Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Vînãtoare“ de aurolaci

„Vînãtoare“ de aurolaci

Primãria ºi Poliþia au realizat, marþi 13 decembrie, o nouã „recoltare“ a copiilor strãzii ºi a celor care-i exploateazã, punîndu-i la cerºit. Au fost adunaþi doar aproximativ 30 de copiii, pãrinþi sau „gazde“, care au fost transportaþi la Primãrie ºi ulterior la Poliþie. Chiar ºi cu aceastã „capturã“, salariaþii Serviciul de Intervenþie Rapidã (SIR) vor fi penalizaþi, lunar, cu 5% din salariu, pînã vor reuºi sã stîrpeascã fenomenul. O misiune imposibilã. „Ultima ispravã a copiilor strãzii, care au fost la un pas de a da foc Bibliotecii Municipale, prin acþiunea inconºtientã de vineri seara (9 decembrie, n.red.), ne-a determinat sã acþionãm cu multã fermitate, în acþiunea de eradicare a cerºetoriei ºi vagabondajului. Echipajul de la SIR i-a adunat din teren, i-a adus la sediul Primãriei, dupã care ne-am fãcut datoria ºi am chemat, din nou, Poliþia, spre a-i preda, urmîndu-se procedurile legale de amprentare, amendare sau trimitere în localitatea de domiciliu. Sîntem din ce în ce mai hotãrîþi sã facem acest lucru, pînã cînd acþiunea noastrã va avea eficienþã. Ceea ce am putut constata este faptul cã cel puþin patru dintre cei aduºi aveau chiar ajutoare sociale. Vom verifica ºi acest aspect. Studiind posibilitatea de a le ridica acest ajutor, am avut surpriza de a afla cã, ºi din acest punct de vedere, avem «mîinile legate», pentru cã legea nu ne permite sã le suspendãm aceastã formã de protecþie socialã“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpuºor. Acesta a mai susþinut cã ºi instituþiilor abilitate sã dezvolte programe de reinserþie socialã, cum ar fi Inspectoratul ªcolar, Direcþia de Protecþie a Copilului sau Partida Rromilor, le este mai comod sã lase astfel de persoane dezavantajate social în stradã, decît sã le integreze în programele de socializare. „Vom insista pe lîngã aceste organe ale statului, plãtite tot din buget, ca ºi noi, autoritãþile publice, pentru a-ºi face datoria ºi a rezolva problema, fãrã a o arunca doar pe umerii noºtri, ai municipalitãþii“, a mai precizat primarul Cãrpuºor.
Odatã urcaþi în duba Poliþiei, cerºetorii au fost preluaþi de oamenii legii, care au iniþiat procedurile de identificare, amprentare, verificare în baza de date. „Noi sîntem nemulþumiþi cã, din declaraþiile luate de jurnaliºti conducerii Primãriei, ar rezulta faptul cã Poliþia nu-ºi face datoria ºi cã s-ar face vinovatã de faptul cã aceºti cerºetori ajung, din nou, în stradã. Cert este faptul cã legea nu ne permite reþinerea unui minor decît maxim 10 ore. Dupã aceastã perioadã, trebuie sesizat Parchetul ºi hotãrîrea de reþinere o poate lua doar judecãtorul. ÃŽl asigurãm pe domnul primar cã vom sprijini acþiunea Primãriei ºi, zilnic, se va repeta «scena». ÃŽi vom transporta la sediul nostru, îi vom amprenta, îi vom verifica în baza de date ºi pe cei care se încadreazã în programul «Din nou acasã», îi vom returna în localitãþile de domiciliu, dîndu-i în grija primãriilor respective ºi a pãrinþilor. Ceea ce vã pot spune este faptul cã minorii aduºi de noi în aceste zile au zeci de sancþiuni. Unul din cei care s-au aflat în grupul de la Bibliotecã are nu mai puþin de 30 de dosare penale, iar altul are 10 dosare. Nu existã, practic, nici unul care sã nu fi trecut pe la Poliþie“, a precizat inspectorul principal Dragoº Bãlãu, comandantul Poliþiei Roman. Acesta a apreciat cã nici acþiunea de amendare la Legea 61/1991( tulburare a liniºtii publice n.red.) nu are eficienþã, pentru cã amenzile, fie ele în cuantum de 150 milioane (maxim), nu sînt eficiente, de vreme ce Direcþia de Finanþe Publice nu le poate niciodatã încasa, pentru cã pãrinþii acestor dezmoºteniþi ai soartei nu au de unde le plãti, fie pentru cã beau tot ceea ce cîºtigã copiii din cerºit, fie pentru cã se aflã în puºcãrie.

Articol afisat de 3590 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective