Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Operaþii cu bani din chetã ºi materiale din Bazar

Operaþii cu bani din chetã ºi materiale din Bazar

• chirurgii nu au avut, în cursul dimineþii de marþi, 13 decembrie, materiale necesare, la Sala de Operaþii, decît pentru trei operaþii • aceºtia au cumpãrat pînzã la kilogram, pentru a confecþiona cîmpuri chirurgicale • Secþia chirurgie este extrem de aglomeratã în aceastã perioadã • la saloanele septice, bolnavii stau cîte doi în pat •

Medicii chirurgi din spitalul romaºcan nu au avut cu ce opera marþi dimineaþã, 13 decembrie, aceºtia fiind nevoiþi sã „facã chetã“ ºi apoi sã caute sã tîrguiascã, prin bazar, materiale absolut necesare în salã. Aceasta dupã ce medicii chirurgi au înaintat conducerii instituþiei referate, în repetate rînduri, prin care solicitau aprovizionarea cu materiale sanitare. Ultima comandã solicitatã de ºeful Chirurgiei nu a fost onoratã, astfel cã, în cursul zilei de ieri, la Sala de Operaþii mai exista o casoletã cu material moale, care, în opinia chirurgilor, era suficientã doar pentru trei operaþii, cînd media intervenþiilor este de circa 10 zilnic. Criza este fãrã precedent. „S-au înaintat referate prin care am solicitat materiale, dar, pînã acum, nu am primit nimic, de la direcþie ni s-a spus sã ne descurcãm cu ce avem. S-a dat comandã pentru cîmpuri, pe care le folosim la Sala de operaþii ºi, nu ºtim din ce motive, a fost opritã aceastã comandã. Ne-am gîndit chiar sã aducem cîte douã cearºafuri de acasã, sã le trimitem la sterilizare ºi sã putem opera. Astãzi dimineaþã, de exemplu, asistenta ºefã de la Sala de Operaþii ne-a spus cã mai este disponibilã doar o casoletã cu material moale. Nici o compresã, nici un metru de tifon, cu ce sã putem lucra? Unul dintre colegii mei a propus la un moment dat sã facem chetã, pentru a cumpãra cîmpuri. Noi iubim aceastã meserie nu ne batem joc de ea“, a declarat doctor Ilie Mãrginean, medic primar chirurg, în cadrul Spitalului Roman.
Pe lîngã lipsurile de tot felul, Secþia chirurgie este supraaglomeratã, bolnavii stînd cîte doi în pat. „Cel puþin, în perioada week-endului, saloanele se aglomereazã cu pacienþii bãtuþi sau cu cei abandonaþi social. Bolnavii sînt tot doi în pat, iar, la sectorul de Septici, bolnavii stau cîte doi, unul fãrã o mînã, unul fãrã un picior sau alþi doi cu degerãturi. Stau unul lîngã altul ºi-ºi miros puroaiele. Sã vinã ministrul sãnãtãþii ºi în spitalele mici, sã vadã care este pulsul. Nu ºtiu ce reformã se face, dar situaþia de la noi este extrem de gravã“, a precizat doctor Ilie Mãrginean.

Pînzã la kilogram, pentru cîmpurile chirurgicale
Culmea sãnãtãþii în prag de aderare la UE este pînzã la kilogram, din Bazarul romaºcan, pentru confecþionarea cîmpurilor chirurgicale, fapt care nu este negat de nimeni, deºi mai toatã lumea se fereºte sã vorbeascã pe faþã. Din spusele chirurgilor reiese cã, pentru a-ºi putea desfãºura activitatea la Blocul Operator, au fost nevoiþi sã împrumute materiale sanitare de la colegii din alte secþii, pentru a asigura mãcar urgenþele, sã nu mai vorbim de bolnavii programaþi. Doctorii considerã aceastã crizã fãrã precedent ºi, în eventualitatea în care nu se rezolvã problema, aceºtia sînt deciºi sã nu mai opereze. „Zilele trecute, am împrumutat material moale de la colegii noºtri din Secþiile ortopedie ºi ginecologie, pentru a ne putea desfãºura activitatea ºi a nu lãsa bolnavii de izbeliºte. Am operat, efectiv, cu peticealã. Asistenta ºefã ne-a spus cã nu a fost onoratã comanda de feºe ºi tifon din care se fac comprese. ÃŽn ce priveºte cîmpurile chirurgicale, acestea s-au deteriorat ºi au rãmas puþine la numãr. Am luat legãtura cu domnul director Pere Boºtinã ºi ne-a spus cã încearcã sã rezolve aceastã problemã, dar sincer nu ºtiu cum. Marþi, pînã în jurul amiezii, nu s-a operat nici un pacient, bolnavii care erau programaþi au fost amînaþi. Dacã se continuã aceastã situaþie, sîntem hotãrîþi, toþi cei patru chirurgi generaliºti, sã nu mai operãm. Nu vrem sã se întîmple aºa ceva, dar nu mai putem continua în felul acesta, este o situaþie dezastruoasã. Am prins ºi perioada ceauºistã ºi cea a lui Iliescu, a lui Constantinescu, dar aºa ceva, eu personal, nu am întîlnit. Mã îngrozesc, mi-e milã de bolnavi, de cei necãjiþi. Spun asta pentru cã, în zona Roman, avem cei mai sãraci bolnavi, cu afecþiuni grave de genul peritonitelor, ulcerelor perforate, cazuri care se rezolvã la Roman. Consider cã echipa chirurgilor romaºcani este una competentã, þinînd cont cã, anual, se opereazã peste 2500 de pacienþi. ÃŽmpreunã cu cei doi chirurgi infantili, cred cã se opereazã peste 3000 de bolnavi“, a mai menþionat doctor Ilie Mãrginean.

Conducerea, pare-se, n-ar ºti nimic...
Contactatã telefonic, doctor Daniela Nazaretian, director general adjunct medical, al Spitalului Roman, aflatã în timpul unei ºedinþe de partid, la filiala localã a PD Roman, a rãspuns, vizibil deranjatã, cã, pînã la ora la care a pãrãsit sediul administrativ, nu i s-a comunicat aºa ceva. „La ora 13.15, cînd am pãrãsit sediul administrativ, nu mi s-a adus la cunoºtinþã aºa ceva. Dacã ei considerã cã trebuie sã anunþe întîi Monitorul ºi pe urmã directorul medical, treaba lor. Nu-mi mai tot spuneþi atît de surse din spital spune-mi numele, asistenta cutare, medicul cutare, nu cu «Âºuste». Deci eu am fost acolo, pînã la ora 13.15 ºi nu mi s-a adus la cunoºtinþã aºa ceva, eu nu ºtiu de aºa ceva. Dacã i s-a adus la cunoºtinþã, acest lucru, directorului Boºtinã, întrebaþi-l pe el, ce sã spun?“, a declarat doctor Daniela Nazaretian. Reamintim cã doctorul Boºtinã sfideazã plãtitorii de taxe, refuzînd sã ofere informaþii cotidianului „Monitorul“, invocînd o supãrare personalã.
(FOTO: Medicii chirurgi romaºcani au ajuns în culmea disperãrii)

Articol afisat de 1498 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective