Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Incendiu la Mãnãstirea Vãratec

• o casã a aºezãmîntului monahal a fost distrusã de flãcãri • intervenþia a fost foarte dificilã • un alt incendiu s-a produs la firma Alexis Vînãtori Neamþ • a ars mobilier în valoare de 500 milioane lei •

Seara de marþi a fost una dificilã pentru pompierii militari nemþeni, care au nevoiþi sã intervinã simultan la incendii devastatoare înregistrate la Mãnãstirea Vãratec ºi la un atelier de mobilã din comuna Vînãtori Neamþ. De altfel, în ziua amintitã, pompierii au avut de a face, în total, cu patru incendii, din care unul soldat cu moartea unui bãtrîn de 88 de ani.

Pompierii din Tîrgu Neamþ s-au deplasat, întîi, în jurul orei 20, la Mãnãstirea Vãratec, fiind solicitaþi sã stingã incendiul iscat la acoperiºul unei locuinþe închiriatã personalului monahal. Intervenþia a fost una foarte grea, atît pentru cã flãcãrile au cuprins 250 metri pãtraþi din acoperiºul construcþiei, dar ºi pentru cã autospecialele pompierilor au urcat greu drumul îngust, cu pantã mare, cãtre focarul de incendiu. Focul a fost generat de scînteile scãpate de un coº de fum deteriorat, lemnul uscat permiþînd aprinderea rapidã a acoperiºului. Misiunea pompierilor a fost cu atît mai grea cu cît în zonã, locuinþele închiriate maicilor de la Vãratec sînt situate foarte aproape una de alta, iar focul se putea extinde uºor la imobilele din preajmã.

Abia au ajuns pompierii la mãnãstire, cã un nou incendiu i-a alertat, din nou, la ora 20.48, pentru a se deplasa în comuna Vînãtori Neamþ. Hala de producþie a societãþii Alexis SRL a fost la un pas sã fie fãcutã scrum, din cauze rãmase necunoscute. Focul a provocat pagube estimate la aproximativ 500 milioane lei, fiind distruse peste 100 de piese de mobilier ºi 9 metri cubi de cherestea. Dat fiind cã au fost mobilizate 4 autospeciale cu apã ºi spumã, pompierii au reuºit sã stingã incendiul în interval de o orã, înainte ca întreg imobilul, ce se întinde de 600 metri pãtraþi, sã fie cuprins de flãcãri.

„Au fost intervenþii foarte dificile, mai ales cã s-au desfãºurat aproape simultan, au avut pagube însemnate ºi a fost necesarã mobilizarea unui numãr mare de oameni ºi maºini. La Vãratec, accesul e dificil, mai ales pentru cã trebuie parcursã o stradã îngustã, cu pantã destul de mare, iar carosabilul era coperit cu gheaþã. ÃŽn plus, casele din zonã sînt foarte apropiate ºi exista pericolul ca focul sã se extindã. ªi la societatea Alexis a fost greu pentru cã hala de producþie are o suprafaþã mare, iar imobilul are parter ºi etaj. Dacã focul ar fi cuprins întreaga clãdire, pagubele ar fi fost foarte mari“, a declarat maiorul Dumitru Gavrilescu de la Secþia de Pompieri Tîrgu Neamþ.



Coºurile ºi sobele defecte provoacã cele mai multe incendii

Coºurile de fum deteriorate sau neizolate de materialele combustibile reprezintã cauza cea mai des întîlnitã în provocarea incendiilor din perioada iernii. De altfel, conform statisticilor, 22% din incendiile lunii noiembrie au fost provocate de coºurile defecte sau necurãþate sau de sistemele de încãlzire nesupravegheate.

Un coº de fum neizolat i-a fost fatal lui Dumitru Purcariu din Borleºti, provocînd un incendiu în care bãtrînul ºi-a gãsit sfîrºitul din cauza intoxicaþiei cu monoxid de carbon. Numai în aceastã lunã, douã gospodãrii au fost serios avariate, la sfîrºitul sãptãmînii trecute, din cauza incendiilor provocate astfel,

O familie din satul Unghi, comuna Dragomireºti, a rãmas, în plinã iarnã, fãrã acoperiº deasupra capului, dupã ce un incendiu i-a avariat locuinþa, provocînd pagube estimate la circa 200 milioane lei. ªi locuinþa lui Adrian Vamanu din Piatra Neamþ a fost parþial avariatã din cauza unui incendiu iscat la acoperiº, din cauza scînteilor scãpate de coºul de fum deteriorat.

O sobã lãsatã nesupravegheatã a provocat un incendiu la una din anexele de la Mãnãstirea Neamþ, tot în aceastã lunã. Focul a provocat pagube de circa 300 milioane lei, dupã ce a fãcut scrum acoperiºul unei anexe care îi gãzduia pe lucrãtorii la ferma mînãstirii, dar ºi pereþii unor chilii aflate în apropiere.

Articol afisat de 1460 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective