Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 8 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Oameni de culturã nemþeni, la Viena

Oameni de culturã nemþeni, la Viena

Considerînd cã legãturile culturale profunde dintre Iaºi ºi Piatra Neamþ meritã sã fie cultivate în continuare, conducerea Universitãþii de Arte „George Enescu“ a invitat un grup oficial al judeþului Neamþ sã participe la o manifestare de largã rezonanþã în capitala Austriei. Aºa se face cã, nu demult, în preajma Zilei Naþionale a României, vicepreºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, Valericã Frãþilã, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Naþional a judeþului Neamþ, Adrian Alui Gheorghe, ºi directorul Centrului pentru Culturã ºi Arte „Carmen Saeculare“ Neamþ, Constantin Alupului-Rus, au însoþit o delegaþie a Universitãþii de Arte „George Enescu“ la Viena.
Despre motivaþiile acestui demers cultural ºi despre ce s-a întîmplat acolo, Constantin Alupui-Rus ne-a spus: „Am fost la Viena împreunã cu o delegaþie de la Universitatea de Arte «George Enescu» din Iaºi, pentru a participa la un eveniment extrem de emoþionant ºi semnificativ în acelaºi timp, frumos gîndit de cãtre cei din capitala Moldovei: acela de a se dezveli o placã comemorativã George Enescu, care ºi-a gãsit locul pe unul dintre zidurile clãdirii Conservatorului de Muzicã ºi Arte Plastice din capitala Austriei. Cu atît mai mult cu cît Enescu a fost mai întîi elev ºi apoi profesor la aceastã prestigioasã instituþie de învãþãmînt artistic din capitala europeanã a muzicii. Evenimentul are o semnificaþie profundã întrucît s-a petrecut la semicentenarul morþii marelui compozitor. A fost un eveniment care cred cã are o importanþã unicã în istoria culturalã a ultimilor ani. La ceremonia dezvelirii plãcii au participat numeroase persoane, studenþi ºi oficialitãþi. Au luat cuvîntul prorectorul Conservatorului vienez, rectorul Universitãþii de Arte ieºene, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, precum ºi ambasadorul României la Viena, Alexandru Hoiº, fost ºef al catedrei de germanisticã de la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaºi. S-au spus cu acest prilej lucruri extrem de frumoase despre personalitatea, opera ºi importanþa lui George Enescu în cultura mondialã.
Ceremonia a fost încununatã cu un concert al unui grup de studenþi ieºeni, care, timp de cîteva zile, fãcuserã un minicurs de masterat, sã-i zicem, chiar cu prorectorul Conservatorului din Viena. De altfel, trei dintre ei sînt propuºi pentru o bursã la Conservatorul de acolo.
Toatã acþiunea demonstreazã, dincolo de alte lucruri, cã Universitatea de Arte «George Enescu» din Iaºi dã semne cã vrea sã revinã la standardele prin care a fost cunoscutã în cei 145 de ani de învãþãmînt artistic modern care au fost sãrbãtoriþi tot în aceastã toamnã.
Din pãcate nu am avut parte numai de satisfacþii. Senzaþia pe care am avut-o la Institutul Cultural Român din Viena am trãit-o în majoritatea reprezentanþelor culturale româneºti din strãinãtate: adicã noi sîntem ãºtia, voi sînteþi ceilalþi.
Am cãutat sã gãsesc la Viena un steag românesc, la Institutul Cultural Român, sau mãcar undeva în incintã. N-am gãsit nicãieri, ceea ce înseamnã cã noi, românii, nu avem acolo o reprezentanþã.
Dincolo de aceastã constatare, care este foarte tristã ºi descurajantã, am avut ºi o bucurie la noua bisericã ortodoxã a românilor din Viena unde am realizat cã ei sînt adevãraþii reprezentanþi ai României“.

Articol afisat de 1399 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective