Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bugetarii „obligaþi“ sã serbeze Crãciunul „pe stil vechi“

Bugetarii „obligaþi“ sã serbeze Crãciunul „pe stil vechi“

• conform unei ordonanþe de urgenþã, salariile bugetarilor nu se pot acorda decît o datã pe lunã • cum bugetul abia a ieºit de la promulgare, se estimeazã cã liniile de finanþare nu vor putea fi deschise mai devreme de 15 ianuarie, cînd angajaþii îºi vor primi banii pe decembrie 2005 • sindicatele sînt extrem de nemulþumite de acest tratament • în sectorul privat se dau prime „confidenþiale“ •

O nouã „surprizã“ îi aºteaptã pe dascãlii nemþeni, cãrora li se adaugã ºi ceilalþi bugetari, respectiv faptul cã vor fi „obligaþi“, prin lege, sã petreacã Sãrbãtoarea Naºterii lui Iisus în prima lunã a anului viitor, adicã dupã 15 ianuarie 2006, cînd vor intra în posesia lichidãrii pe decembrie 2005. Vicepreºedintele Federaþiei Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt (FSLI), Constantin Baroi, a declarat cã cei 6.400 de salariaþi din sistem vor primi lichidarea lunii decembrie în jurul datei de 20-25 ianuarie, anul viitor. „Existã, dupã cum se ºtie, o ordonanþã de Guvern, din primele luni de guvernare ale actualului Executiv, din 2004, care stipuleazã faptul cã salariile la bugetari se vor da într-o singurã tranºã. Dacã, anul trecut, am reuºit sã «fentãm» aceastã Ordonanþã, în sensul cã, nefiind comunicatã în timp util, ni s-a aprobat sã primim acel avans mãrit, pe care-l luam de ani de zile înaintea Sãrbãtorilor de iarnã, acum ni s-a rãspuns, printr-o adresã, de cãtre Consiliul Judeþean, cã anul acesta nu se va face nici o derogare de la actul normativ, care va trebui respectat întocmai. Asta înseamnã cã toþi cei 6.400 de oameni din învãþãmînt ne vom trece la «stiliºti» (credincios ortodox care foloseºte calendarul Iulian, ce þine de sãrbãtorile dupã stilul vechi - cu 13 zile diferenþã n.r.) ºi vom sãrbãtori Crãciunul nu cu 13 zile mai tîrziu, ca aceºtia, ci undeva între 15 ºi 25 ianuarie 2006. Atunci va trebui sã luãm ºi al XIII-lea salariu, care reprezintã, de fapt, «prima de Crãciun» a bugetarilor“, a precizat Constantin Baroi. Acest lucru a fost confirmat ºi de primarul Dan Ioan Cãrpuºor, care a spus cã ordonanþa este valabilã ºi pentru cei 137 de angajaþi ai Primãriei. „Evident cã nici salariaþii primãriei nu pot sã facã excepþie de la aplicarea acestei legi, pentru cã sîntem bugetari ºi ea este valabilã pentru toatã lumea. ÃŽn consecinþã, ºi salariaþii noºtri au fost sfãtuiþi sã-ºi drãmãluiascã banii din salariul intrat acum pe card, pînã la lichidarea lunii decembrie, care se va face, dupã deschiderea liniilor de creditare, în luna ianuarie 2006, probabil în jurul datei de 15“, a declarat edilul-ºef.

Vînt în buzunare
Nici poliþiºtii nu vor fi exceptaþi de la aplicarea ordonanþei menþionate, aºa cã salariul, care le-a intrat zilele acestea în card, va trebui chibzuit tot pînã în ianuarie. Singurul „avantaj“ al poliþiºtilor este cã le-a rãmas, dupã ce au cedat o parte sinistraþilor, ceva din vestitul Ordin 50. „Salariul pentru luna decembrie s-a luat, de cînd lucrez eu în Poliþie, numai în luna ianuarie, iar anul acesta, fiecare dintre noi a cedat, lunar, atît cît a dorit, din cota de alimente, cunoscutã sub numele de Ordinul 50, în beneficiul celor care au avut de suferit de pe urma inundaþiilor“, a declarat inspector principal Dragoº Bãlãu, comandantul Poliþiei Roman. Acesta nu ºtie, însã, dacã pentru 2005 poliþiºtii vor mai primi sau nu premiul anual cunoscut sub numele de al 13-lea salariu.
Deºi sînt prestatori de servicii, nici salariaþii de la Ambulanþã nu vor lua salariul înainte de Sãrbãtori. „Singurul compromis care s-a putut face a fost de a cumula bonurile de masã pe douã luni, aºa cã salariaþii noºtri vor putea ridica alimente pe bonurile de masã în valoare de aproape trei milioane de lei, înainte de Sãrbãtori“, a declarat Vicenþiu Martin, lider al Sindicatului „Ambulanþa“. Omologul sãu de la Sindicatul „Sanitas“, din Spitalul Roman, Mihai Pãduraru, nu avea cunoºtinþã, încã, de faptul cã salariul lunii decembrie ar întîrzia, dar ºtia cã nu vor exista probleme cu cele 20 de bonuri de masã. Se pare, însã, cã nici alte instituþii, aflate încã sub „pulpana“ statului nu se aflã într-o situaþie privilegiatã, de vreme ce nici salariaþii de la Banca Comercialã Românã (BCR), aflatã în curs de privatizare, nu vor primi anul acesta prime de sãrbãtori. La fel se întîmplã ºi cu cei 167 de salariaþi ai Poºtei Roman, care, în contractul colectiv de muncã, au prevãzutã o asemenea sumã, dar în dreptul acesteia nu s-a stipulat cuantumul. „La aceastã orã nu ºtim dacã liderii noºtri de sindicat vor reuºi sã obþinã vreun leu, pentru prima de Crãciun“, a declarat Eugenia Gîrbea, ºefa OPDC.

„Privatizaþii“, mai generoºi
ÃŽn schimb, „privatizaþii“ de la „Romtelecom“ se pare cã au ºtiut sã-ºi negocieze mai bine Contractul colectiv de muncã, de vreme ce, deja, se vorbeºte cã se va primi o primã de Crãciun de ºase milioane de lei. „Conform contractului colectiv de muncã, toþi salariaþii primesc o primã de Crãciun, al cãrei cuantum este, însã, confidenþial“, a declarat Mihaela Druicã, purtãtoarea de cuvînt a Romtelecom Bacãu. ÃŽn aceeaºi situaþie se aflã ºi salariaþii de la „Banc-Post“, care vor primi premii, dar tot... în sumã „confidenþialã“. Mai transparenþi, sindicaliºtii de la „Mittal Steel“ au declarat cã, în conformitate cu prevederile din contract, þevarii vor primi atît prime de Crãciun, cît ºi daruri pentru cei mici. „Aºa cum s-a negociat prin CCM, fiecare salariat va primi, sãptãmîna viitoare, o primã în valoare de 1,5 milioane de lei ºi daruri, pentru copiii de pînã la 16 ani, în valoare de 350.000 lei“, a precizat Gheorghe Anghel, viceliderul Sindicatului „Romantub“. ªi la „Agrana“ cuantumul primei se ridicã tot la 1,5 milioane lei, la care se va adãuga contravaloarea unor produse, care se dãdeau în alþi ani, urmînd a se distribui, conform declaraþiilor economistului Lucian Munteanu, coordonator al Departamentului Resurse Umane, tot în bani. Societãþile de confecþii ºi încãlþãminte ºi-au trimis, deja, salariaþii în concediu, de la 15 decembrie la 15 ianuarie, aceºtia urmînd a încasa prime în bani, diferind de la societate la societate ºi în funcþie de importanþa muncii prestate. ªi marile magazine vor da salariaþilor prime, tot în regim de confidenþialitate, ca, de altfel, aproape toate societãþile private.
(FOTO: Salariaþii din învãþãmînt, ca de altfel toþi bugetarii, sînt obligaþi, de lipsa banilor, sã serbeze Crãciunul la „stiliºti“)

Articol afisat de 2489 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective