Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Unde sînt vinovaþii din decembrie 1989?

Unde sînt vinovaþii din decembrie 1989?

• majoritatea persoanelor din dosarele Revoluþiei au beneficiat de graþieri, eliberãri sau recursuri în anulare • numãrul victimelor ar putea fi mult mai mare decît cel cunoscut, afirmã Romulus Cristea •

În timpul evenimentelor din decembrie 1989 au murit, potrivit datelor oficiale, peste 1.100 de oameni ºi peste 3.300 au fost rãniþi. Dintre cei condamnaþi pentru reprimarea demonstraþiilor de protest din decembrie 1989, foarte puþini se mai aflã în închisoare. Printe aceºtia, cei vinovaþi de incidentele de la aeroportul Otopeni, în care mai mulþi militari în termen au fost uciºi din greºealã, în schimbul de focuri care a avut loc între forþele care asigurau paza aeroportului ºi trupele de la garnizoana Cîmpina, trimise sã îi ajute.
Maiorul Dumitru Drãghin, comandantul brigãzii care asigura paza, generalul Grigorie Ghiþã, comandantul trupelor de securitate ºi cãpitanul Ion Zorilã, comandantul dispozitivului de apãrare au fost condamnaþi la 8 ºi, respectiv, 6 ani de închisoare ºi plata unor daune familiilor celor 53 de victime. Restul au fost eliberaþi sau au murit. Din primul lot al procesului de la Timiºoara, de 24 de persoane învinuite, doar ºapte au fost condamnate la închisoare, restul fiind achitate. Cei 7 au reuºit, din diferite motive, mai ales de sãnãtate, sã amîne executarea pedepsei. Printe ei, Ilie Matei, fost prim secretar PCR Timiº, ºi Ion Corpodean, fost adjunct al ºefului Miliþiei Timiºoara.

Graþieri, eliberãri, recursuri în anulare
Traian Sima, fost ºef al Securitãþii Timiº, condamnat la 10 ani ºi Ion Deheleanu, fost ºef al Miliþiei Timiº condamnat la 15 ani au executat o parte a pedepsei primite, dar singurul care a executat cea mai mare parte din pedeapsa primitã este maiorul Iosif Veverca, fost ºef al serviciului judiciar Timiº, care a fost condamnat la 15 pentru uciderea unei persoane în timpul revoluþiei de la Timiºoara. ªi el a fost eliberat din motive medicale.
Radu Tinu, fost adjunct al Securitãþii Timiº, a fost ºi el acuzat de omor deosebit de grav ºi a fost achitat, dupã ce a stat în închisoare 2 ani. El a afirmat cã principalul vinovat pentru reprimarea de la Timiºoara a fost generalul Victor Stãnculescu, fost pe vremea aceea, prim adjunct al ministrului apãrãrii naþionale. Acesta a fost trimis în judecatã în decembrie 1997, împreunã cu generalul Mihai Chiþac, fost comandant al Garnizoanei Bucureºti, sub acuzaþia de omor deosebit de grav. În iulie 1999, cei doi au fost condamnaþi de Curtea Supremã de Justiþie la cîte 15 ani de închisoare ºi la plata unor despãgubiri, împreunã cu MApN, rudelor celor uciºi în decembrie 1989 la Timiºoara, în total 72 de persoane ºi rãnirea altor 253. În februarie 2001, procurorul general Tãnase Joiþa a dispus suspendarea sentinþei, iar în martie 2004, Înalta Curte de Justiþie a admis recursul în anulare declarat de procurorul general împotriva sentinþei de condamnare.
Din aºa numitul lot CEPEX, care îi cuprindea pe foºtii membri ai Comiteului politic executiv al PCR din decembrie 1989, Nicu Ceauºescu, fiul fostului dictator, Iulian Vlad, fostul ºef al Securitãþii, Tudor Postelnicu, fost ministru de interne ºi Ioan Dincã, au fost condamnaþi la pedepse grele de 15-20 de ani de închisoare.
Ultimul a executat doar 5 ani din pedeapsã. Între timp, Nicu Ceauºescu a murit la Viena de cancer la ficat.
Ceilalþi membri ai CEPEX condamnaþi, au fost graþiaþi în martie 1994, printr-un decret al preºedintelui Ion Iliescu. Printre ei Ana Mureºan, ªtefan Andrei, Lina Ciobanu, Ludovic Fazekaº, Dumitru Popescu, Paul Niculescu Mizil sau Suzana Gîdea.

Numãrul victimelor
Numãrul morþilor ºi rãniþilor în timpul Revoluþiei din decembrie 1989 ar putea sã fie „mult mai mare“ decît este cunoscut oficial în prezent, a precizat, luni, Romulus Cristea, membru al Asociaþiei „21 Decembrie 1989“, în cadrul unei conferinþe de presã.
Procurorul militar, gen. Dan Voinea, a confirmat cã în timpul cercetãrilor pe care le efectueazã de mai bine de un an în dosarul „Revoluþia“ a constatat cã numãrul victimelor Revoluþiei este mai mare decît cel cunoscut. Voinea nu a dorit însã sã facã nici un comentariu asupra acestui numãr, afirmînd cã ancheta este în curs de desfãºurare ºi orice astfel de date sînt provizorii.
La rîndul sãu, Doru Marieº, preºedintele Asociaþiei de revoluþionari amintite a þinut sã precizeze cã organizaþia sa doreºte numirea lui Dan Voinea în funcþia de ºef al Parchetelor militare. ÃŽn acelaºi timp, Marieº a subliniat cã aceia care s-au fãcut vinovaþi de reprimarea populaþiei în timpul revoluþiei au fost „menþinuþi la putere datoritã lui Ion Iliescu“, despre care afirmã cã „s-a erijat în emanat al revoluþiei“ ieºind „la luminã abia dupã ce nu a mai fost nici un risc“.

Articol afisat de 1638 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective