Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar în concediu de maternitate

Primar în concediu de maternitate

• o comisie mixtã de control a descins în comuna Oniceni • situaþia de la faþa locului i-a fãcut pe inspectori sã îºi punã mîinile în cap • în faþa acestora, primarul Neculai Rotaru a declarat cã este în concediu... de maternitate • Gheorghe Palade, viceprimarul comunei Oniceni, se afla în concediu de odihnã • membrii comisiei instituite de Prefectura Neamþ au constatat nereguli grave la regimul actelor • în urma descinderii din comuna Oniceni, membrii comisiei solicitã un amplu control al Curþii de Conturi ºi al Poliþiei Economice •

Primãria comunei Oniceni a fost, în ultimii ani, acoperiºul a numeroase nereguli, care mai de care mai grave, acestea, în cele din urmã, ieºind la luminã, în urma unui control mixt al Prefecturii, Inspectoratului Teritorial de Muncã (ITM) ºi Inspectoratului de Stat în Construcþii (ISC) Neamþ, efectuat sãptãmîna aceasta. Comisia de verificare, constituitã prin ordinul prefectului de Neamþ, Toader Mocanu, în urma unei plîngeri a unui cetãþean din Oniceni, deplasîndu-se la sediul primãriei localitãþii menþionate, a constatat pînã ºi faptul cã primarul era în concediu... de maternitate, iar viceprimarul în concediu de odihnã. Comisia a fost alcãtuitã din Nicu Chirilã, director al Oficiului Prefectural Roman, Dan Lucian Moglan, inspector în cadrul ITM Neamþ, ºi Virgil Murariu, inginer la ISC. Membrii acestei comisii au trãit o adevãratã odisee în zona respectivã, constatînd, cu stupoare, cã problemele elementare de administraþie publicã sînt neglijate total, iar regimul actelor este încãlcat fie din neºtiinþã, fie dintr-o indolenþã fãrã margini arãtatã de primarul comunei respective ºi de o parte din personalul primãriei. Pentru a reuºi sã vorbeascã cu primarul, membrii comisiei au trebuit sã se deplaseze în satul Pietrosu, unde Neculai Rotaru, în cizme de cauciuc, „frãmînta“ noroiul gros de o palmã din faþa unui birt. La interpelarea inspectorului Virgil Murariu, cu privire la prezenþa la program, Neculai Rotaru a rãspuns persiflant: „Sînt în concediu de... maternitate. Nu vedeþi ce burtã am?“ Dacã primarul a vrut sã fie spiritual, nu a prea reuºit.

Arta pasãrii responsabilitãþii
Inspectorul cu problemele de construcþii s-a interesat dacã paraclisul din Pietrosu are autorizaþie de construcþie ºi dacã existã toate procesele-verbale de recepþie, la drumurile anunþate ca reparate în anul 2005. „N-avem autorizaþie pentru prãznicarul din Pietrosu ºi nici pentru alte circa 100 de case. Situaþia precarã a sãtenilor, sãrãcia a fãcut ca aceºtia sã nu aibã bani pentru asemenea documente. Acum ce o sã facem? O sã dãrîmãm coºmeliile acestor amãrîþi?“, a justificat Neculai Rotaru. O altã plîngere, adusã la cunoºtinþa Prefecturii, a fost faptul cã moara care funcþioneazã într-o casã a primarului are angajaþi doi beneficiari ai Legii nr. 416/2001. „Moara am cumpãrat-o acum cîteva zile. Nu este a mea, ci a fratelui, care locuieºte în Roman. El ºtie cum se cheamã societatea, sau veniþi vineri la primãrie sã vã comunic datele“, s-a arãtat amabil, deodatã, primarul Rotaru. ÃŽn privinþa documentelor pentru refacerea drumurilor, acesta i-a trimis pe inspectori tocmai la primãrie, la secretarul instituþiei, Sorin Þuþu. Acesta, între timp, era „interpelat la sînge“ de cãtre directorul Oficiului Prefectural Roman, Nicu Chirilã. Lipsa de responsabilitate ºi pasarea „mingii în careul adversarului“ se practicã foarte bine la Oniceni. Secretarul instituþiei, speriat ºi roºu la faþã, a încercat sã facã faþã tirului de întrebãri. „Nu am posibilitatea sã dau nici un telefon în afara judeþului. La acte nu am acces, acestea sînt fie la primar, fie la viceprimar. Aþi vãzut ºi astãzi (7 decembrie, n. red.), au venit circa 20 de persoane cãrora nu le-am putut elibera adeverinþe din cauzã cã nu existã pe ele semnãtura primarului. Nu este prima datã cînd se întîmplã aºa“, s-a lamentat secretarul Sorin Þuþu. Nicu Chirilã a precizat cã existã mari nereguli cu privire la administrarea localã ºi gestionarea documentelor. „Nu pot sã înþeleg cum se pot plãti peste trei milioane de lei unui om care vine de la Roman sã întocmeascã statele de platã, cînd pe calculator se poate introduce un program performant în acest sens. Mai bine mai puneau ceva la suma aceasta ºi plãteau un specialist OCOT sã rezolve problemele funciare. O altã situaþie neclarã este la Legea 416/2001, cetãþenii neavînd nici prezenþa ºi nici situaþii cu privire la norme ºi lucrãrile efectuate. Am înþeles cã sînt persoane beneficiare la 416/2001 care sînt plecate în strãinãtate ºi primesc ºi ajutor social“, a declarat Nicu Chirilã. Acesta a spus cã noul contabil nu a putut prelua legal toatã documentaþia de la cel care a fost înaintea sa. „Sînt situaþii dificile din punct de vedere al plãþilor ºi cheltuielilor fãcute, iar noul contabil nu poate pune la dispoziþie documentele cu privire la cheltuielile efectuate. De asemenea, nu s-a mai încasat nici taxa de pãºunat din anul 2001“, a mai spus directorul Chirilã.

La plimbare pe bani publici

Reprezentantul Prefecturii Neamþ a mai menþionat cã au fost plãtite sume fabuloase la deplasãri în interesul serviciului, viceprimarul primind, în medie, cîte 3-5 milioane de lei lunar. „Nu sînt completate registrele agricole tot din anul 2001. Faþã de cele constatate voi înainta raportul domnului prefect, în care voi cere în mod clar un control drastic al Curþii de Conturi, al Poliþiei Economice ºi al Prefecturii Neamþ“, a încheiat Nicu Chirilã. Membrii comisiei de control s-au deplasat pînã la Pustieta, în condiþii improprii de circulaþie, maºina „muºcînd adînc“ din stratul gros de noroi de pe carosabil. Inspectorul în construcþii, Virgil Murariu, i-a cerut primarului actele cu privire la licitaþiile susþinute în comuna Oniceni. Neculai Rotaru a scãpat de responsabilitate, trimiþîndu-l pe inspector la secretarul Sorin Þuþu, care, bineînþeles, n-avea nici un act cu privire la vechile licitaþii din comunã. „Actele mai importante se aflã fie la primar, fie la viceprimar. Eu nu am nici un fel de acces la ele. ÃŽnsã, dacã se întîmplã ceva, tot eu sînt rãspunzãtor“, a spus Sorin Þuþu. ÃŽn aceste condiþii, nu ne rãmîne decît sã aºteptãm ca onorabilul primar Neculai Rotaru sã nascã, sã vedem cine îi boteazã ºi sã-i urãm „sãnãtate“ sã mai „pãstoreascã“ sãtenii din comuna Oniceni încã multe legislaþii. Dar ce se fac oamenii? Tot vorbesc gurile slobode din sat cã moara a mãcinat multã fãinã înainte de alegeri, iar sacii de fainã ºi navete de bãuturã au constituit „argumentele“ forte pentru alegerile din vara lui 2004. ÃŽnsã, pînã la o nouã legislaturã, onor conducerea Primãriei Oniceni trebuie sã treacã prin „furcile caudine“ ale controalelor ce vor veni. ÃŽn plus, reprezentanþii administraþiei publice ar cam trebui sã construiascã un alt grup social, pentru cã, cel care este acum, este total insalubru. Membrii comisiei au trebuit sã facã sport extrem ºi slalom special pentru a folosi acest simulacru de WC. Atitudinea arogantã ºi îndoielnicã a unor oameni care au fost puºi sã vegheze ca banul public sã fie folosit util, în scopul comunitãþii ºi numai în folosul cetãþenilor, a lãsat un gust amar în rîndul membrilor comisiei de control, care, în unanimitate, au declarat cã o asemenea inconºtienþã n-au mai vãzut de multã vreme ºi cã este cazul ca în comuna Oniceni lucrurile sã revinã la normalitate.
(FOTO: Neculai Rotaru a luat „la miºto“ comisia venitã sã-l cerceteze)

Articol afisat de 2015 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective