Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Facturã pe boalã

Facturã pe boalã

• începînd de anul viitor, la externarea din spital, fiecare pacient va primi o facturã detaliatã în care vor fi menþionate costurile tuturor serviciilor ºi manevrelor medicale aplicate, plus costul medicamentelor ºi materialelor sanitare de care a beneficiat • factura va mai cuprinde costul cazãrii, al mesei ºi al investigaþiilor medicale • în funcþie de cuantumul contribuþiei la asigurãrile de sãnãtate, pacienþii vor beneficia de un pachet minim de servicii medicale, ori de servicii suplimentare minimale sau complexe •

Persoanele cu probleme majore de sãnãtate care vor fi spitalizate începînd de anul viitor vor primi la externare un „decont de cheltuieli“, unde vor fi menþionate costurile fãcute de unitatea sanitarã în scopul tratãrii sale. Devizul de cheltuieli va arãta denumirea fiecãrui medicament sau material sanitar folosit, a fiecãrei substanþe utilizate în anestezie, a oricãrei proceduri, analize de laborator, investigaþii cu aparaturã, intervenþii chirurgicale, cazare ºi masã. Cheltuielile de internare ale unui pacient sînt calculate în funcþie de zilele de spitalizare, proceduri sau medicaþie.
Prezentarea lor fiecãrui pacient externat anunþã o serie întreagã de mãsuri ce se vor derula de anul viitor. Oficialii Ministerului Sãnãtãþii ºi cei ai Casei Naþionale de Asigurãri de Sãnãtate pregãtesc pachetul minim de servicii medicale, care asigurã, practic, doar supravieþuirea. Apoi, medicii ºi asistenþii medicali vor fi nevoiþi sã se încadreze în ceea ce se numeºte „ghidul de practicã“. Aceasta înseamnã cã pentru fiecare boalã cadrele medicale vor trebui sã se încadreze în costurile anumitor intervenþii, anumitor medicamente sau materiale sanitare, etc. Acest lucru urmãreºte scãderea cheltuielilor în situaþii unde costurile trecute în plus la capitolul „complicaþii“ sînt uneori nejustificate.
„Devizul de platã cu care va pleca orice pacient dintr-un spital are menirea de a responsabiliza asiguratul cã sãnãtatea nu mai este gratuitã. Acesta va ºti cît s-a cheltuit cu el ºi, dacã va dori servicii medicale mai complexe, va trebui sã se gîndeascã serios sã îºi facã o asigurare privatã, la fel cum se procedeazã ºi în þãrile Uniunii Europene sau în altã parte. De asemenea, mii de pacienþi neasiguraþi, cu care se cheltuiesc acum sute de milioane de lei, vor fi în viitor trataþi primind doar aºa-zisul «pachet de supravieþuire». Toate aceste lucruri vor fi funcþionale ºi în spitalul nostru începînd de la 1 ianuarie 2006, datã de la care intrã în vigoare prevederile unui ordin al ministrului sãnãtãþii. Despre asta vom discuta pe îndelete în zilele ce urmeazã, dar deocamdatã doamna doctor Vararu, director medical al spitalului, ºi domnul Lãcãtuºu, ºeful serviciului Informatizare, vor trebui sã conceapã programul pe baza cãruia se va lucra. Oricum, pentru noi acest ordin presupune foarte multe cheltuieli materiale, deoarece ne vor trebui niºte imprimante pe care sã se scoatã aceste acte, iar cea mai importantã problemã este aceea de personal. Pentru cã aceste documente trebuie întocmite de cineva. Dacã noi ne confruntãm acum cu un deficit de personal, pe cine sã punem sã facã aceste acte?“, se întreabã doctorul Stelian Ghiþã, director general al Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.
Potrivit aceleaºi surse, la ora actualã, la cea mai mare unitate sanitarã din judeþ este greu de fãcut o evaluare a costurilor bolilor, a manevrelor medicale ºi tratamentelor integrale de care beneficiazã un pacient. Ceea ce se poate însã calcula este preþul medicamentelor, care la unii pacienþi cu afecþiuni deosebit de grave, depãºeºte suta de milioane.
Odatã cu devizul cheltuielilor vor apãrea ºi plãþile suplimentare la asigurãrile de sãnãtate, dat fiind faptul cã în funcþie de cuantumul contribuþiei cãtre asigurãrile de sãnãtate pacientul va beneficia de un pachet minim de servicii medicale sau de servicii suplimentare minimale sau complexe. Pachetul de bazã va fi însã mult mai redus decît în prezent. Cît priveºte boschetarii, beþivii sau bãtuþii care ajung în spital, dar nu au nici un venit ºi nu plãtesc asigurãri de sãnãtate, aceºtia nu vor mai primi decît „pachetul de supravieþuire“.
Preþul medicamentelor ºi materialelor sanitare reprezintã adesea jumãtate din costurile vindecãrii pacientului, restul fiind contravaloarea procedurilor medicale, a cazãrii ºi investigaþiilor.

Articol afisat de 1439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective