Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 19 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CE PERFORMANÞÃ!

CE PERFORMANÞÃ!

• trei nemþence sînt vicecampioane mondiale la handbal feminin • pietreanca Luminiþa Huþupanu-Dinu a fost aleasã cea mai bunã portãriþã a întrecerii mondiale • România a cîºtigat titlul de vicecampioanã mondialã la handbal feminin dupã ce a pierdut finala cu Rusia, cu scorul 28-23 •

Luminiþa Huþupanu-Dinu, cel mai bun portar al Campionatului Mondial din Rusia, Ana Maria Lazer, ambele din Piatra Neamþ, ºi Tereza Tamaº-Pîslaru, din Roman, sînt cele trei nemþence care, împreunã cu naþionala României, au reuºit marea performanþã de a urca pe treapta a II-a a Campionatului Mondial de handbal feminin. Nemþencele ºi-au adus un imens aport la cîºtigarea acestei strãlucitoare medalii pentru sportul romnesc. Huþupanu ºi Tamaº au închis poarta în majoritatea meciurilor în care au evoluat, iar Lazer a fost unul din stîlpii apãrãrii tricolore.
România a jucat ieri o finalã în care a pornit cu ºansa a II-a, avînd în vedere jocul bun fãcut de rusoiace pînã acum, dar ºi statutul de gazde. S-a terminat 28-23 dupã un meci în care rusoaicele au fost purtate spre izbîndã de public, valoare ºi arbitri. România nu a fãcut în finalã cel mai bun joc posibil, dar nu s-a fãcut de rîs. România a urcat pe podium dupã mai mult de 30 de ani de absenþã. Dintre cei mai cunoscuþi pietreni care au fost la Sankt Petersburg s-au numãrat Petre Paleu, vicepreºedintele federaþiei de handbal, ºi Gheorghe ªtefan, primarul de Piatra Neamþ.
Jocul a început bine pentru tricolore. România a condus cu 2-0 dupã un minut ºi 30 de secunde, dar Rusia a arãtat cã prin masivitate, ºtiinþã a jocului ºi tupeu, transmis ºi de cei peste 10.000 de spectatori, cã se va impune în „meciul pentru aur“. Gazdele nu au stat prea mult la discuþii ºi au preluat repede conducerea pe tabela de marcaj, iar din acel moment nu au mai dat nici o ºansã României, care a avut de suferit chiar ºi atunci cînd gazdele au avut în teren doar în patru jucãtoare de cîmp. România a avut puþine ºanse de a ajunge Rusia pe tabela de marcaj, însã nu le-a fructificat. România nu poate plînge. A urcat pe podium, iar zîmbetele fetelor au fost reale la final, în faþa unei sãli care le-a huiduit încã de la primul fluier al arbitrilor francezi. De remarcat este faptul cã douã românce au fost alese în „primul ºapte al lumii“. Este vorba de pietreanca Luminiþa Huþupan Dinu, cel mai bun portar al întrecerii, ºi Valentina Ardean Elisei, cea mai bunã extremã stînga.

Amintiri despre campioane
Luminiþa Huþupan Dinu a fost descoperitã de tehnicianul Ovidiu Þoc, dar a fost adusã la handbal de sora sa mai mare, Anca. A debutat la Fibrex Sãvineºti, la echipa de senioare în 1987, iar dupã 10 ani a plecat la Oltchim Rîmnicu Vîlcea. „Un om de o calitate extraordinarã. A învãþat mult de la Valentina Cãlian ºi mi-a rãsplãtit încrederea. Am emoþii mari, dar România poate învinge Rusia. Simt asta ºi ºtiu cã româncele pot greºi mai puþin decît adversarele lor ºi pot lua titlul. Am o amintire plãcutã cu Luminiþa. Era la începutul ei la senioare ºi se antrena în teniºi. Am decis atunci sã îi i-au o pereche de adidaºi. Am întrebat-o ce mãrime poartã, mi-a zis 42, dar pînã la urmã a avut nevoie de 44. Era foarte mîndrã de noile sale încãlþãri“, a declarat Dan Valentin, antrenorul care a promovat-o pe Huþupanu-Dinu spre handbalul de performanþã, cu cîteva ore înainte de începerea finalei de ieri. Huþupanu este una dintre cele mai titrate handbaliste ale României. A cîºtigat de trei ori Liga Campionilor cu Krim Ljiubjiana (Slovenia) ºi Kometal Skopje (Macedonia), iar în România a jucat pentru FibrexNylon Sãvineºti ºi Oltchim Rîmnicu Vîlcea.
Ana Maria Lazer a pãtruns în tainele handbalului la îndemnul profesoarei Luminiþa Ciocîrlan. Aceasta din urmã îºi aduce aminte cu plãcere cã Lazer a lãsat voleiul pentru handbal ºi cã ochiul sãu nu s-a înºelat atunci cînd a vãzut-o prima datã. „Se apropie finala ºi emoþiile cresc din ce în ce mai tare. Parcã nu am loc în casã ºi aºtept un nou meci mare al României. Sper ca «fata mea» sã facã un joc foarte bun ºi sã plîngem de bucurie la final. ÃŽmi aduc aminte cã prima datã am vãzut-o la ªcoala 4, juca volei. Mi-am zis cã ea nu are ce cãuta la volei ºi am avut dreptate. Am convins-o sã vinã la antrenamente ºi s-a prezentat. Dupã douã luni a renunþat. A vãzut cã handbalul este un sport greu, iar eu o antrenoare rea, ºi a plecat. Am fost însã la tatãl sãu, am discutat cu el, dupã care a II-a zi a fost la antrenament, iar de atunci nu a mai ieºit din salã. Este un om extraordinar, care nu a uitat niciodatã de unde a plecat. Cînd vine acasã nu uitã sã mã sune ºi nu uitã sã se întîlneascã cu unii dintre foºtii colegi“, a declarat Luminiþa Ciocîrlan cu douã ore înainte de finalã. Ana Maria Lazer a terminat Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamþ, acolo unde a avut-o pe Luminiþa Ciocîrlan ca dirigintã ºi a cîºtigat medalia de bronz cu FibrexNylon Sãvineºti în 2001. A avut colegi de clasã care au ajuns sã joace la nivel înalt în România, precum fotbalistul Valentin Avãdanei, de la Ceahlãul, Crina Hosu, voleibalistã care acum joacã la Tîrgu Mureº, Lucica Dãnoiu, fostã campioanã naþionalã cu Unic în 2002. Ana Maria Lazer a jucat cu succes pentru FibrexNylon Sãvineºti ºi Silcotub Zalãu, iar acum evolueazã pentru liderul Ungariei, ETO Gyor.
Tereza Tamaº a fost formatã la Roman, dupã care a ajuns la FibrexNylon Sãvineºti, iar de aici a mers la Silcotub Zalãu, formaþie pentru care evolueazã ºi în prezent. Antrenorul Ioan Holban, de la Liceul cu Program Sportiv Roman ºi-a amintit de sportiva înaltã ºi slãbuþã, care a început sã practice handbalul în clasa a V-a. „Pe Tereza am descoperit-o contrar standardelor. Dacã, de obicei, remarci un copil la ora de educaþie fizicã, în pauze sau chiar pe stradã, eu i-am observat prima datã, pe pãrinþi, care erau înalþi. S-a întîmplat de 8 martie, prin 1992, la Cantina Fabricii de Zahãr. I-am întrebat tatãl dacã are fete ºi, de acolo, a pornit totul. Ambele fiice au început sã practice handbalul, dar cea mare s-a lãsta deoarece purta ochelari. Am continuat cu Tereza care, din clasa a V-a ºi pînã într-a XII-a s-a antrenat neîncetat“, a povestit profesorul Ioan Holban.

Articol afisat de 1533 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. MIHALCEA, D. IUªTIUC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective