari •

Evidenþa angajaþilor, a înregistrãrilor ºi a contractelor individuale de muncã, întocmitã de Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamþ, aratã cã, de la începutul anului ºi pînã la finele lunii septembrie, au încetat 22.321 de contracte individuale de muncã ale salariaþilor din sectorul privat. ÃŽn primele luni ale anului s-au consemnat cele mai multe contracte încetate: 2.848 în luna ianuarie, 2.717 în februarie, 2.650 în martie, iar în lunile de varã, cele mai puþine: 2.371 în luna iunie, 2.133 în iulie, 2.392 în august. Cum în luna octombrie au încetat alte 2.505 contracte individuale de muncã, rezultã cã numãrul nemþenilor care au rãmas, anul acesta, fãrã serviciu, se ridicã la aproape 25.000. Concedierile s-au produs din varii motive, prioritare fiind restrîngerile de activitate ale societãþilor, încetarea unor activitãþi sezoniere, plecarea muncitorilor în strãinãtate º.a. Indisciplina la locul de muncã sau necorespunderea profesionalã au fãcut, la rîndul lor, destule „victime“ printre nemþeni, peste 1.100 de contracte individuale de muncã fiind desfãcute pentru abateri disciplinare (art. 61, (a) din Codul muncii).
În primele nouã luni ale anului, la ITM Neamþ au fost înregistrate 23.311 noi contracte individuale de muncã, cu 557 mai puþine faþã de perioada similarã a anului trecut. De asemenea, în intervalul ianuarie - septembrie 2005 s-au înregistrat, conform prevederilor Legii nr. 130/1999, un numãr de 895 agenþi economici cu capital privat, cu 237 mai puþini faþã de aceeaºi perioadã a anului 2004, cînd s-au înregistrat 1.132 agenþi economici. La finele lunii septembrie, în evidenþa instituþiei se aflau 89.520 carnete de muncã, din care 48.802 carnete pãstrate ºi completate la Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamþ, iar 40.718 carnete gestionate de cãtre angajatorii care au obþinut aprobarea Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamþ în temeiul art. 10 din Legea nr. 130/1999. Înregistrãrile în carnetele de muncã ale salariaþilor agenþilor economici cu capital privat au fost operate numai dupã verificarea dovezilor privind plata salariilor, însoþite de actele care atestau achitarea obligaþiilor datorate bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv a comisionului datorat conform Legii nr. 130/1999. În cazul în care s-a constatat cã plãþile cãtre gestionarii de fonduri CAS ºi contribuþia la constituirea fondului de ºomaj nu au fost achitate, iar termenul legal a fost depãºit, s-au transmis corespondenþe cãtre gestionarii de fonduri.
În evidenþa Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamþ existã ºi carnete de muncã completate la încetarea activitãþii agenþilor economici, dar neridicate de titularii acestora, multe din ele din cauza nedepunerii de cãtre agenþii economici a deciziilor de încetare a activitãþii ºi a documentelor de platã a salariilor. Atît în cazul carnetelor de muncã neridicate de titulari, cît ºi al angajatorilor care nu au depus la ITM Neamt documentele impuse de actualele reglementãri în vigoare, s-a procedat la somarea în scris a celor vizaþi.

Articol afisat de 1238 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective