Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 15 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gazul amorseazã avalanºa scumpirilor

Gazul amorseazã avalanºa scumpirilor

• preþul gazelor naturale va fi mai mare cu 17%, de la 1 ianuarie • Guvernul va majora compensaþiile acordate familiilor cu venituri reduse •

Autoritatea Naþionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anunþat, miercuri, noile preþuri la gazele naturale livrate consumatorilor captivi (populaþie, instituþii ºi firme care nu au statut de consumator eligibil), valabile de la 1 ianuarie 2006, valorile comunicate fiind în creºtere cu 17%.

Astfel, consumatorii casnici din prima categorie de tarifare (n.r - un consum de pînã la 2.400 metri cubi pe an) vor plãti 806,56 de lei pentru o mie de metri cubi dacã sînt clienþi ai Distrigaz Sud ºi 795,91 de lei pentru aceeaºi cantitate dacã furnizorul este Distrigaz Nord, potrivit unui comunicat al ANRGN.

Tarifele nu includ TVA ºi sînt cu mai mult de un ban (o mie de lei vechi) mai mari pe metru cub faþã de cele practicate în intervalul octombrie-decembrie din acest an.

Potrivit calculelor ANRGN, pentru un apartament sau o garsonierã în care gazele sînt folosite doar pentru gãtit, factura va creºte anul viitor cu 1,76 de lei (17.600 de lei), la un consum mediu lunar de 15 metri cubi.

Surse din piaþa distribuþiei de gaze precizeazã, însã, cã majoritatea aparamentelor care utilizeazã gazele doar în acest scop înregistreazã un consum lunar de 25-30 de metri cubi.

Pentru un apartament cu o centralã termicã ºi aragaz, la un consum mediu lunar de 220 metri cubi, factura de pe luna ianuarie va fi mai mare cu 25,79 de lei (257.900 lei vechi), estimeazã ANRGN.

În cazul unei case de dimensiuni mai mari, cu un consum anual de peste 2.400 de metri cubi ºi 400 de metri cubi într-o lunã de iarnã, cheltuielile cresc cu 50,22 de lei (502.200 de lei vechi).

Consumul anual de peste 2.400 metri cubi an este facturat la un preþ ceva mai mic, fiind încadrat în altã categorie de tarifare.

ANRGN enumerã printre factorii care au determinat scumpirea ºi majorarea cheltuielilor pentru achiziþiile din import de la 252 dolari pe o mie de metri cubi la 285 de dolari pentru aceeaºi cantitate. Importurile acoperã circa 38% din necesarul de consum al României, însã autoritatea de reglementare subliniazã cã acestea au avut o pondere de 42% în ultimul trimestru al acestui an.

În ceea ce priveºte preþul producþiei interne, al cãrei cost va trebui sã creascã anul viitor conform angajamentelor asumate de România în negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeanã, Guvernul a hotãrît sã îl menþinã la nivelul actual, de 110 dolari la o mie de metri cubi, cel puþin de la 1 ianuarie.

„Aceastã decizie a fost discutatã ºi agreatã de experþii UE“, se mai aratã în comunicatul ANRGN.

Autoritatea mai aratã cã majorarea are la bazã ºi necesitatea respectãrii unei metodologii de tarifare elaboratã în 2003, care prevede recunoaºterea costurilor operatorilor licenþiaþi, precum ºi respectarea clauzelor din contractele de privatizare a societãþilor Distrigaz Nord ºi Distrigaz Sud, preluate de E.ON Ruhrgas, respectiv Gaz de France.



Majorare ºi a compensaþiilor pentru sãraci

Guvernul a decis miercuri majorarea compensaþiilor pentru familiile cu venituri reduse de la 1 ianuarie 2006, odatã cu creºterea preþului la gaze naturale, a anunþat premierul Cãlin Popescu-Tãriceanu. Primul-ministru a spus cã aceste compensaþii vor fi majorate cu acelaºi procent cu care se va scumpi preþul gazelor, respectiv 17%. „Aceste ajutoare vor fi distribuite persoanelor cu venituri reduse, ºi anume cei cu venituri în plaja 1.100.000 -3.100.000 de lei vechi pe membru de familie“, a precizat ºeful Executivului.

Cãlin Popescu-Tãriceanu a adãugat cã ajutoarele vor fi descrescãtoare astfel încît pentru cei cu venituri de pînã la 1.100.000 lei vechi pe membru de familie ajutorul va fi de 1.900.000 lei vechi, iar pentru cei cu venituri de 3.100.000 lei vechi pe membru de familie, ajutorul va fi de 240.000 lei vechi pe lunã.

Premierul Tãriceanu a spus cã suma totalã alocatã în 2006 pentru acordarea de ajutoare pentru încãlzire depãºeºte 3.000 miliarde lei vechi.

Articol afisat de 1429 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective