Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 19 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Corupþie versus marketing

Sîmbãtã, la ora 15, preºedintele Traian Bãsescu a fost prezent la conferinþa „Anticorupþia la zi. Statul ºi societatea civilã“, organizatã de Ministerul Justiþiei, SAR ºi Freedom House România.
Mã tem cã trebuie sã fiu de acord cu preºedintele Bãsescu. (Sã adaug cã e nesãnãtos sã fii de acord cu un om aflat la putere, asta îþi poate distruge credibilitatea fiindcã Puterea are un imens potenþial de seducþie). Sînt de acord cu Traian Bãsescu în punctul în care vine, ca invitat la o conferinþã anti-corupþie, ºi spune cã e bine cã societatea civilã se strãduie sã gãseascã puncte de impact anti-corupþie. Societatea civilã ºi nu politicul: „Abordarea problemei e importantã, nu declaraþia politicã, declaraþia distruge credibilitatea mesajului“, avea spunã preºedintele. Cu toate acestea, în contextul în care Parlamentul UE ne întoarce la raportul de þarã pe 2004 - cu pedala pe anti-corupþie - ceva trebuie fãcut. Nici nu ºtiu cum ar trebui sã apreciem faptul cã negocierile dure pe bugetul UE au dus la un 29 de miliarde de euro pentru þara noastrã în urmãtorii 7 ani. Intervenþii SUA? Importanþã geo-strategicã? Mult? Puþin? Lucruri pe care nu le controlãm „în scurt“.
ÃŽn scurt, pînã în aprilie-mai 2006 trebuie sã fim ultra-atenþi cu imaginea României. Atunci vom fi evaluaþi dacã avem sau nu ºanse de integrare la 1 ianuarie 2007. Fiindcã, deseori, imaginea nu a coincis cu ceea ce sîntem de fapt (nu mã refer aici doar la lobby-ul unguresc, cîºtigãtor, de data asta, la Bruxelles, vizavi de „autonomia culturalã“. ªi subliniez cã autonomia culturalã este numai o idee, o indicaþie a Parlamentului European, nicidecum o obligaþie legalã a Statului Român, autonom, unitar ºi independent). Depinde numai de valoroasele „balls“ ale politicienilor noºtri sã-ºi vadã de treabã ori ba. Conferinþa de la City Bank Bucureºti, Sala Jad, a avut multe puncte importante. ÃŽn primul rînd, a fãcut ceea ce Ministerul de Justiþie tot face de un an încoace: a adunat reprezentanþi din poliþie, parchet, vãmi, asociaþii ale magistraþilor, gardã financiarã, minister, presã, ambasade (SUA, Anglia, Olanda), Phare, Alianþa Civicã, ziariºti. Conferinþa a constituit suportul pentru ca preºdintele Bãsescu, proaspãt revenit de la Bruxelles, ºi ministrul Justiþiei, Monica Macovei, sã lanseze anumite mesaje. Un prim mesaj, fondul de fapt, i-a aparþinut preºedintelui: „Nu-mi voi încheia mandatul spunînd: «M-au învins structurili!» a spus el, parafrazîndu-l sarcastic pe Emil Constantinescu. Tot preºedintele Bãsescu a precizat cã, în acest moment, conform unui „martor internaþional“, raportul BERD - Bancã Mondialã privind nivelul comisioanelor acordate de firme pentru contractele de la stat (a se citi ºpãgi), stãm mai bine în 2005 faþã de 2002: de 2,75% din veniturile realizate de firme la 0,7%, în condiþiile în care media ºpãgilor, în UE, este de 0,5%. „Nivelul acesta nu perturbã consistenþa mediului de afaceri. Sper ca la anul sã fim sub media UE“.
Dacã e sã ne luãm dupã cifre, progresul e spectaculos. Dacã e sã ne luãm dupã ceea ce crede populaþia, percepþia este doar cã lucrurile „s-au întins“ dintr-o guvernare într-alta. De aici nevoia ca populaþia sã perceapã ºi ceea ce percep firmele: „E o aºteptare extraordinarã a populaþiei ca sã fie pedepsiþi cei care au fraudat economia. Nu pot spune exact cine a fraudat, dar organismele statului trebuie sã avanseze fãrã manejamente în investigarea unor dosare suspecte de mare corupþie, pentru a da acel semnal cãtre populaþie, cã se întîmplã ceva“. Cred cã nu e important nici faptul cã preºedintele avea nevoie de minim 1-2 dosare de mare corupþie: „Sînt îmbunãtãþiri în sistem, acoperite de percepþia cã marii rechini sînt bine, se promoveazã în propria presã, sînt la TV. Dar mai e o speranþã pentru cei care cred cã, la sfîrºit de mandat, voi spune cã m-a învins sistemul. Voi corecta sistemul!“.
Iar ministrul Justiþiei a declarat ceva greu de digerat pentru magistraþi în genere: anume cã magistratura este un sistem închis. Închis atît la auto-reglare, a spus Monica Macovei, cît ºi la eventualele critici. Ar trebui ca sistemul de filtrare sã fie mult mai drastic, a replicat Asociaþia Magistraþilor din România. Corect. Dar totul e chestiune de timp. ªi de deschidere.
România trebuie sã probeze cã înseamnã altceva pe harta luptei anti-corupþie. Mai ales dupã ce un om informat a lansat, ca „scenariu negru“, intrarea României ºi a Bulgariei în UE, urmate de activarea clauzei de salvgardare ºi „aruncarea“ noastrã afarã, motivul posibil fiind corupþia generalizatã. Nu conteazã, într-un astfel de scenariu, cum sîntem sau cum am fi; importante în acest cadril politic par sã fie interesele geo-strategice ºi imaginea noastrã. ªi, dacã sîntem deºtepþi, marketingul de þarã.

Articol afisat de 1390 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective