Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Carduri speciale pentru asiguraþii din sãnãtate

• începînd din 2006, nemþenii vor beneficia de un card naþional de asigurat ºi de un card european

Asiguraþii sistemului social de sãnãtate din Neamþ, ca de altfel, din toatã þara, vor putea beneficia începînd din 2006 de îngrijiri ºi servicii medicale în orice þarã a Uniunii Europene. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre jurist Irina Grãdinaru, ºefa Compartimentului Juridic ºi Contencios, din cadrul Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, Casa Naþionalã de Asigurãri de Sãnãtate a elaborat douã proiecte de lege în acest sens. Unul este Legea Asigurãrilor Sociale de Sãnãtate, iar celãlalt este Legea Cardului de Asigurat. Apariþia Legii cardului european ºi a cardului naþional de asigurat va fi urmatã de emiterea celor douã documente care vor dovedi calitatea de asigurat a unei persoane. Cardul european va permite asiguraþilor români aflaþi în orice stat al Uniunii Europene sã beneficieze de asistenþa medicalã oricînd au nevoie, în aceleaºi condiþii ca ºi asiguraþii statului-gazdã. Distinct de cardul european va fi emis ºi un card naþional, care va deveni singurul instrument de dovedire a calitãþii de asigurat în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate din România. Noua lege a asigurãrilor de sãnãtate va clarifica modul în care anumite categorii sociale contribuie la Fondul Naþional Unic de Asigurãri Sociale de Sãnãtate. Astfel, pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat, contribuþia se va reþine ºi se va vira de cãtre primãrii. Pentru cetãþenii care lucreazã în strãinãtate contribuþia la asigurãrile de sãnãtate se calculeazã la nivelul sumelor din contractele de muncã încheiate pe baza documentelor eliberate de Ministerul Muncii Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.
Pensionarii cu venituri lunare de peste 9 milioane de lei vor trebui sã achite contribuþia de 6,5%, dar numai pentru sumele care depãºesc plafonul respectiv. Angajatorii vor plãti în continuare 7% pentru salariaþi, iar asiguraþii vor plãti doar 6,5 % din venitul lor. Sumele plãtite de asiguraþi sînt defalcate astfel: salariaþi, asiguraþi care exercitã profesii liberale, asiguraþi cu venituri din agriculturã ºi silviculturã, asiguraþi care au venituri din cedarea bunurilor în folosinþã, asiguraþi care realizeazã alte venituri care se supun impozitului pe venit ºi cei care nu realizeazã venituri ºi au asigurarea din alte surse, cum sînt cei cu concediile medicale sau concediile de maternitate. În cazul ultimelor asiguraþi, contribuþia se stabileºte la salariul minim brut pe þarã. Pentru persoanele asigurate prin efectul legii fãrã plata contribuþiei, contribuþiile pentru sãnãtate sînt achitate din bugetul de stat ºi bugetul asigurãrilor sociale de stat. Este vorba despre copiii pînã la 18 ani care nu realizeazã venituri, tinerii între 18-26 de ani dacã nu realizeazã venituri, persoanele cu handicap, soþul-soþia celor aflaþi în îngrijirea unor persoane cu calitate de asigurat, veteranii de rãzboi, vãduve de rãzboi, pensionarii de asigurãri sociale, pensionarii militari ºi alte categorii de pensionari.

Articole similare:
Cardul european de sãnãtate, exclusiv pentru asigurati
Carduri de sãnãtate pentru cei care vor pleca în strãinãtate
Carduri speciale pentru asiguraþii din sãnãtate

Articol afisat de 1948 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective